Hlavní obsah

Nevěra versus věk: Důvody záletů se radikálně mění

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Dalo by se říct, že nevěra se nevyhýbá nikomu. Zahýbají muži i ženy, mladí i staří. Co se ale mění, je důvod, proč je lákají cizí postele. Podle odborníků je „motivace“ k záletům ve dvaceti jiná než v padesáti.

Článek

Říká se, kdo jsi bez viny, hoď kamenem. A v případě nevěry opravdu asi nikdo nemůže říct, že se mu to nemůže stát. Prostě nikdy nevíte, co bude za týden, za rok, za dvacet let. Ale co lidi do cizích postelí táhne? Liší se to podle věku.

Mladí prostě blbnou

Je jim kolem dvaceti až pětadvaceti let, ale mají stálého partnera či partnerku. A bývají si nevěrní. V jejich případě to prý bývá nejčastěji z jakési touhy po svobodě a nezávislosti, což jako důvod své nevěry uvedlo dvacet procent respondentů, kteří se účastnili průzkumu pro Journal of Sex Research.

Za jejich nestálostí je také určitá mladická nerozvážnost a rebelství. Podle vědců z Univerzity v Tennessee je to jednoduše řečeno období pokusů a omylů, kdy se mladí snaží utřídit si nějak svůj život. Britská sexpertka Tracey Cox se navíc domnívá, že dnešní mladá generace emočně dospívá mnohem později než v minulosti: „Dřívější generace se v tomto věku už vdávaly a ženily, měly děti. Současné generaci tohle dozrávání trvá mnohem déle.“

Třicátníkům klesá sebevědomí

Další kategorií záletníků jsou třicátníci, lidé ve věku třicet až čtyřicet let. Ti již emočně dospěli, žijí v dlouhodobém vztahu a často mají i děti.

Začínají se tak trochu vztahově nudit, respektive přemýšlejí, zda by vůbec ještě na trhu singles obstáli. V zajetí partnerských stereotypů mohou nabýt dojmu, že na to už nemají. Klesá jim sebevědomí, které si potřebují někde zvýšit. A v cizí posteli roste opravdu rychle!

Navíc v tomto věku občas přichází jakési první kolo životního vyhoření. „Kolem pětatřiceti přicházejí logicky otázky typu ‚proč to všechno dělám‘ a ‚co je smyslem mého života‘. A když lidé neznají odpověď, propadají frustraci a depresi. Z té se mohou snažit dostat i tak, že jsou nevěrní. Mají totiž pocit, že ‚zase žijí‘,“ vysvětluje vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Nevěra je snadný způsob, jak si zvednout sebevědomíFoto: nd3000, Shutterstock.com

Střední věk se trápí

Lidem takzvaného středního věku je zhruba od pětačtyřiceti let výš. Žijí v letitém manželství či partnerství, mají děti, často už odrostlejší, nebo dokonce dospělé.

Člověk by si řekl, že si konečně mohou dopřát trochu víc klidu, nemusejí tolik lítat kolem potomků, mohou se věnovat partnerovi. Jenže bohužel v tomhle období velmi často naplno propuknou všechny vztahové problémy a neshody, na které předtím jaksi nebyl čas, a tak bobtnaly a bobtnaly. „V tomto věku se nejvíc projevuje, zda lidé na svém vztahu pracovali a dokázali navzdory stereotypu udržet vzájemnou lásku a podporu. Většina vztahů, které držely jen kvůli dětem, se nyní rozpadají,“ popisuje Lenka Černá.

Navíc v tomto věku začínají lidé mnohem víc myslet na sebe a jsou sobečtější, protože je přepadá opravdový strach. Děsí se, že nic (nebo většinu) z toho, co měli v životě v plánu, zatím nestihli. Najednou mají potřebu všechno dohnat, dokud je ještě čas.

Byli jste někdy nevěrní? Proč?

Reklama

Načítám