Hlavní obsah

Zařizujete malý byt? Zkuste to takhle!

Foto: nadrokytkou.cz

Kontrast bílé a tmavé zdobí celý bytFoto: nadrokytkou.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Padesát metrů čtverečních, propojený obývací pokoj s kuchyní a k tomu samostatná ložnice – podle developerů jsou právě malé byty s dispozicemi 2 + kk nejžádanější. Také jste si takový pořídili a nyní přemýšlíte, jak ho zařídit? Máme tip pro všechny, kdo milují jednoduchost a eleganci!

Článek

Na první pohled je to nelehké zadání: Jak na dvacet pět metrů čtverečních vtěsnat kuchyň, jídelnu, obývák i pracovnu? Že úloha má řešení, dokázal architekt v pražském bytě Nad Rokytkou. Vystačil si při tom s cenově dostupným nábytkem z IKEA, a tak kuchyň včetně všech spotřebičů vyšla na velmi přijatelných sto dvacet tisíc korun. Ten doplnil několika truhlářem na míru vyrobenými kousky, které dovolily dokonale využít každý centimetr místa. Zařízení ložnice a doplňky pocházejí z designového obchodu HomeArt. Vznikl tak zajímavý interiér, který si může dopřát téměř každý. Pořizovací cena bytu včetně stometrové předzahrádky činí dva a půl milionu korun.

Foto: nadrokytkou.cz

Kuchyňská linka působí vedle bílých stěn nenápadněFoto: nadrokytkou.cz

Bílá pracovna se ztrácí u zdi

Propojený obývák s kuchyní je v malém bytě nejvíce užívaným prostorem. Odpovídá tomu i množství nábytku, které příliš nekoresponduje se současným minimalismem. Ale na první pohled pokoj rozhodně přehlcený není. Mohou za to kouzla s bílou barvou.

Foto: nadrokytkou.cz

Uprostřed místnosti stojí netradičně místo stolku konferenčního ten jídelníFoto: nadrokytkou.cz

„Celý interiér je postavený na nesmrtelném kontrastu bílé a černé, v tomto případě černé barvy a tmavých dezénů dřeva,“ říká architekt Karel Svoboda, který byt zařizoval. Nejenže tak vznikne elegantní interiér, ale s bílou lze v malém prostrou zajímavě pracovat a spousta věcí se zde „opticky ztratí“. Příkladem je pracovní kout vtěsnaný mezi pohovku a televizní stěnu. Architekt postavil před bílou stěnu bílý stůl, který s ní na první pohled splývá a v místnosti jako by nebyl.

Foto: nadrokytkou.cz

Mezi pohovkou a obývákovou stěnou zbylo místo na pracovní koutFoto: nadrokytkou.cz

Totéž platí pro kuchyňskou linku. Ta má délku více než tři metry a vyplňuje, což bývá v takto malých bytech výjimečné, celou jednu stěnu. Přesto díky bílé barvě a světlé mozaice za pracovní deskou nepůsobí mohutně. Majitelé zde mají nejen všechny přístroje nutné pro pohodlný život, ale nechybí ani dostatečná pracovní plocha, a hlavně úložný prostor v dolních i horních skříňkách. „Ty druhé jsou z poloviny prosklené a odrazy ve skle také vytvářejí dojem, že je byt prostornější,“ dodává Karel Svoboda.

Foto: nadrokytkou.cz

Prostor za pracovní deskou vyplnila světlá mozaikaFoto: nadrokytkou.cz

Ten tentokrát vynechal konferenční stolek a mezi pohovku a kuchyň postavil jídelní stůl. Židle od něj lze snadno přesunout do pracovny a nahradí odkládací stolek, když si chcete vzít ke sledování televize misku s oříšky nebo sklenku s vínem. Toto řešení dovolilo postavit do centrální části pokoje velkou rohovou sedačku, z níž mají majitelé výhled jak na kuchyňskou linku, tak na televizi. Právě stěna, jídelní stůl, podlaha, dveře a rámy oken zastupují v interiéru tmavý kontrast.

Foto: nadrokytkou.cz

Dominantním prvkem v ložnici se stala postel s tmavým rámemFoto: nadrokytkou.cz

Pokud máte pocit, že by se tato kombinace brzo okoukala, lze ji oživit výraznými barevnými doplňky, jako příklad může sloužit červený ubrus na jídelním stole.

Foto: nadrokytkou.cz

Skříň přes celou šířku stěny nabízí dostatek úložného prostoruFoto: nadrokytkou.cz

Ložnice, kterou nafouklo zrcadlo

Dvanáctimetrová ložnice slouží zároveň jako šatna, čemuž odpovídá zařízení. Kromě manželského dvojlůžka s tmavým rámem – i zde je zachován kontrast tmavé a bílé – jsou zde jen dva subtilní kovové noční stolky a šatní skříň přes celou stěnu. Dvířka prostředního dílu tvoří zrcadlo. Nejenže si tak může člověk před odchodem zkontrolovat svůj zevnějšek, ale prostor díky němu vypadá větší.

Foto: nadrokytkou.cu

Černobílý kontrast zůstal zachovaný i v koupelněFoto: nadrokytkou.cu

Další úložný prostor vznikl hned za vstupními dveřmi, kde je umístěný botník a lze si tu nechat kabáty.

I koupelna propojená s toaletou zachovává barevnost danou v interiéru. Koupelna má plochu šest metrů, a tak sem nebylo problém umístit jak vanu, tak se sem vešla i pračka. Černá dlažba je použitá i na obložení vany a prostoru kolem ní. Zbytek stěn zakryly bílé odklady. Kolem dokola zde vzniklo několik soklů a ty tvoří odkládací plochu na doplňky a kosmetiku, kterou je třeba mít stále při ruce. Hygienické a kosmetické přípravky se vejdou do skříňky pod umyvadlo.

Foto: nadrokytkou.cz

Sokl nad umyvadlem slouží na odkládání drobností, koupelnový textil se vejde do spodní skříňkyFoto: nadrokytkou.cz

Zařizovali jste malý byt a přišli na něco, před čím byste chtěli varovat ostatní? Napište jim to do diskuse pod článkem!

Reklama

Načítám