Hlavní obsah

Platy učitelů v příštím roce porostou, ale prý ne o kolik by měly. V čem je problém?

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím to vypadá, že si od příštího roku učitelé polepší o 2 500 Kč, ale v platových tabulkách to vidět nebude: přidáno dostanou v odměnách. Podle školských odborů to ale není v pořádku a mluví o podvodu. Jak to tedy je?

Článek

Platy učitelů by měly růst tak, aby byly na 130 procentech průměrné mzdy v České republice. Příští tok by se sice měly zvednout o 2 500 Kč, ale formou odměn, nikoli tabulkových platů. Školské odbory mluví o podvodu na učitelích.

Růst mezd ano, ale ne podle zákona

Ministerstvo počítá s tím, že peníze na platy učitelů v příštím roce navýší, tak jak nařizuje zákon: ten říká, že by měly dosáhnout 130 procent průměrného platu v ČR. Právě v tom je spor mezi ministerstvem a školskými odbory. Ministerstvo navýšit chce, ale vypočítávat to bude z průměrného platu roku 2022. Průměrná mzda byla loni podle statistického úřadu 40 353 Kč a průměrný plat ve školství 48 200 Kč. Příští rok by měl být průměrný plat učitele 52 400 Kč. Nicméně v tu dobu už to nebude odpovídat 130 procentům aktuální průměrné mzdy, protože ta od roku 2022 vzrostla jen do této chvíle na 43 193 Kč.

Takže plánované zvýšení podle údajů roku 2022 je podle místopředsedkyně školských odborů Markéty Seidlové podvod na pracovníky ve školách. Reálně to totiž nebude 130, ale jen kolem 113 procent průměrného platu.

„Také nám vadí, že navýšení půjde do odměn, které někteří učitelé dostanou a někteří ne. Proto jsme chtěli kompenzaci přes tarify a ne přes osobní ohodnocení,“ řekl předseda odborářů ve školství František Dobšík.

Peníze pro učitele půjdou jinam

Školské odbory navíc kritizují, že ministerstvo ubere z peněz na platy speciálních pedagogů, vychovatelů, školníků, psychologů, kuchařek a ostatních zaměstnanců. Aby kvůli příliš nízké výplatě neodcházeli nebo aby vůbec do školství nastoupili, budou podle odborářů muset ředitelé škol sáhnout do balíčku peněz pro učitele a dát část právě jim.

Padl také návrh, že se z mzdových prostředků bude nově platit i prvních 14 dní nemoci zaměstnanců, které se zatím hradí z peněz na tzv. ostatní neinvestiční náklady určené třeba i na pomůcky nebo vzdělávání pedagogů. Školy sice vítají, že právě na tyto náklady bude víc peněz, ale zas vezme z balíčku na odměňování zaměstnanců.

Učitelé o místa nepřijdou

Aby mohly platy v resortu nadále stoupat, neměl by růst počet učitelů, jak to bylo v předchozích letech – podle ministra školství Mikuláše Beka jich přibylo kolem 30 tisíc. Podle dat ministerstva školství pracovalo loni v mateřských, základních a středních školách 154 tisíc pedagogů a 6 000 učitelů odborného výcviku. „Masové propouštění se nepřipravuje, ale buď dáme přednost růstu platů, nebo růstu počtu učitelů,“ řekl ministr.

Ministerstvo také uvažovalo o zrušení neobsazených míst nepedagogických pracovníků, kterých je kolem 8 000, a ještě koncem září se mluvilo o masivním propouštění „obslužného personálu“, tedy třeba kuchařek školních jídelen. To vyvolalo velkou nevoli ze strany ředitelů škol, protože ti by právě těchto lidí potřebovali i víc, než je teď.

Ministerstvo také uvažovalo o tom, že by tyto pracovníky platil zřizovatel. Proti tomu se ohradili ředitelé škol i vedení obcí, tedy právě zřizovatelé. Jak se bude situace vyvíjet, o tom chce jednat Pavel Dobšík s ministrem 17. října na malé tripartitě.

Související témata:
Školské odbory

Načítám