Hlavní obsah

Slavní za katedrou: Zdeněk Svěrák učil 4 roky, Jiřina Bohdalová 3 a Hugh Jackman rok

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prázdniny skončily a žáci a studenti dnes s více či méně radostnými výrazy vyrazili do škol, kde je po dvou měsících přivítají učitelé. Toto povolání vykonávaly nebo chtěly vykonávat i mnohé celebrity. Do koho byste to neřekli?

Článek

Učitelství je krásné, ale také velmi náročné povolání. Formujete nové generace, i když vám při tom někdy docela zatápí. Které celebrity dříve byly nebo chtěly být učiteli?

Martina Preissová (46)

Česká herečka a členka činohry Národního divadla se původně vydala ve stopách svých rodičů. Její tatínek totiž učil hru na housle a maminka působila jako učitelka ve školce. Martina Preissová inklinovala ke stejnému povolání, a tak vystudovala střední pedagogickou školu, kterou jí doporučil i její tatínek se slovy: „Umíš od každého trochu, ale nic pořádně, takže je to pro tebe ideální.“

I přesto, že školu dokončila, učitelství se nevěnovala. Na táboře, kde působila jako instruktorka, ji totiž tehdejší vedoucí nadchl pro divadlo a ona se přihlásila na obor herectví na Janáčkově akademii múzických umění v Brně a v tomto odvětví se skutečně našla.

Foto: Profimedia.cz

Školu na to sice má, ale učitelství se herečka nikdy nevěnovalaFoto: Profimedia.cz

Zdeněk Svěrák (86)

Herec, scenárista, spisovatel a dramatik jako učitel několik let působil. Své zkušenosti zúročil například ve filmu Vratné lahve (2007). Přestože z něj chtěli mít rodiče elektroinženýra, nakonec si splnil svůj sen a nastoupil na pedagogickou fakultu, kde vystudoval český jazyk a literaturu. Na škole se seznámil se svými pozdějšími profesními parťáky – s Miloněm Čepelkou (85) a Ladislavem Smoljakem (✝78). Jako kantor působil Zdeněk Svěrák asi čtyři roky, než zjistil, že se chce raději realizovat prostřednictvím vlastní tvorby.

Foto: Profimedia.cz

Zdeněk Svěrák zřejmě chtěl, aby se jednou v češtině učilo o jeho dílechFoto: Profimedia.cz

Gene Simmons (73)

S namalovaným obličejem, v extravagantním kostýmu a s vyplazeným jazykem nevypadá baskytarista, zpěvák a zakládající člen kapely Kiss jako prototyp člověka, který by chtěl vzdělávat budoucí generace. Před rozjezdem hudební kariéry vystřídal řadu povolání, a dokonce mu byli svěřeni školáci šesté třídy. Po pouhých šesti měsících ale skončil, protože si uvědomil, že se učitelem stal jen proto, že chtěl, aby mu lidé věnovali pozornost a on byl jejich hvězdou.

Foto: Profimedia.cz

Gene Simmons je asi nejextravagantnějším učitelem široko dalekoFoto: Profimedia.cz

Jesse Williams (41)

I on se narodil do učitelské rodiny a původně následoval své rodiče. Šest let učil na střední škole jazyky.

Přestože ho jeho povolání bavilo a rád na něj vzpomíná, tak se ale v jednu chvíli rozhodl, že si splní svůj herecký sen. To se mu i povedlo a v roce 2009 dostal zásadní roli doktora v seriálu Chirurgové (2005–2022), která mu vynesla značnou popularitu.

Foto: Profimedia.cz

Jesse Williams se mezi studenty cítil dobřeFoto: Profimedia.cz

Jiřina Bohdalová (91)

Nechybělo mnoho a česká kinematografie by byla chudší o jednu fenomenální herečku. Královna komedií měla totiž v mládí dva sny – toužila se stát herečkou nebo učitelkou. Na DAMU ji ale původně nepřijali pro nedostatek talentu. A to i přesto, že za sebou měla pár dětských rolí.

Po gymnáziu tedy nastoupila jako učitelka na základní škole v Ostravě. Aby uplatnila své herecké schopnosti, předčítala dětem pohádky různými hlasy, a protože třeba tělocvik jí nic neříkal, hrála místo něj se žáky společenské hry. Učila tři roky a potom ji na třetí pokus konečně na hereckou školu vzali.

Foto: Profimedia.cz

Už během učitelské kariéry trénovala hlasy do večerníčkůFoto: Profimedia.cz

Hugh Jackman (53)

Učitelství se krátce věnoval i australský herec, který se chtěl původně stát kuchařem v letadle. Myslel si totiž, že se jídlo připravuje přímo na palubě a on tak procestuje svět. Po dokončení střední školy strávil rok jako učitel tělesné výchovy, pro což měl jako nadšený sportovec skvělé předpoklady. Následně pokračoval studiem na univerzitě, odkud si odnesl diplom z komunikace.

Už během studií se ale realizoval v různých menších dramatických projektech. Ve dvaadvaceti letech si připustil, že by jeho koníček mohl být i jeho obživou, a tak absolvoval roční herecký kurz a šel za slávou.

Foto: Profimedia.cz

Pěkný tělocvikář, co říkáte?Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám