Hlavní obsah

Zastavte letní přibírání: pozor na koktejly, ovoce i grilování

Foto: Profimedia

Nenechte se v létě ošálit pocitem, že není z čeho tloustnout!Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těšíte se na léto, že vám hubnutí půjde snáz, protože si budete dávat saláty a sportovat, jenže místo hubnutí nabíráte. Čím to je? Dejte pozor na alkohol, grilování i falešný pocit, že se u moře hýbete.

Článek

Učitelce Mileně bude čtyřiačtyřicet a od časů dospívání je zvyklá dávat si pozor, aby nepřibírala. Na konci zimy se naštve, když zjistí, že má tři kila navíc, a do prázdnin je většinou shodí. „Pak si v září stoupnu na váhu, a kila jsou tam zas! Celé léto mám totiž pocit, že jsem zhubla, tak si můžu dopřát – občas je to zmrzlina, pivo nebo mojito, sem tam grilovaný sýr,“ přiznává.

Zatímco její zimní přibírání má své opodstatnění (studie dokazují, že v chladné části roku má organismus tendenci ukládat více podkožního tuku), pro letní tloustnutí vědecký podklad neexistuje. V této části roku si za kila navíc můžete sami.

„Důvodem mohou být all inclusive dovolené, kdy se těžko odolává plným stolům. Pokud trávíte dovolenou v teplých krajích, v horkém počasí se těžko donutíte ke sportovním výkonům, a tak radši vezmete do ruky knížku a lehnete si na deku,“ říká Marie Skalská, zakladatelka a lektorka Pro Fit Institutu, který pomáhá lidem se zdravým životním stylem.

Další důvody letního přibírání? O prázdninách se spousta lidí oprostí od každodenního zápřahu, kdy musí plnit kvantum povinností – rozvozy dětí do škol, na tréninky, příprava do školy. „To všechno vás drží v kondici a udržuje určitý řád a harmonogram,“ podotýká Marie Skalská.

Foto: Profimedia

Grilované menu může být velmi kalorické, ale i dietní. Přemýšlejte, čemu dáte přednostFoto: Profimedia

S odjezdem dětí na prázdniny mají rodiče tendenci se odbýt u jídla, nebo se naopak přejídají při grilování a nadbytek kalorií představuje také alkohol, nejhorší bývají koktejly. „Ty jsou kromě alkoholu plné cukru, a někdy dokonce i tuku, jako je tomu například u oblíbené piňa colady. Dva takové koktejly energeticky hravě převýší celou večeři,“ upozorňuje Iva Málková ze společnosti STOB.

Nepřecpávat se a jíst libové

Grilovat budete zdravěji, když zvolíte libové maso nebo ryby a přidáte hodně zeleniny, která navíc sníží riziko, že se přejíte. Špekáčky šetřete, a když už to musí být, vybírejte ty s vysokým obsahem masa. Z alkoholu je nejméně kalorické bílé víno a je dobré vědět, že nealkoholické pivo má skoro o polovinu kalorií méně než dvanáctka.

Nejlepší na osvěžení je čistá voda. Variantou přeslazeného ledového čaje z obchodu může být domácí – uvařte si oblíbený čaj, dochuťte citronem a vychlaďte. Kupované nápoje v barevných obalech skrývají hromadu cukru rozpuštěného v obarvené vodě. Pozor na nadměrnou spotřebu ovoce, je v něm hodně cukru. Když si dáte zmrzlinu, vybírejte tvarohovou.

Foto: Profimedia

Sladké limonády jsou zhouba! Stejně vás nejlépe osvěží čistá vodaFoto: Profimedia

Nesmiřte se s kily navíc

V létě se některým lidem paradoxně nedostává pohybu. Nelze zobecňovat, protože aktivnější jedinci využívají hezkého počasí a vyrážejí pravidelně na kolo, kolečkové brusle, na vodu nebo obují turistické boty, někomu však v létě klesne morálka. Skončí s pravidelnými lekcemi cvičení, zleniví při dovolené, případně si namlouvá, jak sportuje, když se chodí koupat. Jenže ruku na srdce: kolik toho v horkém dni na koupališti uplavete?

Na druhé straně je pozitivní si uvědomit, že několikero přejedení u grilu vaši postavu nezničí. „Dvě tři kila, která naberete například na čtrnáctidenní dovolené all inclusiv, jdou poměrně lehce ztratit, když se poté vrátíte k aktivnímu stylu života,“ říká Marie Skalská.

Horší variantou je, když se s nabranými kily smíříte, plíživě nabíráte další, až je to deset kilo za dva roky. Takovou zátěž už jen tak neshodíte – to platí nejen pro letní přibírání, ale pro neřízené tloustnutí během celého roku.

Reklama

Načítám