Hlavní obsah

Slavná kadeřnická rodina: Jejich salony prošla Adina Mandlová, Olga Havlová i první dáma Eva Pavlová

Foto: Archiv Petry Vavruškové

Foto: Archiv Petry Vavruškové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kadeřnické řemeslo se u nich dědí z generace na generaci. Podílejí se na tvorbě nových módních účesových trendů, a hlavně se starají o vlasy spoustě slavných a významných osobností. K těm současným patří například Jiřina Bohdalová, Olga Menzelová či Antonie Formanová. Představujeme vám Vlasové studio Vavruškovi.

Článek

Vlasové studio Vavruškovi se pyšní bohatou historií. Sahá až do dob první republiky a zahrnuje i členství v klubu nejlepších salonů světa. Nicméně dnešní kadeřnictví zakládala Irena Vavrušková st. v roce 1991 se svými dcerami Irenou a Petrou, které ho vedou dodnes. Petra se dříve živila také jako modelka a v roce 1990 získala titul Miss Prahy a Čech. Je šťastně vdaná a má jednu dceru. Povídaly jsme si o tom, kdo ze slavných osobností prošel jejich salonem, jaký účes sluší první dámě Evě Pavlové, kterou její sestra Irena česala na inauguraci, nebo zda jsou kadeřnice dobré vrby.

Pocházíte ze slavné kadeřnické rodiny, z kolikáté jste generace?

Generace jsme čtvrtá.

Už vaše babička i matka stříhaly slavné osobnosti, prozradíte nám, koho například?

Co se týká maminky, ta otevírala kdysi s Gerhartem Matuškou proslavené vlasové studio Ve Smečkách, kam chodila celá plejáda známých osobností. Dokonce tam chodila i manželka prezidenta Gustáva Husáka. Věnovala se například Helence Vondráčkové, Ljubě Hermanové, Jitce Zelenkové nebo paní Husákové. Tatínek měl mezi svými klienty hodně českých moderátorek, česal například Saskii Burešovou. Babičce, mamince maminky, prošly rukama herečky Hana Vítová, Adina Mandlová a Zita Kabátová.

To je úctyhodný zástup, a kdo byl váš první zákazník ze známých tváří?

Byla to myslím na začátku devadesátých let paní Olga Havlová. Měla už svou kadeřnici, kolegyni maminky, ale ta z nějakého důvodu nemohla, tak se dostala ke mně. Byla jedna z mých prvních zákaznic, pokud se nepletu. Pak to byl Ondřej Hejma a dále kníže Schwarzenberg. Salon jsme měli ještě v té době doma. Po revoluci jsme byli jedni z prvních, kdo otevíral salon v Praze.

Moje maminka se věnovala například Helence Vondráčkové, Ljubě Hermanové, Jitce Zelenkové nebo paní Husákové.

A které celebrity stříháte dnes?

V současné době se starám o vlasy Jiřině Bohdalové, Olze Menzelové nebo mladé herečce Toničce Formanové. Jak vidíte, jsem tu pro všechny věkové kategorie. Mýma rukama prošla také celá řada výrazných osobností, včetně Lucie Bílé, Petry Janů, Haničky Zagorové a Sisy Sklovské. Při různých foceních jsem česala třeba Terezu Maxovou, Karolínu Kurkovou nebo Aňu Geislerovou. Dlouhá léta ke mně také chodily zpěvačky Lenka Dusilová a Lenka Filipová.

Foto: Archiv Petry Vavruškové

K zákaznicím Petry Vavruškové (vpravo) patří Olga Menzelová i Jiřina BohdalováFoto: Archiv Petry Vavruškové

Češete i naše první dámy od Olgy Havlové až po současnou Evu Pavlovou. Prozradíte nám o nich něco?

Na paní Olgu vzpomínám moc ráda. Když ke mně pak zavítala Dagmar Havlová, prožívala jsem s ní její přechod z Dáši Veškrnové na první dámu. Přemýšlely jsme, jakým směrem by se ráda ubírala, a vymyslely jsme pro ni elegantní drdoly. Ke své funkci přistupovala velice zodpovědně a snažila se, aby působila reprezentativně. Co se týká současné první dámy, oslovil mě její předvolební tým. Sešly jsme se a domluvily se na nějakém stylu a vizi. Prosvětlila jsem jí vlasy, zvolila jsem chladnější perleťové odstíny, než původně měla, a doladila střih s vizí delších vlasů do budoucna.

Bohužel některé barber shopy stříhají muže jako přes kopírák. Všechno vystříhané a na vrchu hlavy zvláštní, neslušivý drn.

A jak se k vám chovaly, měly nějaké hvězdné manýry?

Vůbec, ani jedna. Všechny jsou kultivované dámy, se kterými byla radost pracovat. Přistupovala jsem k nim stejně jako k mým zákaznicím, jediné, co bylo jiné, že jsem se musela přizpůsobit časově. Přistupuju ke všem stejně, jako by každá z mých klientek byla první dáma.

Co podle vás současné první dámě sluší a chodí k vám Eva Pavlová pravidelně?

Určitě jemnější studené odstíny, které zjemňují její výraz. Řekla bych, že se i více hodí k jejímu tónu pleti i naturelu osobnosti. Pracovala jsem pro ni v době od volební kampaně po odlet na korunovaci krále Karla III.

Kdo vás učil stříhat? A bylo tohle povolání pro vás jasnou volbou?

Pramalé základy jsem se naučila na škole. Pak jsem v tom samozřejmě vyrůstala, což byla obrovská devíza, koukala jsem pod ruce rodičům i prarodičům. Později jsem si začala platit školení a stáže u těch nejznámějších světových ikon. Hlavně v Londýně a Paříži. Prošla jsem několika akademiemi, naučíte se tam třeba přesné rozdělování sekcí, správné úhly, vidění tvaru, což je důležitý základ všeho. Takže nejvíc jsem se naučila ve světě.

Foto: Archiv Petry Vavruškové

Vlasy první dámy Evy Pavlové měla Petra Vavrušková na starosti během předvolební kampaně i při inauguraciFoto: Archiv Petry Vavruškové

Jak dlouho vám trvalo, než jste si začala být jistá svou prací a že jste v tom dobrá?

Co se týká toho, že člověk cítí, že něco umí a v něčem vyniká, řekla bych tak po deseti letech. Zjistila jsem, že díky svým zkušenostem ze zahraničí vidím a vnímám věci trochu jinak než lidé tady. Má práce je pro mě koníčkem a k tomu mám bezvadného parťáka, svou sestru Irenu, se kterou máme Vlasové studio Vavruškovi. Do Paříže jezdíme už přes 30 let dvakrát do roka pro nové kolekce a nové technologie střihů a jsme členy prestižního klubu Haute Coiffure Francaise, což je vlastně vysoká škola kadeřnická. To je pro mě obrovská škola i srdcová záležitost. A samozřejmě fashion week v Paříži a v Londýně.

Zralejší ženy by měly dát přednost kvalitnímu střihu před dlouhými vlasy.

Jaké jsou teď vlasové trendy a řídíte se jimi?

Pro mě je vždycky priorita slušivost a až druhotně módní trend jako takový. Pracuju s trendy tak, že si vyberu třeba jen jeho část a propojím to s vlastní vizí. Pak vznikne něco osobitého, slušivého a originálního na míru. Takže trendy se nechávám inspirovat, ale nejsou u mě na prvním místě.

Jak jsme na tom s účesy my Češi? Dbáme o sebe?

U mužů trochu pokulháváme a obecně se nám nechce moc experimentovat. Bojíme se být jiní, výrazných střihů a barev, nebo naopak někde zase vidím hodně barev za každou cenu. Mám ráda, když je někdo originální. Bylo by fajn, kdyby se ženy nebály trošku vybočit a třeba současný trend dlouhých navlněných vlasů oživovaly nějakým zajímavým střihem. Ty zralejší by měly dát přednost kvalitnímu střihu před dlouhými vlasy.

Foto: Archiv Petry Vavruškové

Petra Vavrušková je už čtvrtou generací, která pokračuje v kadeřnickém řemesluFoto: Archiv Petry Vavruškové

Jak často by podle vás měly ženy navštěvovat kadeřnici?

Záleží na tom, jestli se barví, odbarvují, melírují, nebo jenom stříhají. Pokud mám dlouhé vlasy a chci zastřihnout konečky, stačí mi jednou za dva až tři měsíce. Když mám vlasy barvené a s odrosty, tak bych to viděla mezi čtyřmi a osmi týdny. Balayage vydrží i tři měsíce, případně si mohu dojít v průběhu na nějaký přeliv, který mi tu světlou barvu krásně dotónuje. Mezitím si můžu dojít na nějaký vlasový rituál, kterým vlasy vyživím, jen pozor, neměly byste ho dělat v den barvení. A pokud máte melíry, tak je adekvátní přijít jednou za dva až tři měsíce.

A co muži?

Co se mužů týká, je pro mne trochu smutek na ně koukat. Mám ráda, když mají v některých partiích vlasy delší. Pokud mají vystříhanou oblast kolem uší, měly by být v horní části delší. Bohužel některé barber shopy stříhají jako přes kopírák. Všechno vystříhané, na vrchu hlavy zvláštní, neslušivý drn. U nás máme pánského kadeřníka, který je tu už 27 let. Od něj odchází každá hlava jiná. A to mě baví.

Kadeřník by neměl být vypravěč, ale hlavně posluchač. A měl by poznat, jestli si chce klient povídat, nebo ne.

Do kadeřnictví si zákaznice také chodí často popovídat. Máte pocit, že kadeřnice jsou zákaznicím dobrou vrbou?

Kadeřnické salony jsou k tomu jako stvořené. Přijde k nám klientka, která si jde odpočinout nebo přijde z nějaké schůzky a chce se z toho vymluvit. Podle mne by měl mít dobrý kadeřník určitou empatii a měl by být i psychologicky proškolen. U nás v salonu třeba fungují koučové, se kterými děláme týmová sezení. Snaží se, abychom byli k lidem empatičtí a lépe jim rozuměli. Kadeřník by neměl být vypravěč, ale hlavně posluchač. A měl by poznat, jestli si chce klient povídat, nebo ne.

Co vás na práci nejvíc baví a naplňuje?

Baví mě, že se mohu někam posouvat a ve svém věku se dál vzdělávat. Naplňuje mě, že vidím výsledek své práce hned. Spousta lidí k vám přijde zamračená, se svými starostmi, ale odchází s jinou náladou a usměvavá. Umíme jim udělat radost. Často slyším, že jsme sluníčka. Moji kolegové jsou jako moje rodina. Můj muž vždycky říká, že moje práce je moje hobby, a to je dar. Neměnila bych za nic na světě.

Načítám