Hlavní obsah

Záděry... Jak na ně?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Záděry se odstraňují několika způsobyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevypadá to hezky, dost to bolí a nejde se toho zbavit. Navíc trápí nejen ženy, ale i muže a děti. O co že se jedná? O nepříjemné kousky kůže v okolí nehtového lůžka, které známe všichni pod pojmem záděry.

Článek

Proč se vlastně tvoří? Kůže je v těchto místech jemná a náchylná k poraněním, navíc se často vysušuje. Záděry trápí nejvíce osoby, které si okusují nehty nebo se jim během práce velmi vysušuje pokožka rukou. Extrémně náchylnou skupinou jsou lidé, kteří pracují neustále s papírem. Ten vysušuje, protože vstřebává tuk z rukou. Nejlepší je proto neustále mít po ruce hutný mastný krém a co nejčastěji ho do rukou vtírat.

Co si ale počít, když už se mi záděry vytvořily? Mám je stříhat, nebo raději zatlačovat?

Názory na tyto procesy péče o nehtovou kůžičku se liší. Někdo vám bude do hlavy vtloukat, že jedinou možností je zatlačovat přerostlou kůžičku pomerančovým dřívkem a záděry nebudou. Vyzkoušený způsob je v počátcích záděr kousky kůže odstřihnout, hned jak se objeví. Ještě lepší je ruce ponořit do teplé lázně s olivovým olejem. Záděry změknou a hrozí menší riziko poranění. Samozřejmostí jsou čisté a vydezinfikované nůžky, které jsou součástí každého manikúrního setu.

Obsese, nebo zlozvyk?

Od kousání nehtů je malý krůček k ohryzávání nehtové kůžičky. Nejenže to vypadá krajně neesteticky, ale zvyšuje se tak i riziko přenosu různých virových zánětů. Ideálním receptem je pravidelné lakování nehtů. Stačí jen jemná pastelová barva, ale každý den. Lak jednak nehet zpevní, a navíc když už se denně o nehty staráte, nebudete si přece okusovat ani oždibovat kůžičku kolem. Lakování je v tomto případě osvědčený a vyzkoušený psychologický tah! Samy na sobě jsme také vyzkoušely, že nehezké záděry pomáhá odstranit aplikace gelových nehtů. Stačí nehtové lůžko speciálním gelem jen potáhnout a výsledek na sebe nenechá dlouho čekat.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Umývání nádobí přenechte partneroviFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Na co dát pozor?

Netřeba připomínat, že všechny procesy v našem těle ovlivňují naše stravovací návyky a životní styl. Nechceme kázat, ale problém řešit. Proto se dopujte vitaminy a pokud možno magnesiem. Ženské ruce jsou namáhané nejen v práci (asistentky, pracovnice poštovního úřadu), ale i v domácnosti při mytí nádobí nebo při styku s dalšími úklidovými prostředky. Většina z nich obsahuje dráždivé chemikálie, takže buď používejte ochranné rukavice, nebo práci předejte svým drahým polovičkám. Máte přece prima výmluvu!

Reklama

Načítám