Hlavní obsah

Eva Pilarová (†80): Jak šel čas s pěveckou legendou?

Eva Pilarová zemřela

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když loni slavila geniální zpěvačka osmdesátku, rovnou oznamovala, že pro ni je větším jubileem 60 let na scéně. To měla slavit letos. Šedesát let oslňovala zlatem v hrdle, její hlas čítal rozsah tři a půl oktávy. Za svou kariéru nazpívala nespočet písní a duetů s oblíbenými kolegy. Sama prý měla nejraději ten s Waldemarem Matuškou Ach, ta láska nebeská.

Článek

Překonala rakovinu a v posledních letech bojovala s nejrůznějšími nemocemi, stále se však nevzdávala, plánovala alba i koncerty. Síly ji však pomalu opouštěly a zpěvačka, které dal Josef Škvorecký přezdívku Fitz-Pilarová podle Elly Fitzgerald, zemřela. Kvůli strachu z šíření koronaviru však poslední rozloučení bohužel nyní možné nebude. Jak žila a co jí dělalo radost?

40. léta: Dívka s magickým hlasem

Eva Pilarová se jako Eva Bojanovská narodila 9. srpna 1939 v Brně krátce před vypuknutím války, její otec měl krejčovský salon a i její mamince bylo šití blízké. Rodiče ji vedli k víře, což jí, zejména při boji s rakovinou, dodávalo sílu. Již od dětství bylo jasné, že má minimálně zlato v hrdle. Když zdivočelým sovětským vojákům zazpívala ruskou hymnu, dojala je natolik, že již nikomu z jejích blízkých neublížili. (To Květa Fialová měla na sovětské vojáky bohužel měla mnohem horší vzpomínky.)

50. léta: Lidovky ve sboru

Na základní škole objevil sílu jejího hlasu hudební pedagog a ihned ji přijal do Brněnského dětského sboru. Malá Eva zpěv milovala, a když ve filmu Zasněžená romance (1941) poprvé viděla Glenna Millera (†40) s kapelou, oslnil ji swing. Se sborem natočila i svoje první nahrávky, tehdy ještě lidových písní. Ač snila o studiu na hudební konzervatoři, maminka uvažovala pragmatičtěji a prosadila, aby dcera nejdříve odmaturovala na vyšší hospodářské škole. Díky tomu umí dokonale psát na stroji.

Foto: Profimedia.cz

V Semaforu se seznámila například s Waldemarem Matuškou, se kterým zazpívala nezapomenutelný duet Ach, ta láska nebeskáFoto: Profimedia.cz

60. léta: Na Semaforu (se) zastavte

Studium na JAMU si ovšem mladá Eva již rodiči rozmluvit nenechala. Dva roky zde kultivovala svůj pěvecký projev, ale víc ji to táhlo k jazzu a swingu. A pak přišel rok 1960! Její přítel Milan Pilar (†39) ji pod záminkou dostal do pražského divadla Semafor na konkurz. Ač měla silný brněnský přízvuk, Suchý (88) se Šlitrem (†45) ji vzali. A ona si vzala Pilara.

V roce 1962 se jim narodil syn. Milan Pilar svou budoucnost ovšem vedle manželky a dítěte neviděl a jednoho dnes se nevrátil ze zájezdu. Zůstat sama s malým dítětem je jedna věc, druhá je vydírání a výslechy Státní bezpečnosti a znemožnění zpívání za hranicemi.

V Semaforu byla jen několik let, ale byly to velmi produktivní roky a v této době nazpívala i duety, které patří k jejím nejvýznamnějším: S Karlem Gottem (†80) Je nebezpečné dotýkat se hvězd a s Waldemarem Matuškou (†76) Ach, ta láska nebeská a Tam za vodou v rákosí.

Kariéry Evy Pilarové ale vzkvétala, i když občas měla kvůli textům některé převzaté písně zakázané. V Československu byla za hvězdu, třikrát vyhrála Zlatého slavíka (1964, 1967 a 1971). Byla úspěšná i na mezinárodních festivalech.

70. a 80. léta: Anticharta a čas zmaru

Ač měla našlápnuto stát se hvězdou i na Západě, emigrace druhého manžela Jaromíra Mayera (76) jí to definitivně překazila, ačkoli v tu dobu už nebyli svoji. A tragickým událostem ještě nebyl konec – v roce 1973 zahynula téměř celá její kapela při nehodě letadla. Měla v něm sedět i Eva.

Zpěvačka zpětně hodnotila svůj život jako sinusoidy a sedmdesátá léta patřila ke slabším obdobím v její profesní kariéře. Navíc se přidala k Provolání umělců v reakci na Chartu 77. Nikdy se netajila, že v roce 1977 podepsala Antichartu, nikdy netvrdila, že podepisovala prezenční listinu jako jiní, ale hluboce se za to styděla a opakovaně se omluvila.

Životní lásku nakonec našla v tanečníkovi Janu Kolomazníkovi (67), s nímž žila do své smrti a který se o ni vždy krásně staral a nosil ji na rukou.

Foto: Profimedia.cz

S Karlem Gottem ji pojilo nejen pouto pracovní, ale i přátelskéFoto: Profimedia.cz

90. léta: S pomocí víry bojuje s rakovinou

Lásku už sice našla, ale zdraví ji zradilo a v devadesátých letech jí byla diagnostikována rakovina. A prognóza byla krutá, lékaři jí dávali rok a půl. A to se v Evě Pilarové objevila obrovská touha žít. Bojovala s pomocí doktorů, léčitelů a s nadsázkou někdy říkala, že se z nemoci vymodlila.

21. století: Renesanční žena a duety s mladou generací

Stala se legendou. A milují ji mladí i starší. Slavila úspěchy na trutnovském rockovém festivalu, v roce 2009 jí prezident Václav Klaus (78) udělil vyznamenání Za zásluhy. Kromě zpěvu se ale věnovala také fotografování, vydávala kuchařky, apod.

V 60. letech slavila největší úspěchy, letos je to 60 let, kdy svou hvězdnou kariéru započala. A její Šibydibyšibydibypápápam už bohužel nikdy naživo neuslyšíme.

Foto: Profimedia.cz

S Janem Kolomazníkem se seznámila v devadesátých letech. Byla to veliká láska, pečoval o ni do poslední chvíleFoto: Profimedia.cz

Také Karel Gott oslavil osmdesáté narozeniny, a posléze zemřel. S Evou Pilarovou si byli velice blízcí, vzpomeňme si i na Mistra a jeho život a kariéru.

Reklama

Načítám