Hlavní obsah

Konec pocení - je tu botulotoxin!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pot stabilizuje tělesnou teplotuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znáte to, stačí aby se trochu oteplilo, přijde stresové období nebo chvilka strachu, a protivný pot spolu s nepříjemným odérem, který ho následuje, je na světě. Proti obvyklému množství lze použít deodorant nebo antiperspirant, ale co dělat, když vám pocení opravdu znepříjemňuje život?

Článek

Když antiperspirant nestačí

Stejně jako mandle nebo slepé střevo i pot má v těle svou důležitou funkci. Udržuje stabilní tělesnou teplotu, ochlazuje a zvlhčuje povrch našeho organismu, což pomáhá k udržování kůže, aby byla zdravá a pružná. Denní dávka potu, kterou tělo vyprodukuje, je půl litru, a to bez našeho povšimnutí, jelikož se postupně vypařuje z povrchu těla. Když se ovšem venku výrazně oteplí, namáháme-li tělo fyzicky nebo se dostaneme do psychického tlaku (stres, strach, spěch apod.), může se tohle množství zvýšit několikanásobně, a to až na dva až deset litrů potu denně!

Kromě tzv. zdravého pocení, kterým se tělo ochlazuje, trpí mnoho z nás onemocněním zvaným hyperhidróza - nadměrné pocení. Dochází k němu v důsledku endokrinní poruchy a lze říci, že se jedná o celkové onemocnění organismu. Aktivitu potních žláz mají pod kontrolou nervový a hormonální systém. Nadměrná činnost potních žláz jen v určité oblasti (dlaně, chodidla, podpaží, bederní krajina atd.) ovšem často souvisí s naší duševní labilitou a špatnou životosprávou.

Pakliže se tedy potíte hodně, běžná pomoc v podobě antiperspirantu nebo deodorantu nestačí. Konečně je tu mnohem silnější, přitom však šetrný, ale účinný spojenec - botulotoxin.

Jak botulotoxin funguje

Díky jeho účinku dojde k zabránění převodu vzruchů z nervových vláken na potní žlázy. Nemusíte se bát. Jde pouze o malé množství, které se používá právě pro tyto léčebné účely. Naředěný roztok se vpichuje velmi tenkou injekční jehlou do kůže tak, aby se dostal k potním žlázám. Zákrok vypadá podobně jako při vyhlazování vrásek. Účinky se dostaví zpravidla za několik dnů (uvádí se dva až pět). Potní žlázy omezí nebo dokonce zastaví svou aktivitu. Jak dlouho to vydrží, to je čistě individuální. Průměrně počítejte s šesti měsíci. Pak je nutné zákrok zopakovat. Největší úspěchy slaví tato metoda u lidí, kteří se potí díky podmíněnému stresu.

Jak probíhá zákrok v Institutu estetické medicíny Asklepion můžete zhlédnout na dokumentárním videu ZDE.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Proti nadměrnému pocení se dá bojovatFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Existuje jiné účinné řešení?

„Zázračné tablety proti pocení bohužel neexistují. Pokud je však zvýšené pocení způsobeno psychickým stresem, mohou být účinná anxiolytika – léky ovlivňující psychické napětí,“ říká dermatoložka MUDr. Kateřina Klauzová z Asklepionu – Kliniky a institutu estetické medicíny.

Jednou z možností může být i chirurgické odstranění potních žláz. Provádí se v celkovém nebo lokálním umrtvení. Při zákroku se vyřízne kůže spolu s potními žlázami. Počítejte s tím, že rány se hojí velmi zdlouhavě a mějte na paměti, že se jedná o operační zákrok, který sám o sobě má svá rizika. „Lze také využít poněkud šetrnější metodu, a to subkutánní kyretáž nebo techniku liposukční. Omezení pocení je pak výrazné a trvalé,“ dodává dermatoložka. V celkové anestezii se také provádí tzv. sympatektomie. K té se lékaři uchýlí jen tehdy, když ostatní možnosti selžou. O co jde? Odstraní vám nervová ganglia (uzlíčky) u páteře, které ovlivňují potní žlázy na pažích. I když je tohle operační řešení účinné, nese s sebou možné komplikace.

Než se vydáte na zákrok

Jak vidíte, možností na výběr, jak nepříjemné pocení zastavit nebo zmírnit, je více. Než se rozhodnete pro jednu z nich, zkuste ještě udělat něco s jídelníčkem. Zbavit se nadváhy může přinést velmi pozitivní výsledky! Pokud si nevíte rady, rozhodně se vypravte k odborníkovi, který zjistí, zda se za pocením neskrývá nějaké závažné onemocnění. Důležitá je včasná diagnostika. Tak lze řešit skutečnou příčinu vašeho problému.

Různé příčiny se odbourávají různým způsobem. Jestliže se potíte ve stresových situacích, může pomoci především relaxace, která stres odblokuje. Zejména masáže jsou uvolňující i regenerační, takže tělo se díky pravidelné terapii dostane do pohody.

Reklama

Související témata:

Načítám