Hlavní obsah

Zbavte se menstruačních bolestí přírodní cestou!

Foto: thinkstock

Zkusit se má všechno. Tak proč ne proti bolesti bylinky?Foto: thinkstock

Reklama

Když dorazí vaše dny, daly byste cokoli za to, aby byly bolesti snesitelnější? Zkuste místo klasických pilulek vsadit na bylinky. Bolesti sice neléčí, ale odstraní jejich příčiny, čímž vás jich zbaví!

Článek

Je samozřejmé, že pokud už vás potíže dostaly na kolena, zaberou jen silné tlumicí prášky. Chcete se ale pokusit vyřešit příčinu opakujících se bolestí? Začněte s předstihem – za pomoci alternativní medicíny.

Bylinkářství, zelené lékárny: tam zkuste hledat

„Alternativní metody léčby ale zabírají až po delší době, nikoli okamžitě po užití,“ uvádí specialistka na alternativní léčbu Naďa Václavíková. A důvod? Neřeší jen důsledek, ale především příčinu potíží. A to je v některých případech běh na delší trať. Proto se i naše čtenářka Štěpánka dočkala prvních výsledků až po třech měsících.

„První den menstruace pro mě byl vždycky strašlivý – musela jsem si vždy brát v práci volno, jak mi bylo zle,“ popisuje čtenářka Štěpánka. Aby den přežila, pomáhala si růžovými pilulkami. „Když už se jejich počet za den vyšplhal na číslo sedm, hledala jsem na netu rady a objevila pupalku,“ říká Štěpánka. O pupalce dvouleté je známo, že menstruační bolesti výrazně zmírňuje. Proto ji  začala užívat jednou denně v kapslích, a to sedm dní v měsíci, vždy přesně týden před začátkem cyklu. Bolesti se po třech měsících užívání snížily o polovinu,“ uvádí Štěpánka s tím, že dnes po roce už díky ní nemá potíže vůbec žádné a růžové prášky nepotřebuje.

Foto: thinkstock

Jakékoli bylinné čaje připravujte opravdu podle doporučení a návodu, ať mají účinkyFoto: thinkstock

Alternativou jsou i čaje

Specialistka na bylinné čaje Monika Srňánková z Waldemar Gřešík – Natura zase doporučuje coby účinný výtažek z natě kokošky, který se dávkuje v kapkách. „Pro nebolestivou menstruaci a hormonální stabilitu jsou také vhodné ženské čaje či kapky, které obsahují směsi bylin,“ uvádí odbornice a vyjmenovává ty, o něž jde: kopřiva nať, kontryhel nať, měsíček květ, heřmánek květ, mochna husí nať, třezalka nať, dobromysl nať, řebříček nať, hluchavka květ.

Tip, který nám poslala čtenářka Andrea z Jičína, se jmenuje Bachovy květové esence, od Jany z Karlových Varů zase víme o bylinné čajové směsi od Pavla Váni. Andrea vsadila v užívání na kontryhelu, Jana zase nedá dopustit na heřmánek a koupel z meduňky. Všechny tyto bylinky tiší bolesti, snižují krvácení a zklidňují i PMS.

Další přírodní kouzelníci

Jak už jsme mockrát psali, každé tělo je originál. Proto, co jedné z vás pomáhá, druhé vůbec nemusí. Vybrat si tak zkuste třeba i z dalších bylinek, které vám od potíží uleví:

  • Chmel otáčivý – odvar ze šištic chmelezklidňujeběhem PMS, navozuje pocit spánku, tlumí křeče a snižuje bolesti při menstruaci.
  • Maliník obecný – čaj z jeho sušených listů zmírňuje křeče a nepříjemné stavy v době menstruace
  • Šiškák bajkalský –tablety extraktu kořene působí mimo jiné proti podrážděnosti, a tedy vás zklidní při PMS.

A co neobvyklého zabírá na potíže během vašich dnů vám? Dejte nám vědět v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:
Chmel

Načítám