Hlavní obsah

Nový trend: Zahrádku, auto i sekačku nemusíte kupovat, sdílejte je!

Foto: Serhii Bobyk, Shutterstock.com

Foto: Serhii Bobyk, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potřebujete sekačku na trávu, nářadí, auto nebo kancelář a nechcete nic nastálo, ale stačí vám to jen občas? Proč si věc kupovat, když ji můžete sdílet s ostatními? Vysvětlíme, jak to celé funguje.

Článek

Sdílení je to, co může spoustě lidí ušetřit peníze i starosti a v neposlední řadě třeba místo v bytě. Sdílet (anglicky share, odtud počeštěle „šérovat”) lze leccos, možností je spousta, jen je zapotřebí o nich vědět a naučit se je využívat. O co všechno se můžete dělit s ostatními?

Společné bydlení

Společné bydlení více lidí v jednom bytě, anglicky označované jako coliving, znají asi hlavně studenti v hlavním městě a dalších větších městech. Nájem a náklady na bydlení se rozpočítají mezi víc lidí, takže jsou přijatelnější. Ovšem za cenu ztráty soukromí. Je to vhodná forma spíš pro nekonfliktní jedince, kteří vědí, že je vždy něco za něco. V poslední době se vzhledem k rostoucím nájmům a cenám energií stává stále častěji, že najdete inzeráty na pronájem místnosti nebo části bytu či domu. Je to způsob, jak ulevit rodinnému rozpočtu, a rozhodně přestává být jen pro studenty. Na specializovaných portálech můžete spolubydlení vyhledávat podobně jako pronájem či koupi realit. Začínají se objevovat i nabídky společného užívání rekreačních objektů a tradici už má i sdílení kanceláří, kde nepotřebujete být každý den.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Spolubydlení už není jen výsadou studentů, kvůli rostoucím nájmům a nákladům na energie ho začíná využívat stále víc lidí.Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Komunitní zahrádky

Možná jste už slyšeli o komunitních zahradách, které hlavně ve městech rostou jako houby po dešti. Skupina sousedů či přátel, většinou bydlících ve stejném domě či ulici, založí zahrádku, o kterou se společně starají – každý tam má svůj záhonek nebo třeba jen truhlík či pár květináčů, a sdílí i společné prostory, kde je možné posedět nebo grilovat. Takové zahrady bývají v prostorách mezi domy nebo ve vnitroblocích, ale začínají se objevovat i na střechách či společných terasách. Lidé se jen musí shodnout na společném uhrazení nákladů, třeba za vodu na zálivku nebo pořízení sudů na dešťovou vodu. Pak je lepší založit komunitu oficiálně a písemně a mít pro ten účel speciální bankovní účet. Je dobré si stanovit i pravidla fungování.

Komunitní nákupy, Knihovny věcí a slow fashion

Zahrady jsou ale jen jednou z možností komunitního sdílení – lze se domluvit i na společném užívání zahradní techniky a pomocníků pro péči o dům a zahradu. Lidé zkrátka začínají víc počítat. „V poslední době sledujeme dva trendy. Prvním je stále častější využívání zapůjčení produktů na den či víkend, druhým pak komunitní nákup, kdy si například tři sousedé zakoupí tlakovou myčku či čerpadlo a vzájemně je sdílejí,“ říká Lukáš Rom ze společnosti Kärcher.

Na stejném principu fungují i tzv. Knihovny věcí, tedy místa, kde si lze podobně jako v knihovně knížku vypůjčit za poplatek třeba věci do domácnosti, sportovní vybavení, potřeby na kempování, šicí stroje nebo fotoaparát. Lze je založit v paneláku, ale může je nabízet i obec.

Novým trendem je slow fashion, tedy možnost zapůjčení modelů od českých i zahraničních návrhářů. Šetříte tím peníze i planetu – a můžete si dovolit být na každou akci v něčem novém.

Sdílení aut

Stále víc lidí se zajímá o možnost, jak „šérovat“ kola, skútry nebo auta. I v této oblasti vychází taková možnost velmi dobře ekonomicky, zvlášť když je potřebujete nikoli denně, ale opravdu jen občas. „Sdílená auta využívá stále více Čechů, většinou mladí lidé do třicítky, kterým vyhovuje, že cestují v pohodlí, ale nekomplikují si život zbytečnými náklady a starostmi – je totiž spočítáno, že pokud najedete za rok méně než 10 000 km, vlastnit auto se nevyplatí,“ říká Milan Beutl, ředitel českého zastoupení firmy Anytime carsharing.

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Odborníci tvrdí, že pokud nenajedete za rok alespoň 10 tisíc kilometrů, pak se vám vlastní auto finančně nevyplatí.Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Vyměňte nebo dostaňte zadarmo

Pokud budete hledat, objevíte i spoustu věcí, které lidé nabízejí zadarmo, většinou jen za odnos či odvoz. Může jít o maličkosti, jako třeba výměna či darování semínek rostlin v semínkárnách po celé republice, až po možnost odvézt si starší nábytek. Pro spoustu lidí je zásadní ne to, aby vydělali, ale pocit, že věci, které už nepotřebují, neskončí na skládce, ale někdo je ještě může používat.

Související témata:
Sdílení aut

Načítám