Hlavní obsah

Ženské za volantem. Jsme na silnicích vážně taková pohroma?

Foto: Thinkstock

My v redakci si myslíme, že ženy jsou vynikající řidičky. Co vy?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bože, ženská za volantem! Kdyby místo řadicí páky vzala do ruky vařečku! Podobné hlášky můžeme na adresu žen řidiček slyšet celkem často. Ale vážně jsme na silnicích takovou pohromou?

Článek

Začnu u sebe. Řídím velmi často, v podstatě denně. I přesto mě to neomrzelo a řídím ráda. A řekla bych, že i celkem dobře (i když tohle o sobě prý dobrý řidič nikdy neřekne).

Ovšem mám svá slabá místa – nerada couvám (zvládnu to, ale vždycky se u toho dost zapotím) a nerada parkuji (i to vždycky nějak dopadne, ale pyšná na své výkony nejsem). A přestože jsem na silnici potkala řadu žen, které by se (slušně řečeno) měly vážně raději držet té vařečky, častěji mě vytáčejí muži! Dokonce bych se odvážila i tvrdit, že my ženy jsme lepší řidičky než oni!

Proč?

V prvé řadě bych ráda věděla, podle čeho se pozná dobrý řidič. Je to ten, který nikdy neboural? Nebo ten, který jezdí podle předpisů? Nebo se cení spíš ohleduplnost? Nebo platí, že kdo jede rychleji a dravěji, je lepší? Prostě takový silniční zákon džungle? Je to ale vlastně jedno, protože podle mě ženy splňují všechna tato kritéria.

Jezdí bezpečně, protože dost často na zadní sedačce vozí své ratolesti, a to si sakra rozmyslíte, jestli budete riskovat, byť by hrozil jen sebemenší ťukanec.

Jezdí podle předpisů, protože jim případná pokuta za to nestojí, nemají potřebu zvyšovat si své ego tím, že profrčí jednosměrku.

Foto: Thinkstock

Co nám ale někdy nejde? Například při couvání máme trochu problémyFoto: Thinkstock

Jsou ohleduplné, protože stejně nepoznají, které auto je silnější (dražší, má víc koní, větší odpich…), takže nemají pocit, že se na ně vytahuje. Auto je auto, má čtyři pneumatiky, volant a slouží k tomu, aby vás dopravilo z bodu A do bodu B. Pokud jde o závody a soutěživost, tu si ženy vybíjejí v úplně jiném oboru (třeba v takovém nákupním centru s obřími slevami, tam na nějakou ohleduplnost zapomeňte, tam je potřeba urvat ten nejlepší kousek).

Umí být ale i dravé, rychlé a projet zacpanou křižovatku tak bleskově, že leckterý chlap nestačí ani mrknout. Když totiž spěchá žena, má k tomu většinou hodně dobrý důvod. A pozdní příchod na pracovní schůzku je vážně prd proti plačícímu dítěti, které jako poslední zůstalo ve školce a marně vyhlíží maminku!

A ještě něco navíc

A víte, v čem mají ženy řidičky ještě výhodu? Na rozdíl od mužů zvládají víc věcí najednou (je to vědecky dokázané, mužský mozek se zvládne soustředit jen na jednu věc, ten ženský klidně na několik).

Foto: Thinkstock

V čem jsme ale rozhodně lepší než muži, je v množství věcí, které za volantem stihneme udělat!Foto: Thinkstock

Takže muž může být sebelepší řidič, ale když mu zazvoní telefon a z něj na něj ječí jeho šéf, měl by raději auto odstavit, hovor vyřešit (následně se uklidnit), a až pak zase nastartovat motor. Žena zvládne během řízení vyřešit pracovní hovor, objednat se ke kadeřnici, podat dítěti sedícímu na zadním sedadle spadlou hračku, a ještě než zaparkuje, překontroluje si make-up. A to aniž by utrpělo její soustředění se na provoz na silnici (policistům by to samozřejmě těžko vysvětlovala, ale to je zase jen tím, že v uniformě stojí většinou muži).

Mír všem řidičům i řidičkám

Faktem ale je, že tohle přetahování o to, kdo to umí s volantem lépe, je vlastně úplně zbytečné. A že to zrovna někomu nejde (bez ohledu na pohlaví)? Že někdo jede moc pomalu nebo moc rychle, je trochu zmatený, nevyzná se úplně nejlépe v pruzích a možná si nevšiml, že už pár sekund svítí zelená? Buďme shovívaví. Koneckonců, dokud nejde o život, jde o ho… A na silnici tohle platí dvojnásob!

A co si myslíte vy? Řídí ženy špatně, nebo dobře?

Reklama

Načítám