Hlavní obsah

Nafouklé břicho, celulitida a nadměrné pocení? Vaše tělo zadržuje vodu!

Foto: Yuriy Maksymiv, Shutterstock.com

Foto: Yuriy Maksymiv, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trápí vás celulitida? Jste stále nafouklá? Nadměrně se potíte? To vše můžou být příznaky jediného: vaše tělo zadržuje nadbytek vody. Kvůli zavodnění můžete mít až o dvě kila na váze víc. Otoky ale můžou být také známkou nebezpečné nemoci. Zjistěte, s čím si poradíte sami a jak, a kdy raději navštívit lékaře.

Článek

Cítíte se „nafoukle“? Nedaří se vám zhubnout? Otékají vám často kotníky, ruce nebo obličej? Trápí vás celulitida, ať děláte, co děláte? Možná máte jen zavodněný organismus. Voda a pitný režim jsou pro tělo důležité, ale záleží i na spoustě dalších proměnných, aby vaše tělo fungovalo, jak má. Zkuste naše tipy, jak svůj organismus odvodnit.

Na vině je cukr i sůl

Naprostá většina lidí solí i sladí mnohem víc, než je zdravé. Doporučené množství soli na den je asi pět gramů. To se sice může zdát jako dostačující, ale nenechte se splést: všechny průmyslově vyráběné potraviny obsahují velké množství soli i cukru. To mimo jiné způsobuje postupnou závislost na nich. Tělo pak vyžaduje stále víc od obojího. Sůl na sebe váže vodu, která pak z těla správně neodchází a zadržuje ji. Rafinované sacharidy rychle zvýší cukr v krvi. Vysoká hladina inzulinu zvyšuje opětovné vstřebávání sodíku v ledvinách, což má za následek větší objem vody uvnitř těla – zjednodušeně řečeno voda z těla pak hůř odchází.

Aniž by si to většina z nás uvědomovala, tak do sebe během dne dostane v průměru až trojnásobek doporučované denní dávky. Cukry jsou skryté ve slazených nápojích, pečivu z bílé mouky, veškerých pamlscích i alkoholu. Odborníci proto doporučují uměle slazené jídlo vynechat a sacharidy doplňovat v podobě ovoce. Jídlo solte méně a vařte si je, pokud možno, sami doma, pak budete přesně vědět, co v pokrmu je. Zkuste jídlo dochucovat více bylinkami než solí.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Pokud se chcete zbavit zavodněného těla, se solí musíte opatrněFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Zkuste vyměnit antikoncepci

Některé typy hormonální antikoncepce můžou k zadržování vody v těle přispívat. Záleží na poměru hormonů estrogenu a gestagenu v tabletkách. Pokud patříte k typu žen, které mají k zadržování vody v těle dispozice, pak byste to měla sdělit svému gynekologovi a poradit se s ním, zda by pro vás nebylo lepší antikoncepci vyměnit za tu, která je více močopudná. Bývá sice o něco dražší než ta běžná, ale změna by vám mohla od zavodnění pomoct.

Proti celulitidě pomůže pohyb i masáže

Jedním z typických příznaků zavodněného organismu je také celulitida na stehnech nebo zadku.

Na partie, kde ženám nejčastěji vzniká celulitida, pomůže podle odborníků změna stravy, pohyb a různé masáže. „Celulitida je laický termín pro adipositas oedematosa nebo bývá označována také jako lipohypertrofie. Jde o změny v tukové tkáni, které pozorujeme zejména v oblasti stehen a boků u žen. Zhoršuje se věkem a nevhodným stravováním a nedostatkem pohybu. Vliv mají hormony. U mužů se s celulitidou prakticky nesetkáváme. U žen stav zhoršuje užívání hormonální antikoncepce, ale také kouření a sedavé zaměstnání. Celulitida postihuje ale i štíhlé ženy,“ říká MUDr. Kateřina Fajkošová, korektivní dermatoložka z Esthé – Kliniky estetické medicíny, a.s.

„Pokud vás celulitida trápí, může za vaším problémem stát i špatně fungující lymfa. Masírujte si postižená místa, střídejte ve sprše teplou a studenou vodu a určitě si dojděte na manuální lymfatickou masáž. Nezapomínejte ani na pohyb. Správně zacílené cviky pomohou ke zpevnění problematických partií. Jedná se především o podřepy, zanožování, výpady nebo kopy stranou ve stoji na jedné noze,“ doplňuje Mgr. Alena Vídeňská, osobní fitness trenér a odborný výživový poradce.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Proti celulitidě pomůže dostatek pohybu i odborné masážeFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Kdy zbystřit

Za zadržováním vody v těle ale může být i vážnější problém. Projevují se tak totiž i některé srdeční choroby, onemocnění ledvin nebo třeba cirhóza jater. V takovém případě „domácí odvodňování“ není na místě. K lékaři raději zajděte, pokud máte dlouhodobě nateklé kotníky, vykašláváte krev, máte bolesti na hrudi, trpíte úzkostí, nevysvětlitelným kašlem nebo máte tmavě zbarvenou moč.

Omezit tekutiny není řešení

Pokud si myslíte, že se odvodníte tak, že přestanete pít, pak jste na omylu! Nedostatek tekutin naopak způsobí to, že tělo začne vodu šetřit a uchovávat si ji do zásob. Důležité je pít čistou vodu nebo neslazený čaj.

Nejde o to míň pít, ale víc ze sebe vodu dostat. K tomu vám pomůžou také bylinkové čaje a dokonce i některé močopudné suroviny. „Skvělý je meloun, okurka, kořenová zelenina, ale i bylinky. Přeslička, kopřiva, bříza, černý bez a maliník také mohou být skvělými pomocníky,“ zakončuje Alena Vídeňská.

Měli jste problém se zavodněním? Co vám pomohlo?

Reklama

Načítám