Hlavní obsah

Je tohle nevěra? Píše si s jinou, ale s vámi spí!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Fyzicky vám nezahýbá, s žádnou jinou ženou nespí. Jenže má virtuální vztah. S někým si píše přes sociální sítě, vyměňuje si dvojsmyslné esemesky, sdílí s jinou ženou své pocity třeba přes e-maily. Je tohle nevěra?

Článek

S nevěrou je to složité. Nejde totiž jen o sex. Co když je fyzicky všechno v pořádku a jediný, s kým váš muž sdílí fyzické potěšení, jste vy, ale přesto máte pocit, že je vám nevěrný. Duševně a hlavně virtuálně – přes mobil, e-maily či dopisování přes sociální sítě?

Není to v pořádku

Většina odborníků je přesvědčená, že o nevěru jde. Sice je to jiná forma, ale ve své podstatě sdílí váš partner důležité věci s někým jiným. „Nevěra není jen o sexu či polibcích, ale i o duši,“ říká koučka osobního rozvoje Klára Gelnarová. Jednoduše řečeno, v tomto případě nejde o ukojení fyzických potřeb, ale těch psychických.

A to může být problém. Každé partnerství má sice nastavené jiné hranice, ale tohle nic dobrého neznačí. „Každý vztah má jiná pravidla, některá žena se takovým chováním partnera může cítit hluboce zraněná, jiná zase méně. Rozhodně to ale naznačuje, že ve vztahu není něco v pořádku. Partneři spolu možná nedostatečně komunikují, muž se necítí z nějakého důvodu naplněn, a tak hledá energii a jiskření někde jinde,“ vysvětluje vztahová koučka ze Školy pro ženy Kateřina Chytra.

Je to snadné

Člověk je od přírody nastaven tak, že potřebuje parťáka pro život. Někoho, s kým bude sdílet své tělo, ale i duši. „Jsme sociální bytosti, je pro nás důležité sdílet svůj svět s někým, kdo nám rozumí, kdo nám naslouchá,“ upřesňuje Klára Gelnarová.

A virtuální svět internetu tohle nabízí. Je snadné najít tam někoho, kdo tyhle potřeby ukojí. Navíc tam příliš neriskujete. „Můžete tam vstoupit anonymně, sdělovat jen to, co si přejete, komunikovat jen ve chvíli, kdy chcete,“ vyjmenovává Klára Gelnarová.

To je o mnoho jednodušší než takhle fungovat s reálným protějškem. Tam jdete s kůží na trh, jste přímo konfrontováni, musíte mluvit třeba i ve chvíli, kdy nemáte náladu, nebo o tématech, která vám nejsou příjemná. „Ve virtuálním světě vlastně není žádné riziko. Kdykoli se můžete odpojit, ten druhý je od vás dostatečně daleko. V opravdovém vztahu a lásce je to o mnoho těžší,“ souhlasí Kateřina Chytra.

Je těžké se otevřít, mluvit o nepříjemných věcech. „Lidé se ve vztahu bojí komunikovat, protože by se třeba mohli dozvědět, že v něčem své partnerce nebo partnerovi nevyhovují, že se po nich něco chce. Museli by opustit svoji komfortní zónu,“ dodává Kateřina Chytra. Vytrácí se pak skutečná blízkost, která je sice velmi důležitá a může být krásná, ale občas i bolí.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Když ve vztahu vázne komunikace, často se jeden z páru uchýlí k virtuální nevěřeFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Co s tím

Otázkou je, co dělat ve chvíli, kdy zjistíte, že váš partner takovýto virtuální vztah má. Osočit ho z nevěry? To působí trochu hystericky, obzvlášť když si s někým „jen tak píše“. Dělat, že nic? To problém také neřeší. „Není dobré v sobě ty pocity dusit. Je potřeba si s ním otevřeně promluvit,“ radí Klára Gelnarová. A ptát se. Kdo je ta žena? Proč je mu příjemné si s ní dopisovat? Co přesně pro něj znamená? „A je dobré, aby žena mluvila i o sobě. O tom, co s ní tohle zjištění udělalo, zda se cítí zraněná či podvedená,“ radí Klára Gelnarová.

Tenhle rozhovor možná nebude příjemný, ale určitě bude přínosný. On se dozví, že vás jeho jednání bolí, protože ho milujete. Vy se zas třeba dozvíte, co mu ve vztahu s vámi chybí. A možná i vy řeknete, co by vám udělalo radost. A díky tomu můžete začít na svém soužití pracovat. Zlepšit svůj vztah. „Pokud jsou oba lidé ve vztahu šťastní a spokojení, nemají tendence hledat příjemný kontakt jinde,“ dodává Klára Gelnarová. Vlastně to je jednoduché – když vám spolu bude dobře, nebudete potřebovat hledat cokoli jiného!

Zažily jste něco takového? Jak jste se zachovaly?

Reklama

Související témata:

Načítám