Hlavní obsah

Zlata Adamovská slaví šedesátku! Připomeňte si její úspěchy

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na televizních obrazovkách se poprvé objevila v patnácti letech, když se coby jeptiška mihla v epizodě seriálu 30 případů majora Zemana. Od té doby její kariéra stále vzkvétá a právem patří mezi nejúspěšnější české herečky. Dnes slaví Zlata Adamovská šedesáté narozeniny. Připomeňme si její zlomové životní okamžiky.

Článek

Jen málokdo by sympatické herečce tipoval její skutečný věk. Její věčně usměvavou tvář zdobí jen málo vrásek, až budí podezření, že doma skrývá tajnou zásobu elixíru mládí. Co jí ale nikdo neupře, je nekončící profesní růst a popularita u diváků. Připomeňte si s námi její nejslavnější filmové role i osudové vztahy.

Herecké začátky 

Jedny z prvních krůčků do světa reflektorů zavedly Zlatu Adamovskou k československé pohádce režiséra Václava Vorlíčka (†88). Jako princezna Elenka se provdala za krále Měsíčníka v příběhu Princ a Večernice (1978). Tehdy jí bylo devatenáct let. O rok později zazářila v romanci Láska mezi kapkami deště (1979), která dodnes sklízí pozitivní hodnocení i od mladých kritiků.

Stoupající popularita

Jedenáctidílným seriálem Sanitka (1984) se pak půvabná umělkyně navždy vepsala do povědomí televizního publika (znáte největší české módní ikony?). Úlohy křehké Elišky, partnerky lékaře Vojtěcha Jandery, se Zlata zhostila opravdu bravurně. Seriál byl pro diváky atraktivní také tím, že byl oproti jiným pořadům zasazený do reálného prostředí. V ateliéru se nenatáčela žádná scéna.

Foto: Profimedia.cz

První televizní role si vyzkoušela Zlata Adamovská už během studií Pražské státní konzervatoře, a protože hrála převážně kladné postavy, získala si srdce tisíců fanoušků. Fotka na železniční trati vznikla při natáčení snímku Milenci a vrazi (2004) na motivy románu spisovatele Vladimíra Párala (86) Foto: Profimedia.cz

Filmování naživo

Velký zvrat v televizním programu přineslo deset epizod filmové adaptace na motivy povídek Josefa Škvoreckého (†87) Případy pro pátera Knoxe (1992). Detektivní seriál běžel v přímém přenosu a diváci měli na konci každé části hádat, jaké Knoxovo pravidlo bylo během natáčení porušeno. Zlatě Adamovské náležela klíčová role amatérské detektivky, a jak později sama přiznala, šlo o velký adrenalin.

Foto: Profimedia.cz

Ani divadelní prkna nejsou herečce cizí. Oddanou fanynku spisovatele ztvárnila v adaptaci hororu Stephena Kinga (71). Hra Misery měla premiéru 29. 3. 2018 a role autora románů se ujal její současný manžel, Petr Štěpánek (70)Foto: Profimedia.cz

Zářná kariéra

Hereččino následné angažování ve snímcích různého druhu, od pohádek přes komedie až po drama, násobilo už tak velké sympatie jejích fanoušků. Dlouholeté angažmá jí nyní zajišťuje nekonečná telenovela Ordinace v růžové zahradě, která se vysílá od roku 2006. Její nejnovější filmový počin jsou Ženy v běhu, jež měly premiéru letos v lednu. Které další české herečky jsou šik po padesátce?

Foto: Profimedia.cz

Coby představitelka Běly Valšíkové (Páleníkové) účinkuje Zlata Adamovská v Ordinaci v růžové zahradě dlouhých 13 let. Na svém kontě má však nespočet divadelních představení, televizních seriálů a přes sto filmů. Věnuje se rovněž dabingu a svůj hlas propůjčuje hollywoodské hvězdě Meryl Streep (69), se kterou se dokonce i osobně setkalaFoto: Profimedia.cz

Milostné peripetie 

V milostném životě ale neprovázely Zlatu jen vzestupy, nýbrž i pády. První manželství s manažerem a hudebníkem Vadimem Petrovem ml. (61) vydrželo mladému páru pouhé čtyři roky, dodnes jsou však přátelé.

Foto: Profimedia.cz

Vadima Petrova ml. si herečka brala v pouhých 21 letech. Ačkoliv nemělo manželství dlouhou trvanlivost, zůstali kamarádi Foto: Profimedia.cz

Druhá šance

O poznání delší vztah vydržel Zlatě Adamovské celých 24 let. Své druhé „ano“ řekla před oltářem moderátorovi a politikovi Radku Johnovi (64), se kterým má dvě děti – Barboru (32) a Petra (23). Poté, co vyšla najevo jeho nevěra a s ní spojená nemanželská dcera, neměl svazek šanci na úspěch.

Foto: Profimedia.cz

S Radkem Johnem má syna Petra a dceru Barboru, která v roce 2017 přivedla na svět syna Viktora. Od té chvíle se herečka věnuje i milým povinnostem v roli babičky Foto: Profimedia.cz

Pan Božský 

Ale jak se říká, do třetice všeho dobrého! S Petrem Štěpánkem (70) se sblížili na natáčení Ordinace v růžové zahradě a na Silvestra v roce 2012 požádal herec svou kolegyni o ruku. Utajená svatba vyrazila všem jejich fanouškům dech. Manželé se zdají po letech stále spokojení a my jim přejeme, aby to tak zůstalo už navždy.

Foto: Profimedia.cz

S hercem Petrem Štepánkem je pojí nejen společná profese, ale zdá se, že si skvěle rozumí i v soukromém životě. Moc jim to spolu sluší Foto: Profimedia.cz

V jakém filmu či seriálu se vám Zlata Adamovská líbila nejvíc? 

Reklama

Související témata:

Načítám