Hlavní obsah

Zelný koláč

Hodnocení:
(1)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
35 minut
Doba vaření
55 minut
Náročnost
nízká

Zelí má díky své trvanlivosti pověst tradiční zimní zeleniny, ale právě teď seženete mnohem křupavější a šťavnatější kousky. Znáte luxusní zelný koláč?

Ingredience pro:
1 koláč
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 3 mrkve
  • 1/2 hlávky bílého zelí
  • sůl
  • 140 g rajčatového protlaku
  • pepř
  • 400 g listového těsta
  • 1 vejce
Článek

Postup

Krok 1: Najemno pokrájenou cibuli nechte změknout na směsi másla a oleje, přidejte jemně nastrouhanou mrkev a asi 5 minut opékejte, až mrkev zesvětlá.

Krok 2: Mezitím ze zelí odstraňte košťály a pokrájejte nebo nastrouhejte ho na tenké proužky. Přidejte k mrkvi a 10 minut opékejte. Osolte, vmíchejte protlak, podlejte asi hrnkem vody a duste, až je zelí pěkně měkké. Poté směs dochuťte čerstvě mletým pepřem.

Krok 3: Mezitím si z listového těsta rozválejte 2 placky, jednu dejte na pečicí papír, rozložte na ni zelnou směs a přikryjte druhým plátem. Po stranách spojte, povrch několikrát propíchejte vidličkou a potřete rozšlehaným vajíčkem. Pečte asi 25 minut při 180 °C dozlatova.

Tip: Pro výraznější chuť přidejte spolu s protlakem i sladkou a pálivou papriku nebo špetku chilli.

My na zelí nedáme dopustit, a vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.