Hlavní obsah

Zbavte se pálení žáhy. Hned!

Foto: Thinkstock

Pálení žáhy dokáže pěkně potrápitFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pálení žáhy! Kdo by tuhle nepříjemnost neznal! Vždyť intenzivně a opakovaně trápí až deset procent dospělých. Dále se objevuje u poloviny těhotných žen a nevyhýbá se ani dětem. Víte ale, že za tento problém můžou i jiné věci, než je jídlo? Poradíme vám, jak pálení žáhy předejít i jak se ho zbavit!

Článek

Dobře jste se najedli, ale skvělý pocit vám překazilo pálení žáhy? Možná je na čase zahájit prevenci – čtěte naše desatero –, nebo dokonce léčbu.

Příznaky, které vás neminou!

Pálení žáhy není nic příjemného. Má mnoho různých projevů, které vám dokážou pěkně otrávit náladu. Mezi ty základní patří:

  • pocit pálení za hrudní kostí
  • nadměrné slinění
  • říhání
  • zpětný návrat kyselé šťávy do úst
  • obtížné a bolestivé polykání
  • nucení na zvracení (někdy trvá jen desítky minut, jindy celé hodiny).

„Pálení žáhy doprovází mimo jiné i nepříjemná chuť v ústech a zápach z nich,“ říká diplomovaná zdravotní sestra a bylinkářka Venuše Studničková. Je to podle ní způsobeno tím, že vstup do žaludku je vlastně neustále otevřený. Tady ovšem nestačí precizní ústní hygiena, ale je třeba nastolit léčbu v podobě léčivých rostlin nebo preparátů proti pálení žáhy. S takzvanou pyrózou se nejčastěji setkáte po vydatném jídle. Překvapit vás může i v jiných situacích, například v noci při spánku, když ležíte v klidu, nebo také kdykoli v poloze v předklonu.

Co se v těle děje

Žaludeční obsah se dostane do jícnu a zde začne dráždit citlivou tkáň. Doslova modelovou situací je, když spěcháte a narychlo do sebe hodíte nějaké jídlo. „Žaludek se pod náporem potravy příliš napne, šťávy jeho obsah nestačí strávit a evakuace ze žaludku se zpožďuje. Pak se nestrávená potrava vrací spolu s kyselinou do jícnu a způsobuje palčivý problém se žáhou, který se dostaví takřka okamžitě," vysvětluje gastroenterolog Jiří Laštůvka.

První pomoc

Pro rychlý zásah a okamžitou úlevu...

... doma

Pokud vás pálení žáhy přepadne v domácím prostředí, můžete se ho zbavit například pomocí bylinného čaje. Pokud tímto problémem trpíte, je dobré mít jej doma v záloze. „Z bylinek vsaďte na kopretinu řimbabu v čaji nebo v kapkách. Dobrá je také máta," radí odbornice. Vhodné je i pití čiré vody nebo šťávy ze syrových, nejlépe bio brambor (má silně zásadité účinky, dokáže překyselený žaludek zklidnit). Další variantou jsou volně dostupné léky.

... v terénu

Jestliže vás nepříjemná bolest přepadne v restauraci nebo třeba na ulici, volte jako první pomoc volně dostupné léky, které užívejte podle instrukcí na příbalovém letáku ihned, když se problém dostaví. Mnoho lidí je nosí preventivně stále u sebe v kabelce nebo aktovce. Pro lepší orientaci se podle způsobu účinku rozdělují na antacida (například Rennie) a cytoprotektivní léčiva (například Gaviscon liquid).

Pro dlouhodobou úlevu... Sekreci žaludeční kyseliny úplně zastaví pouze inhibitory protonové pumpy, a to až na 24 hodin (například Loseprazol). Blokují tvorbu žaludeční kyseliny a jsou vhodné zejména pro léčbu častých, opakujících se nebo závažných a silných projevů překyselení žaludku.

Pozor! „V žádném případě ale neužívejte jedlou sodu. Je hodně agresivní. Pozor také na často používaná antacida. Neutralizují sice kyselý žaludeční obsah a pomohou rychle, ale potíže zmírní jen na krátkou dobu. Nesmí se také kombinovat s některými léky,“ dodává Venuše Studničková.

Foto: Thinkstock

Na jídlo si udělejte časFoto: Thinkstock

Preventivní desatero

Když už k pálení žáhy dojde, je třeba jednat. Pokud se mu ale chcete vyhnout obloukem, zkuste naše preventivní desatero.

1. Zaměřte se na svůj jídelníček. Vynechte ostrá jídla, pálivá a dráždivá. Omezte smažené, maso, grilované potraviny a sladkosti. Vhodné není ani čerstvé pečivo, tučná jídla, čokoláda, česnek, cibule, rajská jablíčka a citrusové plody. Nepijte alkohol a omezte spotřebu kávy. (Vhodné jsou naopak potraviny s vysokým obsahem vlákniny, kukuřice, rýže, kefír, jogurt, kořenová zelenina, rostlinné oleje, mrkev, dýně nebo listová zelenina.)

Tip:„Jídlo můžete předem upravit tak, aby bylo lehce stravitelné, například než budete péci kuře, pomažte ho předem jogurtem a nechte uležet. Pak ho jen omyjte a připravte podle svého oblíbeného receptu. Nejenže se rychleji upeče, ale lehce se tráví,“ doporučuje Venuše Studničková.

2. Jezte dlouho. Čím déle budete kousat nebo rozmělňovat potravu, tím méně toho také sníte. Tím snížíte nároky na chemické nasazení žaludku a vyhnete se pálení žáhy.

3. Po jídle se fyzicky nenamáhejte. Dejte si pauzu minimálně dvacet minut, kdy budete úplně v klidu.

4. Pozor na období před spaním! Dvě až tři hodiny před spaním nejezte. Stejně tak byste neměli přemýšlet o tom, co se bude dít nebo co se právě děje. Snažte se relaxovat a nestresovat se.

5. Dostatečný spánek. Choďte pravidelně spát, pokud možno ve stejnou dobu. Ideální doba spánku je 6–8 hodin.

6. Psychické uvolnění. Je třeba najít si činnosti, při kterých budete relaxovat a, jak se říká, úplně vypnete. Ideální je meditace, ale může to být cokoli, u čeho se uvolníte a přestanete myslet na práci i na celý svět. Udělejte si zkrátka čas jen pro sebe. Inspirovat se můžete v článku zde.

7. Zakažte si jídlo při stresu. Pokud se dostanete do vypjaté situace, myslete na to, že stres a jídlo je nejhorší kombinace. Přepadne-li vás neodolatelná chuť na jídlo, opakujte si uvědoměle, že ani jedno není zdravé, natož zdraví prospěšné.

8. Nerozčilovat se! Snažte se mít své emoce pod kontrolou. Rozčilení vám v ničem nepomůže. Když už k němu dojde, myslete na to, že ubližujete hlavně sobě.

9. Nebuďte na sebe tak tvrdí. Nastal čas zvolnit. Snižte své požadavky vůči sobě, a to v životě i v práci. Nedejte šanci dalšímu stresovému faktoru.

10. Začněte zdravě žít. Změňte svůj životní styl. Zkusit to můžete třeba s naším Hubnoucím komandem zde. Tělo se vám určitě odmění a pálení žáhy vás přestane nemile překvapovat.

Při přetrvávajících problémech neváhejte navštívit lékaře. A jaké zkušenosti máte s pálením žáhy vy?

Reklama

Související témata:

Načítám