Hlavní obsah

Souboj s chorobou

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Čím se léčily naše babičky a prababičky?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

10. díl - I naše babičky a prababičky bývávaly nemocné. A jak se léčily? Někdy se podívaly jen do knihy a držely se rad. I my jsme tam nahlédli. Ale berte raději tyto rady s rezervou. Přece jen jsou už z počátku minulého století...

Článek

Anglická nemoc (křivice)

Denně horkou bylinnou koupel 28 - 30 stupňů z mateří doušky, senných květin a doušky římské, náčež se potiti a potom chladnou koupel, 24 stupně. S nemocným choditi hodně na čerstvý vzduch. Opatrně si počínati s potravou. Nedávati chemické výživné prostředky ani masové polévky a uzeniny, nýbrž jednoduchou vegetariánskou stravu.

Bílý tok

Bílý tok neškodný, který jest skelnatý bílý a nezapáchá, není nebezpečnou chorobou. Tento léčíme takto: Týdně dva- až třikrát nahřívati pobřišnici v ovaru dřeslinky, vždy půl hodiny, na to vlažnou sedací koupel (24 stupně) čtvrt hodiny. Týdně 1 až 2 vanové lázně, 28 - 33 stupně, půl hodiny, po koupeli vždy vzíti studenou sprchu. Bílý tok chronický, který jest žlutý nebo zelený a zapáchá, označuje se též jménem ženská kapavka a jest si při tom hleděti pravidel pod dotyčným titulkem uvedených. Výtečný prostředek při bílém toku jest thé z hluchavky.

Bolení v krku

Kloktání z vinobýlu, slézu, ajbišového kořene, 3krát týdně koupel hlavy v odvaru jehličí, půl hodiny, na to teplou koupel nohou půl hodiny a potom napařená místa a nohy omýti studenou vodou. Také celá parní lázeň činí dobré služby.

Reklama

Související témata:

Načítám