Hlavní obsah

Slavné české lázně na seznamu UNESCO: Proč je navštívit?

Foto: vchal, Shutterstock.com

Foto: vchal, Shutterstock.com

Reklama

Naše nejslavnější lázeňská města Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně se pyšní od prázdnin novinkou: stala se součástí kulturního dědictví UNESCO. Pokud jste je ještě nenavštívili, měli byste to napravit. Proč?

Článek

Karlovy Vary i Mariánské a Františkovy Lázně jsou nádherná místa s velkolepou lázeňskou historií i kulturou. A od 24. července 2021 se pyšní významným titulem: zápisem na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Hned 11 věhlasných evropských lázní ze 7 zemí bylo společně zapsáno jako Slavná lázeňská města Evropy (Great Spas of Europe). A Češi mají tři zástupce!

Podzim přeje lázeňským procedurám

Nastávající podzimní období, kdy začne být sychravo a deštivo, je ideální čas, kdy se můžete do lázeňských měst vypravit za procedurami i léčivými prameny. Kromě odpočinku a relaxace však tato místa nabízejí mnohem víc: v okolí hotelů a kolonád najdete i architektonické skvosty a klidné parky či obory stvořené k podzimním vycházkám a výletům.

Foto: Ensana

Rozmazlete se na podzim v hotelových lázníchFoto: Ensana

Karlovy Vary – vyhlídky i sklárna

Zdejší kolonády na hlavní promenádě zná snad každý. Jsou proslulé i díky letnímu filmovému festivalu a českým filmům, jako je třeba Vrchní, prchni! (1980). Určitě byste neměli vynechat ani okolní přírodu a rozhledny s vyhlídkami na město. Zláká vás historická rozhledna Diana anebo vyhlídka Jelení skok? Návštěvníky nezklame ani neogotická rozhledna Goethova vyhlídka, kam je sice náročnější výstup, ale odměnou je příjemná kavárna a pro milovníky adrenalinu tady o víkendech funguje zábavná lanová dráha zipline.

K místům, která nabízejí netradiční zážitek, patří i sklárna světově proslulé značky Moser. Vytváří luxusní křišťálové vázy i dekorace a můžete nahlédnout přímo do výroby nebo i do prodejní galerie. Cestujete-li s dětmi, navštivte známý Motýlí dům Papilonia, který nabízí krásnou zahradu s exotickými motýly z celého světa. Dojedete k němu lanovkou přímo od Grandhotelu Pupp.

Foto: Boris Stroujko, Shutterstock.com

Karlovy Vary a jejich prameny patří k nejnavštěvovanějším místům i díky letnímu filmovému festivaluFoto: Boris Stroujko, Shutterstock.com

Mariánské Lázně – miniatury a daňci

Tohle město je sice historická legenda luxusujezdili sem králové, císařové i básníci, ale rozhodně zaujme i dnešní mladé lidi – třeba hlavní kolonádou a Zpívající fontánou, která hraje do konce října. Nabízejí tu kromě klasických léčebných i wellnes pobyty pro celé rodiny a nudit se tady nebudou ani děti. Nezapomeňte s nimi navštívit park miniatur českých památek Boheminium a v nedaleké Obůrce Hvozd vás potěší pohled na pasoucí se daňky a jeleny.

I zde se lze pokochat krásnými rozhledy na českou krajinu. Za návštěvu stojí Mecséryho vyhlídka, vyhlídka královny Karoly či kamenná rozhledna Hamelika, která je přístupná po celý rok. Dostanete se k ní jak pěšky, tak lanovkou k hotelu Krakonoš a pak se vydejte po červené značce kolem parku miniatur a okolo obory.

Foto: Pavel Kosek, Shutterstock.com

V Mariánských Lázních vás potěší Zpívající fontánaFoto: Pavel Kosek, Shutterstock.com

Františkovy Lázně – aquapark i rašeliniště

Krásné a klidné lázně jsou proslulé výstavní architekturou: návštěvníky zaujme třeba majestátní vila Imperial a léčivé prameny – nejznámější jsou Františkův a Luisin – tu vyvěrají v krásných pavilonech. Kromě nich si lze užít i spoustu zábavy v aquaparku Aquaforum, plném bazénů, wellness zón, saun a vodních atrakcí. A i toto lázeňské město má krásné rozhledny – jen kilometr od centra je půvabná romantická „zřícenina“ Salingburg, ovšem velký výhled z ní nečekejte, je to stavba určená především na okrasu.

Foto: vanGeo, Shutterstock.com

Ve výstavním lázeňském městě najdete luxusní ubytování i skvělé wellness Foto: vanGeo, Shutterstock.com

A když už tady budete, určitě si udělejte výlet do asi 5 km vzdálené národní přírodní rezervace Soos, které se někdy říká český Yellowstone. Jde o překrásný kus přírody – vzácné rašeliniště, kde vyvěrá velké množství minerálních pramenů a bahenních sopek zvaných mofety. A zdejší muzeum s pravěkými zvířaty potěší i děti.

Foto: Barta28, Shutterstock.com

Přírodní rezervace Soos je přezdívaná jako český YellowstoneFoto: Barta28, Shutterstock.com

Reklama

Související témata:

Načítám