Hlavní obsah

Ženy zahýbají z lásky, muži kvůli sexu? 5 největších mýtů o nevěře

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když vztah nabourá nevěra (ať už zahýbá muž či žena), bývá to velký problém. Lásku vystřídá nedůvěra a vyrovnat se s takovou zátěží je těžké. Pokud chcete uspět, zkuste oddělit pravdu od mýtů, které situaci někdy jen komplikují.

Článek

Je to jeden z nejvážnějších problémů, který vás ve vztahu může potkat. Pokud jeden z vás neodolal a podlehl kouzlu cizí postele, čeká vás dlouhá a těžká cesta k nápravě. A nebo také rychlá (nikoli jednoduchá) cesta k rozvodovému soudu.

Nevěra ale byla, je a samozřejmě i bude. Také proto o tomto problému často mluvíme – a nezaškodí zamyslet se, jestli dokážeme rozeznat pravdu od pověry.

1. Jednou zahnul, zahne i podruhé

A potřetí, počtvrté a prostě pořád dokola. Platí jakési obecné přesvědčení o tom, že chlap, který své partnerce jednou zahnul, jednoduše neumí být věrný. A tak jeho ženu čeká smutný osud podváděné chudinky.

Ale nemusí to být pravda. Samozřejmě jsou muži (ale pozor, i ženy), kteří se dají nazvat chronickými záletníky, opravdu neumějí být věrní a život po jejich boku není vůbec snadný. Nejčastěji to bývají lidé s velmi nízkým sebevědomím (každá nevěra jim ho na chvíli zvedne) či s neustálou potřebou dokazovat si, že jsou milováni (v dětství jim rodiče dávali málo lásky).

Obecně to ale rozhodně neplatí. Nikdo není dokonalý, každý děláme chyby. A jedno „uklouznutí“ ještě z nikoho nedělá lumpa, kterého zajímají jen cizí sukně a bolest jeho partnerky pro něj nic neznamená. Navíc, leckdy je nevěra vyvrcholením vztahových problémů, a milenka není jen povyražení, ale láska, díky níž se z nevěrníka stane milující partner.

2. Ženy zahýbají z lásky, muži kvůli sexu

Mýtus! Tohle vůbec není pravda, v tomto směru si nemáme vzájemně co vyčítat. Muži i ženy zahýbají v podstatě ze stejných důvodů. Někdy je to opravdu jen touha po vzrušení a dobrodružném sexu, jindy nedostatek lásky, zájmu a pochopení. Nebo také nuda, odcizení, cesty, které se rozdělily a už prostě každý směřujete jinam.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Pánům nejde vždycky jen o sex, i oni často podlehnou citůmFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

3. Nevěru neutajíš

Tohle je naprostá pravda, každá nevěra jednou praskne (jen časové rozmezí se liší). A pozor, i když máte pocit, že vaše nevěra je stále tajná a nijak váš oficiální vztah neohrožuje, mýlíte se. Vliv na váš vztah má a rozhodně ne dobrý.

Aniž si to uvědomujete, mění se atmosféra, vy i váš oficiální protějšek. Možná to nikdo neřekne nahlas, neumíte to pojmenovat, ale něco se děje. A není to dobré.

4. Nic s ní neměl, není to nevěra

Není sex, není nevěra. Kdyby to bylo tak jednoduché, že. Jenže v dnešní době sociálních sítí, internetu či chatování, má nevěra mnohem víc podob. Existuje totiž takzvaná emoční nevěra a odborníci se shodují, že se hodně rozmáhá. A dokonce je leckdy i nebezpečnější než nějaký jednorázový sexy úlet.

V emoční nevěře jde totiž o city! Když si váš partner s jinou ženou dopisuje, telefonuje či chatuje, svěřuje se jí, rozumí si spolu, je to velmi nebezpečné. Na podobné náklonnosti už ztroskotalo hodně párů.

5. Alkohol (ne)omlouvá

S tímhle rčením je to složité, rozšířené jsou totiž obě varianty. Někdo zastává názor, že milostné uklouznutí v opilosti se dá omluvit, jiní zase tvrdí, že alkohol vám jen dodá odvahu k tomu, po čem toužíte i za střízliva.

A svým způsobem mají obě strany pravdu. Pod vlivem alkoholu lidé vyvádějí spoustu hloupostí včetně toho, že kvůli ztrátě zábran a soudnosti skončí v posteli s někým, s kým by to jinak neudělali. A dospělí lidé by měli znát své hranice a vědět, když už si další sklenku nedat.

Na druhou stranu je ale pravda, že alkohol často umocňuje to, co bez alkoholu nevidíte, nebo vidět nechcete. Je spousta lidí, kteří nejsou ve vztahu spokojení, ale potlačují to. A jakmile se napijí, vše vyplave na povrch a oni pak končí v cizích postelích.

Dobrým řešením je proto zamyšlení, co o vašem vztahu „nevěra po pár sklenkách“ vypovídá. Třeba ještě není nic ztraceno.

Zažili jste nevěru? Jak jste to zvládli?

Reklama

Související témata:

Načítám