Hlavní obsah

Zahradní trpaslík? Zapomeňte! Vyrobte si originální maják z květináčů

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moře, dálky, dovolená... To se vám vybaví pokaždé, když se podíváte na originální letní dekoraci. Přitom jde o pár poskládaných květináčů v pestrých barvách. Chce to ovšem dodržet postup a dát si pozor na pár maličkostí.

Článek

Máte na terase nějaký smutný kout? Nebo na zahradě záhon ve stínu, který přímo volá po rozveselení? Pak je to ideální místo pro červeno-modro-bílý maják. Když ho postavíte na pevnou podložku, obsypete kamínky, aby měl větší stabilitu, a natřete venkovními barvami, může zdobit i několik let.

Zajděte nakoupit

Budete potřebovat čtyři až pět květináčů. Jejich velikost by měla být vždy postupně o dva centimetry v průměru větší. My jsme použili jako základ průměr 18 centimetrů. K tomu rovnou kupte o dva až čtyři centimetry větší keramickou misku pod květináč a také jednu stejné velikosti jako je nejmenší vrchní díl.

Každý opravdový maják má na vrcholku světlo sloužící pro orientaci. V případě této dekorace se báječně hodí hřbitovní svíčka se skleněným krytem proti sfouknutí větrem.

Foto: Tomáš Rubín

Nejvíce budete potřebovat červené barvy, ostatní jen v nepatrném množství Foto: Tomáš Rubín

Dále budete potřebovat červenou, bílou, modrou a černou barvu na venkovní použití. Můžete sáhnout i po spreji, který se rychleji nanáší, ale na hladkém povrchu květináčů špatně drží a stéká. Klasické barvení štětcem je praktičtější. Nezapomeňte na malířskou lepicí pásku, kterou překryjete místa, která mají mít jinou barvu. Velmi kvalitní lepidlo bude nutností. Lepicí pistoli tentokrát nechte ve skříňce.

Dejte se do barvení

Foto: Tomáš Rubín

Dávejte si pozor na „kocoury“ po štětci, některé husté barvy obyčejně zanechávají šmouhy Foto: Tomáš Rubín

V prvé řadě papírovou lepicí páskou olepte vystouplé okraje květináčů. Červenou barvou pak natřete zbývající keramickou plochu. Stejně postupujte u všech čtyř květináčů. Než červená zaschne, nabarvěte modře obě misky ze všech stran.

Foto: Tomáš Rubín

Chce to pevnou ruku, aby okraj nebyl rozvlněný Foto: Tomáš Rubín

Jakmile bude červená pěkně zaschlá, můžete sloupnout pásku a dobarvit bílé okraje. Vezměte si na to tenčí štětec, aby okraje měly ostrou linku.

Bude se kompletovat

Foto: Tomáš Rubín

Lepidla raději dejte víc, jde přece jen o venkovní dekoraci, která by měla odolat povětrnostním vlivům Foto: Tomáš Rubín

Všechny nabarvené květináče postavte na sebe do pyramidy. Postupně od spodního berte jeden po druhém, na vnitřní část okrajů vždy naneste vrstvu lepidla a poslepujte celý maják. Poté vyčkejte, až lepidlo důkladně zatvrdne.

Foto: Tomáš Rubín

Maják se už rýsuje, ještě je třeba namalovat oknaFoto: Tomáš Rubín

Umístění samotných oken si nejprve rozkreslete obyčejnou tužkou, aby byly obdélníky pěkně pod sebou. Pak můžete plochým širokým štětcem udělat čtverce a jejich okraje dotáhnout úzkým štětečkem.

Finální kroky

Foto: Tomáš Rubín

Modrá miska jako pomyslná třešnička na dortu Foto: Tomáš Rubín

Vrcholek majáku zdobí světýlko, které však musíte na něco postavit. Právě k tomu slouží keramická miska, kterou jste nabarvili namodro. Nyní ji přilepte na vrchní obrácené dno nejmenšího květináče.

Foto: Tomáš Rubín

Kamínky nejsou jen dekorativní prvek, hlavně posilují stabilitu „květináčového“ majákuFoto: Tomáš Rubín

Skleněný svícínek je dobré k misce také přilepit. Pak už stačí dovnitř vložit svíčku, zapálit a kochat se pohledem na pestrou letní dekoraci.

Máte další nápady na netradiční využití květináčů? Podělte se s námi.

Načítám