Hlavní obsah
2,7
(6)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Zelí má díky své trvanlivosti pověst tradiční zimní zeleniny, ale právě teď seženete mnohem křupavější a šťavnatější kousky. Znáte luxusní zelný koláč?

35 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 3 ks mrkve
  • 1/2 hlávky bílého zelí
  • 1 špetka soli
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 1 špetka pepře
  • 400 g listového těsta
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Najemno pokrájenou cibuli nechte změknout na směsi másla a oleje, přidejte jemně nastrouhanou mrkev a asi 5 minut opékejte, až mrkev zesvětlá.

02.

Mezitím ze zelí odstraňte košťály a pokrájejte nebo nastrouhejte ho na tenké proužky. Přidejte k mrkvi a 10 minut opékejte. Osolte, vmíchejte protlak, podlejte asi hrnkem vody a duste, až je zelí pěkně měkké. Poté směs dochuťte čerstvě mletým pepřem.

03.

Mezitím si z listového těsta rozválejte 2 placky, jednu dejte na pečicí papír, rozložte na ni zelnou směs a přikryjte druhým plátem. Po stranách spojte, povrch několikrát propíchejte vidličkou a potřete rozšlehaným vajíčkem. Pečte asi 25 minut při 180 °C dozlatova.

Tip: Pro výraznější chuť přidejte spolu s protlakem i sladkou a pálivou papriku nebo špetku chilli.

My na zelí nedáme dopustit, a vy?

Reklama

Související témata:

Načítám