Hlavní obsah

Test na základy pravopisu: ukažte, jak si poradíte s mě/mně, měkkým a tvrdým i/y či s předponami

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeština je krásná, ale co si budeme nalhávat, jednoduchý jazyk to není. Jen málokdo ovládá pravopis opravdu na výbornou, v pravidlech a poučkách se ztrácí kdekdo. Jak jste na tom vy? Otestujte se, jak zvládáte pravidla českého pravopisu.

Článek

Dnes je Mezinárodní den mateřského jazyka a ten náš je opravdu nádherný. Ale taky pěkně těžký. Je tu shoda podmětu s přísudkem, vyjmenovaná slova, zdvojené souhlásky, skloňování zájmen, velká písmena, skloňování přídavných jmen a mnoho dalších oblastí, v nichž se dá velmi snadno udělat pravopisná chyba. Jak ovládáte češtinu vy? Zvládnete náš test na výbornou, nebo sotva prolezete?

1. Najděte větu, která je jako jediná pravopisně správně.
2. Skloňování zájmena já bývá také leckdy ošemetné. Ve které z následujících vět je zájmeno použito špatně?
3. Vzpomeňte si na komedii Marečku, podejte mi pero (1976) a na češtináře Hrbolka v podání úžasného herce Františka Kovaříka (†98). Zvládli byste jeho legendární diktát? Která věta je napsaná opravdu bez jediné chybičky?
4. Psaní velkých písmen, to také není úplně legrace. Ve které z následujících možností jsou všechna slova napsaná správně?
5. Které z následujících slov patří mezi vyjmenovaná slova, takže správně by se mělo psát s tvrdým y?
6. Psaní předpony s/z je další češtinářský oříšek. Existují na to pravidla, ale někdy jsou možné obě varianty, jen pak má pokaždé slovo jiný význam. Ve které variantě je s i z použito správně?
7. A jak ovládáte psaní mě/mně ve slovech? I tady se často chybuje. Která z následujících vět je správně?
8. Shoda podmětu s přísudkem také nepatří k tomu nejlehčímu. Tak schválně, kde je měkké i ve slovese použito správně.
9. A teď přivlastňovací přídavná jména a jejich skloňování. Kde je koncovka ovi/ovy použita správně?
10. A na závěr jeden chyták. Slovo „tip“ a „typ“. Obojí je v pořádku, ale jen když ho použijete ve správném významu. Kde není toto slovo použito správně?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Související témata:

Načítám