Hlavní obsah

Alergické potíže je potřeba řešit, neléčená alergie může přerůst v astma, varuje lékař

Foto: Budimir Jevtic, Shutterstock.com

Foto: Budimir Jevtic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pylová sezona začíná stále časněji. A to není dobrá zpráva pro alergiky, jejichž počet každoročně narůstá. Podle jakých symptomů poznáte, že se tento problém může týkat i vás nebo vašich dětí, jak si můžete ulevit a kdy je namístě navštívit lékaře a podstoupit vyšetření, vysvětlí Petr Pšenica, hlavní lékař společnosti Lázně Luhačovice.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Spolu s jarem se nezadržitelně blíží i období kýchání, smrkání, otékání a pálení i slzení očí, které trápí spoustu lidí alergických na pyly. Jejich koncentrace v ovzduší je nejvyšší na jaře, pokud je ale zima teplá, začínají se pyly objevovat ve vzduchu a komplikovat mnoha lidem život již v únoru. Ze statistik vyplývá, že nějakou formou alergie trpí až každý pátý Čech.

Jak zjistíme, že můžeme trpět nějakou formou alergie, když jsme třeba doposud žádné obtíže nepozorovali?

Mezi hlavní příznaky sezonní alergie patří rýma a pálení očí. Jinak alergická reakce probíhá různě, a to v závislosti na vstupu alergenu. U většiny silných alergiků jsou ale příznaky zjevné, to znamená, že mají například problémy s dýchacími cestami v podobě alergické senné rýmy, kašle, někdy až dušnosti či chronických zánětů průdušek, ale může se projevit také jako zánět spojivek či atopická dermatitida.

Bohužel rostou počty alergiků i mezi dětmi. Mívají ti nejmenší závažnější obtíže než dospělí?

Vždy záleží na věku dítěte a druhu potíží, které se u něj po vystavení alergenu objeví. Některé děti mají pouze mírnou rýmu, jež je nijak zvlášť neobtěžuje, jiné ale mají potíže daleko větší, nemohou se soustředit ve škole či špatně spí. Je to vždy na posouzení praktického dětského lékaře, který by měl znát rodinnou anamnézu. Pokud se projeví alergická rýma u dítěte, jehož sourozenec nebo rodič trpí alergiemi, pak by takové dítě mělo být praktickým lékařem posláno k alergologovi, protože je nutné alergii podchytit včas.

Foto: Sharomka, Shutterstock.com

Vodnatá rýma, kašel, otoky, dušnost, slzení a pálení očí, to jsou typické projevy pylové alergieFoto: Sharomka, Shutterstock.com

K lékaři bychom se tedy měli raději objednat vždy, když se alergické potíže objeví?

Ano. Pokud u sebe nebo svého dítěte začnete některé příznaky alergie pozorovat, na nic nečekejte a objednejte se k praktickému lékaři. Ten zhodnotí stav a případně vás odešle do alergologické ambulance. Alergolog pak provede spirometrii, eventuálně zátěžový test, případně ještě krevní a další testy. Postup se samozřejmě vždy odvíjí od zdravotního stavu konkrétního pacienta.

A když lékařské testy alergii prokáží, co následuje? Nejspíše jsou nutná nějaká režimová opatření… Jak probíhá léčba alergie?

K léčbě alergií je vhodné především kloktání, prolévání nosu a inhalace minerálními vodami, například běžně dostupnou Vincentkou. Terapie přírodními minerálními vodami se využívá i v rámci lázeňské léčby, jejíž vhodnost může posoudit právě alergolog. S dítětem tam může vyrazit rodič, případně prarodič jako doprovod. Lázeňskou léčbu doporučujeme plánovat v období, kdy se u dítěte alergie projevují nejvíc, tedy na jaře.

Spousta lidí své obtíže řeší vlastními silami a s návštěvou lékaře otálejí. Může neléčená alergie přerůst třeba v astma?

Ano, za určitých okolností by neřešená alergie mohla vést k astmatu. Chronická expozice alergenům může způsobit zánět a zúžení dýchacích cest, což je charakteristické právě pro astma. Je proto důležité řádně a včas alergie diagnostikovat a léčit, aby se riziko vzniku astmatu minimalizovalo. K obecné prevenci astmatu lze doporučit sportování, protože tělesná zdatnost se podílí na (zejména dětské) obranyschopnosti, vhodné je i otužování.

Foto: Lázně Luhačovice a.s.

MUDr. Petr Pšenica, vedoucí lékař Lázní LuhačoviceFoto: Lázně Luhačovice a.s.

Léčba alergií v lázních podle Petra Pšenici, hlavního lékaře Lázní Luhačovice

  • Lázeňská léčba alergických potíží spočívá v terapii přírodními minerálními vodami a je velmi prospěšná zejména v období, kdy se alergie projevují nejvíce.
  • První z vyhledávaných řešení je dechová inhalace minerální Janovy vody, která má mukolytický efekt, což znamená, že rozpouští hlen v dýchacích cestách, pročistí je, a umožní tak snadnější odkašlání a zvětší funkční kapacitu plic.
  • Dýchací soustavu neovlivňuje pouze léková inhalace, ale i kloktání minerální vody, konvičkování nosu, napařování a dechová cvičení. Tyto procedury, které se vzájemně kombinují, výrazně pomáhají při alergických potížích.
  • Lázně lze využít již jako účinnou prevenci pro alergiky ideálně v čase, než nastoupí hlavní příznaky a obtíže.

Načítám