Hlavní obsah

Češtinářský kvíz plný chytáků: Ukažte se, zda ho zvládnete na plný počet bodů

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Reklama

21. únor je Mezinárodní den mateřského jazyka. Mateřským jazykem většiny lidí žijících v České republice je čeština. A protože je často uváděna ve výčtu nejsložitějších jazyků světa, není divu že i rodilí mluvčí s ní mívají obtíže. Jak jste na tom vy? Otestujte své znalosti mateřštiny!

Článek

Proč byl Mezinárodní den mateřského jazyka vyhlášen právě na 21. únor? Pro většinu Čechů se jedná o vzdálené a složité události, nicméně jsou zajímavé a inspirující.

Zjednodušeně řečeno: v roce 1947 se část Bengálska stala součástí Pákistánu a pákistánská vláda se rozhodla sjednotit celý stát jediným úředním jazykem – urdštinou. Bengálcům se to nelíbilo, přirozeně to vnímali jako kulturní i politický útlak. 21. února 1952 se proto v Dháce konala demonstrace za zrovnoprávnění bengálštiny. Policie tvrdě zasáhla, zahájila palbu a na místě zůstali mrtví a velké množství raněných! Od té doby si tam připomínají Den padlých bojovníků za jazyk a mezinárodní den byl ustaven právě na památku této události, kdy lidé umírali pro svůj mateřský jazyk.

Vy pro mateřštinu rozhodně umírat nemusíte, naopak: osvěžte si znalosti a pobavte se u našeho těžkého češtinářského kvízu. A vítáni jsou samozřejmě i znalci, jejichž rodným jazykem čeština není! Získáte plný počet bodů?

1. Výrazy spojené z číslic a slov se tvoří podle docela jednoduchého pravidla. Přesto je to jeden z největších kamenů úrazu v současném písemném projevu. Nejběžnější slitina zlata má ryzost 14 karátů, je tedy…
2. Koupili jste citrony, jenže jsou trochu divné: nejsou jasně žluté, ale mají odstín spíš dozelena. Jsou tedy…
3. Máte schůzku s kamarádkou a těšíte se na klidné popovídání u kávy. Ale jaké je vaše zklamání, když dorazí nejen pozdě, ale navíc se…
4. Výraz „kolem“ patří k několika slovním druhům. Podle významu to může být...
5. Jeden z jazykových bojů se vede o (ne)přechylování ženských příjmení. Ale ani přechylování obecných podstatných jmen není bez rizika. Jak se říká ženě, která pracuje jako cirkusák?
6. A teď je třeba dávat dobrý pozor a vyvarovat se…
7. Jediné písmenko – a dokáže změnit význam! Která věta je špatně?
8. A budeme ještě pokračovat. Která možnost je popletená?
9. Významy slov se časem mění, ale správný milovník mateřského jazyka se nedá zmást. V neděli chodívala babička na ranní a vnoučata s rodiči na hrubou. Co znamená tradiční slovní spojení „hrubá mše“?
10. Hora Svaté Kateřiny je město ležící blízko hranic se Saskem. A ne, nebudeme řešit velká písmena, třebaže se to nabízí. Jaké přídavné jméno se od tohoto zeměpisného názvu tvoří a používá?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Související témata:

Načítám