Hlavní obsah

Zlaté pravidlo 50-20-30 aneb Triky, jak vyjít s výplatou a ještě ušetřit

Foto: Aaron Amat, Shutterstock.com

Foto: Aaron Amat, Shutterstock.com

Reklama

Dostali jste se loni párkrát do situace, že jste museli před výplatou počítat každou korunu? Rozhodli jste se proto lépe hospodařit, aby se vám nic takového letos nestávalo? Máme pro vás tři čísla, která vám s tím pomohou.

Článek

Ono se snadno řekne, že ušetříte, ale jak na to? Možností je mnoho: začít plánovat nákupy, přemýšlet o půjčce, nebo naopak o tom, že raději našetříte sami, ověřit si výhodnost mobilních tarifů v domácnosti i možnost přejít k jinému dodavateli energií... Ovšem abyste do toho tentokrát opravdu „šlápli“ a k něčemu došli, možná by měl být prvním krokem globální plán. A ten lze vyjádřit pravidlem 50/20/30.

Udělejte si tři hromádky

Někdy je velmi užitečné si hned na začátku nového roku udělat finanční bilanci toho loňského. Možná znáte ten šok, když na daňovém formuláři pohlédnete na kolonku se součtem příjmů za celý rok. Každý se většinou začne ptát, kam ty peníze vlastně přišly, kde jsou a za co mohl takovou hromadu utratit, když má pocit, že je vlastně pořád bez peněz.

Přesně tahle chvíle je skvělou motivací, abyste napříště o výdajích uvažovali – a třeba je i stáhli do příjemných a přijatelných mezí. „Jen je důležité vytrvat, být důslední a držet se pevně stanovených pravidel. Právě pravidlo 50/20/30 může být to, které vám pomůže zkrotit váš rozpočet,” uvádí ředitel služby Zonky Pavel Novák.

Pravidlo 50/20/30 zpopularizovala americká senátorka Elizabeth Warren v knize „All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan“, tedy Radikální životní peněžní plán. Radí, abyste si svůj čistý příjem rozdělili do tří hromádek či skupin. Polovina, tedy 50 procent, bude určena na základní výdaje, 20 procent na investování, tedy vlastně na úspory a zadní vrátka, a zbylých 30 procent na osobní potřeby.

Foto: Santi Nanta, Shutterstock.com

Nejlepší představu o výdajích získáte, když si příjmy rozdělíte do třech hromádekFoto: Santi Nanta, Shutterstock.com

Polovinu spolknou výdaje na domácnost

Zdá se vám polovina peněz na pravidelné výdaje moc? Když však uvážíte, že to jsou náklady na bydlení, tedy nájem, energie, vodu, jídlo, ale i třeba na prací prostředky, benzin či jízdenky, možná vám to začne být i málo. Pokud jste v situaci, že vám na to půlka příjmů nestačí, měli byste začít hledat dlouhodobé způsoby, jak náklady stáhnout. Takových možností je hodně a budeme se k nim v nejbližší době vracet: chystáme články s konkrétními radami, jak ušetřit.

Ovšem v první řadě byste se mohli pustit do podstatných nákladů, třeba se podívat, zda by nebylo dobré vyměnit dodavatele energie. Na internetu jsou k dispozici srovnávače. K ruce si přitom vezměte poslední vyúčtování, ze kterého zjistíte všechny údaje, které budete porovnávat.

Nenechte se strhnout a dobře počítejte

Při výběru dodavatele vás jistě potěší příjemné bonusy či doplňkové programy pro nové zákazníky, ale určitě by neměly být tím jediným, co rozhodne. „Nedejte se ovlivnit jen kouzlem uvítacího bonusu. Dejte na to, kolik ušetříte celkově. Změnu dodavatele neděláte každý rok, tak je lepší dát přednost dlouhodobé úspoře a tomu, zda jde o stabilní firmu s dobrým zákaznickým servisem,“ doplňuje Libor Holub.

Rozhodně byste neměli podobná rozhodnutí dělat jen proto, že u dveří zazvonil nějaký podomní prodejce a vnutil vám novou smlouvu. Stává se, že ji vydávají za úpravu smlouvy se stávajícím dodavatelem, která nabízí slevu a výhodnější podmínky. „Ale to, co mezi dveřmi podepisujete, může být ve skutečnosti přechod k jinému poskytovateli. S takovým přístupem se většinou vážou i nevýhodné ceny a vysoké poplatky za předčasné odstoupení od smlouvy,“ dodává Tomáš Panáček, ombudsman sdružení Licit.

Foto: JPA, Shutterstock.com

Uvažujete o změně dodavatele energií? Pak nedejte na lákavé sliby, ale dobře počítejteFoto: JPA, Shutterstock.com

Dvacet procent uspořte a investujte

Dvacet procent by měla být vaše finanční rezerva – platí, že ideálně by to měly být zhruba tři měsíční platy. Pokud je budete mít v záloze, pak vás nepřekvapí rozbitá pračka, výpadek výplaty kvůli nemoci nebo jiné události. Patří sem i splácení půjček, hypotéka, nebo naopak investice. Ačkoli je tato částka podílem nejmenší, důležitostí patří hned za pravidelné výdaje a položky z ní byste měli splácet dřív, než pomyslíte na nějaké rozmazlování v podobě dalších programů kabelovky, předplatného časopisu nebo podobných aktivit. „Jsou to peníze, které můžete brát jako závazek pro svou lepší budoucnost,“ říká Pavel Novák.

Třicet procent pro vás

Třicet procent z platu by mělo jít na osobní výdaje – jsou to ty, které zpříjemňují život, nejsou nutné, proto nesou označení osobní. Platit byste z něj měli oblečení, kabelovou televizi, ale i telefon nebo internet, lístky do kina, posezení s kamarádkami v kavárně, dovolenou nebo zájmové kroužky pro děti, vstup do fitness, stejně jako školné. Do této hromádky nepřisypávejte, zato když výdaje překročí hranici oněch třiceti procent, měli byste si něco odpustit nebo zvolit levnější variantu. Jsou to náklady, které si můžete dovolit dát jen v případě, že na to opravdu máte...

Udržíte-li své výdaje v těchto mezích, pak si nebudete muset zbytečně půjčovat ani se dostávat do krizových předvýplatních situací. Pravidlo lze uplatnit na příjem jednoho člověka, stejně jako rodiny. Procentuální vodítko je obecné a nezávislé na tom, kolik si měsíčně vyděláte nebo co děláte – tedy alespoň tak to uvádí kniha Elizabeth Warren. Schválně si tímto způsobem propočítejte své výdaje a uvidíte, zda to sedí.

Rozdělujete si své finance podle jiného klíče? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám