Hlavní obsah

Pobyt v lázních: kdy ho zaplatí pojišťovna a kdy vy sami? Rozhodne diagnóza a lékař

Foto: Zoriana Zaitseva, Shutterstock.com

Foto: Zoriana Zaitseva, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odpočinout si, nabrat sílu po nemoci nebo operaci a rychleji se uzdravit. Právě proto se jezdí a jezdilo do lázní. Kdy vám pobyt v nich zaplatí zdravotní pojišťovna?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

O tom, jestli máte nárok na lázně, rozhodne váš zdravotní stav a lékař. I když ho uzná, neznamená to, že vám je zaplatí celé pojišťovna. Jak to tedy je a co vás čeká?

Lázně placené zdravotní pojišťovnou

Právě jen váš zdravotní stav by měl být argumentem, proč byste měli odjet do lázní, které vám zaplatí pojišťovna. Co pro to musíte udělat?

1. Lázeňskou péči navrhne buď váš praktický lékař, nebo ambulantní specialista, popř. ošetřující lékař po hospitalizaci. Diagnóza rozhodne, zda půjde o pobyt kompletně hrazený pojišťovnou, anebo s vaší spoluúčastí.

2. Lékař ve spolupráci s vámi vybere konkrétní lázně – opět podle diagnózy, která určuje i délku pobytu, nejčastěji to jsou 3 týdny. Do návrhu pro pojišťovnu pak uvede dvoje lázně. Záleží i na tom, s jakým zařízením má konkrétní pojišťovna smlouvu.

3. Návrh lékaře posoudí a schválí revizní lékař – včetně toho, zda půjde o komplexní, nebo příspěvkovou lázeňskou péči.

4. „U komplexní hrazené péče pojišťovna hradí veškerou léčbu i ubytování a stravování. Po odsouhlasení pošle pojišťovna ‚papíry‘ rovnou do lázní, které jsou v návrhu uvedeny na prvním místě. Tam pro vás najdou termín a vám přijde informace o nástupu a délce pobytu,“ vysvětluje Alice Müllerová, tajemnice Svazu léčebných lázní ČR. Po celou dobu pobytu jste v pracovní neschopnosti.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

I když si budete ubytování a stravu v lázních platit sami, musíte se obrátit na registrované lázeňské zařízeníFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

5. V rámci příspěvkové formy lázeňské péče hradí pojišťovna jen léčebnou část pobytu, ubytování a stravu si musíte zaplatit - také ale v registrovaném zdravotnickém zařízení, které zajišťuje léčbu.

6. Při příspěvkové formě byste měli nastoupit do 6 měsíců od vystavení návrhu, výhodou je, že můžete lépe rozhodovat o termínu, který se vám hodí, protože nejste v pracovní neschopnosti, ale musíte si vybrat dovolenou. I proto lze pobyt zkrátit na dva týdny.

7. Zdravotní pojišťovna nemusí návrh lékaře na lázně schválit. Proti tomu se lze odvolat. „A to do 15 dnů, udělat by to měl lékař, který lázeňský návrh vystavil, ale může to udělat i pacient nebo jeho rodina, a to písemně,“ uvádí na svých stránkách VZP.

8. Na pobyt v lázních nemáte automaticky nárok, podmínky jsou dané platnou legislativou.

9. V případě, že do lázní jede dítě, vždy mu vše hradí pojišťovna, včetně případné náhradní školní docházky v místě pobytu. Pobyt uhradí i dospělému doprovodu dítěte do 6 let – tím může být rodič, ale i zletilý sourozenec nebo prarodič.

10. Můžete i do zahraničních lázní. „Buď to bývají krátké týdenní pobyty samoplátců, nebo i ty klasické, hrazené pojišťovnou. Vždy je třeba ověřit, zda s lázněmi pojišťovna spolupracuje a zda takový pobyt schválí,“ říká Slavomíra Blahušiaková, obchodní ředitelka slovenských lázní Kúpele Brusno, kam jezdí pacienti s nemocemi dýchacích cest a postonkologickými stavy.

Jaké choroby vás pošlou do lázní?

Lázně může lékař doporučit dětem i dospělým, kteří se léčí s onkologickými onemocněními, nemocemi oběhového a trávicího ústrojí, poruchami látkové výměny a žláz s vnitřní sekrecí, nemocemi dýchacího ústrojí, nervové soustavy, pohybového ústrojí, močového ústrojí, duševními poruchami a kožními i gynekologickými nemocemi.

Načítám