Hlavní obsah

Zkuste grilování s technologií sous-vide

Začíná období grilovaček a každý domácí kulinář už si chystá vlastní marinády a vychytávky. Co zkusit jako novinku i technologii sous-vide?

Článek

Technologie sous-vide je stará více než 200 let. Jde o pomalé vaření potravin v sáčcích bez vzduchu, s využitím vakua. Na trhu existuje množství přístrojů pro domácnosti, z nichž některé v závěru článku krátce představíme. Takže grilování a sous-vide: jaké jsou výhody a jak na to?

První výhodou je skutečnost, že předem připravené a ve vodní lázni uvařené maso stačí na grilu jen krátce osmahnout a není nutné jej dlouho sledovat, kdy bude hotové. Navíc si uchová svou specifickou chuť a je šťavnaté.

Zkuste grilování s technologií sous-vide

Rovněž bude maso rovnoměrně propečené. Odpadá tedy obava, že byste hamburgery opekli moc rychle, a ty pak byly zvenku spálené a tvrdé, ale uvnitř nedodělané.

Rovnoměrně propečené maso

Jistě oceníte, že z takto předem metodou sous-vide připraveného masa při grilování neodkapává přepálený tuk, jídlo je tak zdravější a bez karcinogenních látek.

Uvařené maso lze ponechat v sáčku v ledničce a použít je až za několik dní. Vepřové maso dál v sáčku nezraje a trvanlivost je 10 dní, telecí maso také nezraje, ale trvanlivost je 2–3 týdny, hovězí maso se ve vakuovém obalu nevysušuje, neztrácí na váze a zraje rychleji a má dobu skladování 4–6 týdnů.

Jak probíhá příprava? Do vakuového sáčku přidejte koření a bylinky, jež se do masa vsáknou. Vodní lázeň se doporučuje předehřát na 56–58 °C. Hamburgery stačí vařit 15–30 minut, kuřecím plátkům dejte 25 minut. U širších kusů pravé hovězí svíčkové se doba vaření pohybuje od jedné do dvou hodin. Poté maso z lázně vyndáte, a pokud je chcete rovnou použít, odstraníte fólii i bylinky, a můžete je rovnou položit krátce na gril.

Příprava ve vakuovém sáčku

Pro vakuové zabalení lze použít třeba vakuovou baličku easy Pro z nerezové oceli, která dokáže vytvořit 96% vakuum, a navíc má kompaktní rozměry 41,5 cm x 25,3 cm x 12,7 cm a váží 6,5 kg. Pulse systém pomocí dvou vzduchových pump zajistí kontrolovaný vakuový postup pro jemné potraviny.

Populární ruský šéfkuchař Konstantin Ivlev

Případně lze použít vakuovou komoru miniVAC s rozměry 22 cm x 28 cm x 9 cm a hmotností 17 kg, což je nejmenší profesionální model se špičkovou pumpou značky Busch.

A pro samotné vaření metodou sous-vide se pak nabízí třeba SousVideChef II s rozměry 16 cm x 10 cm x 35 cm a váhou pouhých 2,1 kg. Má bezúdržbové provedení a systém ohřívání vody se spodní cirkulací, proto vám pro jeho použití stačí jakákoliv vhodná nádoba do objemu 40 litrů.

Nebo je zde podobně kompaktní SouVideChef Home (13 cm x 0,85 cm x 36,5 cm) s váhou 1,3 kg, s antireflexním dotykovým displejem, ventilací pro chlazení elektroniky a především oběhovým čerpadlem o výkonu 14 litrů za minutu, vhodným pro vodní lázně o objemu až 20 litrů.

Reklama

Načítám