Hlavní obsah

Zaručené tipy, jak čistit šperky

Foto: Thinkstock

Aby šperky zůstaly jako nové, je potřeba o ně dobře pečovatFoto: Thinkstock

Reklama

Šperky z drahých kovů i bižuterie jsou nezbytné módní doplňky, které nesmí chybět ve výbavě žádné ženy. Ale pozor, aby zůstaly stále krásné a jako nové, je třeba o ně pravidelně pečovat. Není to ale vůbec jednoduché a je nutné dodržovat správné postupy. Poradíme vám, jak na to!

Článek

Především je potřeba brát v potaz materiál, ze kterého je šperk vytvořen. Různé přípravky totiž také různě působí. Odlišným způsobem se čistí stříbro, zlato i další kovy…

Triky na stříbro

V tomto případě existuje několik různých, osvědčených způsobů. Nejoblíbenější z nich je čištění stříbra ve speciálním roztoku, který je běžně k sehnání ve většině drogerií – máte pak jistotu, že se povrch nenaruší.

K dostání jsou také speciální hadříky napuštěné látkou, která šperk také velmi dobře vyčistí. Další variantou je čištění roztokem vody a prášku do pečiva, vody a jedlé sody nebo bílou zubní pastou.

Už po několik generací se traduje, že se stříbrné šperky velmi dobře očistí popelem. A nejedná se o žádnou fámu, je to skutečně tak. V tomto případě je to práce poněkud „špinavější“, ale zato účinná. Popel stačí nasypat do hadříku, můžete ho také jemně navlhčit, a šperk velmi mírným tlakem otírat. Ihned uvidíte rozdíl. Jestliže chcete svůj oblíbený šperk svěřit do rukou profesionálů, můžete, a to v každém klenotnictví, dnes již většinou na počkání.

Foto: Thinkstock

Ke krásné ženě patří krásný šperkFoto: Thinkstock

Jak na zlato?

U zlata je čištění podstatně jednodušší. Na rozdíl od stříbra totiž tolik nereaguje na vnější vlivy. Postačí vám k tomu mýdlo anebo jakýkoli jiný odmašťovací prostředek a měkký kartáček. Šperk lze také povařit ve vodě se saponátem a zlato se bude blýskat jako nové. Zlatníci provádějí čištění pomocí ultrazvuku, který se dostane do všech zákoutí, je proto vhodný pro šperky, které mají nerovnou strukturu anebo obsahují kamínky.

Jak na skvrny? Na zlatě se občas dělají namodralé, až nazelenalé skvrny, které se čistí o poznání hůř než jiné nečistoty. V tomto případě by měla pomoci kyselá tekutina, například citronová šťáva, a jestliže je i ta na ně krátká, skvrny odstraní v klenotnictví.

Bižuterie se ráda špiní

U bižuterie se stává nejčastěji, že zajde. To ale není důvod k tomu ji vyhazovat. Zaručeným způsobem, který by měl pomoci u většiny materiálů, je roztok mycího prostředku na nádobí – přesně napůl s horkou vodou. Nechte v něm bižuterii asi hodinku, poté by se měl „falešný“ šperk zase krásně lesknout.

Nic také nepokazíte používáním stejných čisticích prostředků, které jsou určené na stříbro.

No a protože bižuterie není tak pevná jako šperky z drahých kovů, ba naopak, raději se vyhýbejte situacím, během kterých by se mohla poškodit. Rozhodně si doplňky sundávejte před spaním, nekoupejte se s nimi, nevystavujte je hrubé síle a v neposlední řadě je uschovávejte v oddělené krabičce nebo sáčku

Pozor na šperky s kameny

Kamínky a šperky jdou prostě dohromady. Jenže pozor, v mnoha případech se může stát, že kameny změní svůj povrch, lesk a podobně, a to hlavně při čištění přípravky na chemické bázi. Šperky s kameny si tedy raději nechejte vyčistit profesionálem.

A jaké jsou vaše způsoby čištění šperků? Pochlubte se se svým know-how s ostatními v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám