Hlavní obsah

S přítelem máme úplně jinou představu o dovolené. Po návratu jsme na rozchod, nevím, co s tím

Foto: Elnur, Shutterstock.com

Foto: Elnur, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není to nic ojedinělého a dost možná jste to také zažili. Jeden se chce na dovolené válet, druhý chodit na túry. Jeden se chce bavit s co nejvíce lidmi, a nejlépe do rána, druhý by dal přednost romantice ve dvou. Napsala nám čtenářka Iveta, že neví, jestli se kvůli rozdílům v chování na dovolené nakonec s partnerem nerozejdou. Navíc příšerně žárlila.

Článek

Na adresu jakztohoven@firma.seznam.cz přišel následující dotaz:

Mám za sebou takovou nepříjemnost. Vrátili jsme se z dovolené, a bylo to tedy trochu jinak, než jsem si představovala. Jeli jsme do Středozemí. Půjčili jsme si ještě s kamarády celý dům. Jsme s přítelem dohromady asi dva roky a máme se dobře. Ale tohle nevyšlo, od druhé půlky dovolené jsme se hrozně hádali a teď po návratu jsme na rozchod.

Hrozně mě tam štval. Jednak máme asi každý jinou představu o dovolené. Já jsem chtěla odpočívat na pláži a být s ním a užívat si, že se můžeme vidět nepřetržitě 14 dní. A ne jak běžně, unavení po práci a ráno zase šup do práce. On pořád vymýšlel nějaké skopičiny. Výlety. Túry v tom horku. Jak si má takhle člověk odpočinout?

Daleko horší ovšem bylo, že jsme měli každý asi i dost jinou představu v rámci pobývání v kolektivu. Přítel je veselá kopa, bavič, hraje na kytaru a zpívá a jde vždycky spát poslední. Já můžu naznačit, že jsem unavená, ale on se mnou nikdy nejde, takže usínám sama. Pořád je v kolektivu, nikdy nejsme sami. Je to jak na škole v přírodě. Já mám také ráda zábavu a kamarády, ale tohle je na mě moc. Navíc, co tam bylo těch mladých holek, několik nezadaných, mohly na něm oči nechat a bývaly s ním do rána vzhůru. Úplně jsem z toho vyšilovala. Normálně nejsem moc žárlivá, ale tohle bylo fakt moc. Myslela jsem, že ho zabiju. Nevím, co s tím teď. Normálně je věrný, já nejsem žárlivá, ale tohle nás úplně vykolejilo. Řvali jsme na sebe po návratu jak blázni. Jak se vrátit zpátky? Iveta.

Odpověď

Přinášíte téma náročné dovolené. Prvně chci říct, že určitě nejste jediná. Věřte, nebo ne, tohle zná skoro každý. Mnoho z nás zažilo něco podobného. Dovolené bývají mnohem náročnější a konfliktnější, než bychom si přáli. Čím to může být? Myslím, že si od dovolených hodně slibujeme. Neumíme nebo nemůžeme průběžně odpočívat během roku. Únava se hromadí. Dřeme a honíme se celé dny. A pak jednou dvakrát do roka, když přijde dovolená, čekáme mnoho. Úplnou změnu proti běžnému životu.

Doma máme navyklé rituály, které podporují naši stabilitu: vstanu, vím, co posnídám, kde a jakou si dám kávu, známé tváře v práci, známá činnost, koníčky, relax, spánek. Tato každodennost vezme na dovolené za své. Většinou musíme dělat spoustu rozhodnutí a neustále řešíme, co budeme dnes dělat. Pokud se rozhodneme jen relaxovat na pláži, máme určitě víc odpočinku, ale je třeba mít na zřeteli, že i příval prostého slunce a plavání je aktivita, po které večer přichází zasloužená únava. Je potřeba si dopřávat dost odpočinku. Za mě je dobré na to všechno na dovolené trošku myslet a udržet si běžný režim. Odpočívat. Hodně se válet a třeba dlouho spát. Vyhledávat občas i samotu tak, jak jsme běžně zvyklí. Všechno, co vám pomůže, je fajn.

Je jasné, že únava zvyšuje prožívání stresu. A tak se ke konci dovolených někdy konflikty šíří. Zdá se, že jste každý měl hodně jinou představu. Zajímalo by mě, jestli se vám jiné dovolené vydařily. Mluvili jste předem o svých představách? Je skvělé, že víte, co potřebujete sama pro sebe. Jak se ale dohodnout? Dá se třeba jezdit na střídačku. Jednou pojedete objevovat, jednou se válet k moři. Ať jste oba šťastní. Nebo můžete dovolenou rozdělit a půlku strávit s kamarádkami na pláži a partner jet někam za dobrodružstvím. Je to složité, ale jde to. Myslím, že jste získala zkušenost a budete do budoucna vědět, co už ne.

Chápu, že je bolestné, když se s partnerem neshodnete, jestli se bavit s partou do rána, nebo trávit čas romantikou ve dvou. Ale i to je za mě dobré zmínit a bavit se o svých představách. Někteří lidé si nemohou pomoct a rádi se baví. Někdo by radši soukromí. Jak to všechno udělat uspokojivě po vás dva? To je na vás. Věřím, že návrat domů vám pomůže tenhle šok přežít, chce to čas, ale je asi dobré z toho udělat nějaké závěry do budoucna. Dovolená toho umí hodně zamíchat.

Načítám