Hlavní obsah

Zbraně proti pocení? Víme, čemu se raději vyhnout

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pocení je zcela přirozená věc, ale co si budeme povídat, není to úplně nejpříjemnější projev lidského organismu. Není tedy divu, že se s ním snažíme co nejúčinněji bojovat. Jsou ale v tomto zápase všechny zbraně dobré? Prozkoumejte, kvůli kterým složkám antiperspirantů a deodorantů by stálo za to je vyměnit a zvolit bezpečnější alternativu.

Článek

Na lidském těle najdete přibližně dva a půl milionu potních žláz, které se aktivně věnují termoregulaci celého organismu. Pomáhají také odvádět z těla škodlivé látky i těžké kovy. Právě tyto žlázy také odpovídají za specifickou vůni těla. Sám o sobě pot zdravého člověka není skoro cítit a zapáchá jen kvůli množení bakterií.

Se silným zápachem bojovali lidé už od dob starého Egypta. Oblast podpaždí se natírala aromatickými oleji, existovaly také houbičky do podpaždí napuštěné silnými parfémy, nebo váčky s bylinkami a kořením.

Foto: Sergey Ryzhov, Shutterstock.com

Víte, čím se od sebe odlišují klasické deodoranty a antiperspiranty?Foto: Sergey Ryzhov, Shutterstock.com

Základní rozdíly

Deodoranty a antiperspiranty byly vynalezeny už na konci 19. století a dnes je proti nepříjemnému zápachu potu používá na celém světě téměř 90 procent lidí. Mezi těmito produkty je hned několik rozdílů. Deodorant se používá pouze k zamaskování pachu, má účinnost kolem pěti hodin a mezi jeho aktivními komponenty najdete nejčastěji líh a triclosan (silné protibakteriální a protihoubové činidlo, které je dráždivé a nebezpečné pro životní prostředí).

Antiperspirant má za úkol zablokovat činnost potních žláz a většinou působí 24 hodin. Aby byl co nejúčinnější, obsahuje ve svém složení větší množství aktivních látek – aluminiové soli, oxid zinečnatý a oxidy jiných kovů. A jsou to právě antiperspiranty, které můžou svým složením představovat určitou hrozbu pro vaše zdraví.

Důležité je oba tyto produkty po celém dni pořádně odstranit z pokožky. „Ulpívání vysoce reaktivních látek na kůži vede k vysoušení kůže, poškozování přirozeného ochranného filmu, který si zdravá kůže vytváří činností potních a mazových žláz. Zároveň pak vysoce reaktivní látky pronikají do obnažené kůže a mohou ji nejen dráždit, ale i navodit alergii,“ upozorňuje MUDr. Dagmar Jírová, CSc. ze Státního zdravotního ústavu.

Rozpory a dohady

I když se vědecká komunita už desítky let snaží přijít na jednoznačný názor, zda některé látky, především hliníkové soli obsažené v antiperspirantech, jsou životu nebezpečné, stále nemají odpověď. Nejvíce se však zkoumá spojitost těchto látek s rakovinou prsu, Alzheimerovou chorobou, poškozením funkcí jater a ledvin i podrážděním pleti.

Kdo si ale váží svého zdraví, určitě bude souhlasit s tím, že pokud je možné se případným nebezpečím vyhnout, i když nejsou stoprocentně potvrzené, je lepší tak učinit. „Povinnost uvádět na trh jen bezpečné výrobky je sice na straně výrobce nebo dovozce, ale je to spotřebitel, kdo významně ovlivňuje bezpečnost jejich používání. A ta začíná u správného výběru kosmetického prostředku,“ doplňuje MUDr. Dagmar Jírová, CSc.

Jakých látek obsažených ve složení těchto produktů je tedy lepší se vyvarovat?

Hliníkové soli

Setkat se také můžete s názvem soli aluminiové. Ve složení je najdete jako aluminium chloride, aluminium chlorhydrate, chlorid hlinitý i aluminium zirkonium. Je to nejaktivnější komponent běžných antiperspirantů. Největším rizikem je to, že tím, jak blokují potní žlázy a nedávají šanci potu proniknout na povrch kůže, se tam také následně usazují a koncentrují. To následně může vyvolat změny v estrogenních receptorech buněk v prsu a estrogen podporuje růst nádorových buněk prsu. I přes rozporuplné výsledky výzkumů, mnoho vědců předpokládá, že používání antiperspirantů je jedním z rizikových faktorů pro vznik rakoviny prsu. Kromě toho jsou hliníkové soli často spojovány se zvýšeným rizikem Alzheimerovy choroby.

Parabeny

Jestli se alespoň trochu zajímáte o problematiku toxických látek v kosmetice, už jste jistě slyšeli i o parabenech. Mluví se o nich čím dál tím častěji a mnoho kosmetických firem se jim nyní snaží vyhnout. Všeobecně se jedná o umělé konzervanty a mají mnoho forem. Na etiketě je hledejte pod názvy butylparaben, propylparaben, methylparaben nebo i ethylparaben. Protože parabeny imitují aktivitu estrogenu v těle, jsou také spojovány s možností vzniku onkologických onemocnění.

Talc

Jedná se o měkký minerál, který se nejčastěji používá v kosmetice jako absorbent. Je evidován jako karcinogenní pouze v případě, že obsahuje azbestová vlákna. Problém je v tom, že množství těchto vláken se nijak neusměrňuje, takže spotřebitel ve své podstatě nemá šanci zjistit, kolik jich je v produktu obsaženo a zda výrobce použil talc bezpečný.

Triclosan

Je uměle vytvořený antibakteriální chemický prostředek, který má za úkol zabíjet bakterie vyskytující se na kůži. Na tento komponent je taky důležité dávat velký pozor, protože kromě podrážděné kůže a dermatitidy může také způsobit poruchy štítné žlázy a kompletní narušení hormonálního systému organismu

Ještě nekončíme

Mezi další potenciálně rizikové složky deodorantů patří Propylene Glycol, barviva FD i organické sloučeniny Triethanolamine a Diethanolamine, které se mohou stát toxickými v případě, že mají dlouhodobý vliv na organismus.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Když máte možnost, vždy je lepší dá přednost produktům s přírodním složením. I deodoranty můžou být na stoprocentně přírodní báziFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Hledejte alternativy

Říkáte si, co teď? Máte to štěstí, že v dnešní době je na trhu velké množství produktů, které se všem nebezpečným látkám vyhýbají. Využívají přírodní, zdraví nezávadné komponenty, jako jsou bylinné výtažky, minerální soli, výtažky z bavlny, krystaly nebo oleje, které vás před výše zmíněnými riziky ochrání.

„Například existují takové přírodní deodoranty, které mají i mírný antiperspirační účinek, a to díky tomu, že obsahují organicky vázaný zinek. Nebrání však přirozeným funkcím pokožky. Éterické oleje jsou v nich fixované na speciálním škrobu, takže se pozvolně uvolňují se stoupající tělesnou teplotou, tedy čím větší fyzická námaha, tím více deodorant voní,“ vysvětluje Gábina Jankovská, PR manažerka české přírodní kosmetiky Nobilis Tilia. Nemusíte tedy vybírat mezi pohodlím, pocitem čistoty bez nepříjemných pachů a vlastním zdravím.

I přírodní deodoranty mají různé podoby – tuhé, tekuté, ve spreji, parfemované i bez vůně. Na jejich používání je potřeba si zvyknout a nečekejte tak rychlé a zázračné účinky jako u chemických verzí. Abyste si byli absolutně jistí přírodním a nezávadným složením, hledejte na produktu certifikační známky.

Doporučujeme vyzkoušet

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Minerální přírodní deodorant tuhý krystal, Bekra, 179 Kč, Deo Krystal z minerální soli Potassium Alum, Purity Vision (prodává Notino), 100 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Přírodní krémový deodorant s vůní kašmíru, RaE (prodává Biooo), 155 Kč. Jemný krémový deodorant Ranní rosa, Navia (prodává Econea), 185 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Kuličkový deodorant s pozvolným účinkem a svěží vůní cedrového dřeva a santalu, Nobilis Tilia, 254 Kč. Přírodní krémový kuličkový deodorant s pomerančovou vůní a s obsahem bambusových a bavlníkových vláken, Lavera, 175 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Šalvějový deodorant ve spreji bez obsahu hliníkových solí, Weleda, 299 Kč. Deodorant s výtažkem růže bez hliníkových solí, 329 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Tuhý krystalový deodorant Crystal Spring z kamence a bez parfemace, Salt of Earth, 215 Kč. Kamenec – přírodní krystal, který vydrží i několik let, před nanesením se musí namočit, Durance, 220 KčFoto: Archiv firem

Jaký druh ochrany proti pocení a pachu používáte vy?

Reklama

Načítám