Hlavní obsah

Zemřela Jana Štěpánková: Kdo byli muži jejího života?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

V úterý 18. prosince zemřela herečka Jana Štěpánková ve věku 84 let. Rodina si tuto smutnou zprávu nechala tři dny pro sebe, aby se s ní mohla rozloučit. Mimo jiné i dva muži jejího života. Kdo byli ti ostatní?

Článek

Jestliže bychom měli vyzdvihnout pouze jednu roli, ve které byla Jana Štěpánková nezapomenutelná, pak je to jednoznačně Pavla ze seriálu „Taková normální rodinka“. Vždycky jsem si představovala, že i ve skutečném životě je Jana Štěpánková stejná jako její seriálová postava. S krásně cynickým humorem, vždy nad věcí a živoucí energií. Jana Štěpánková měla také jednu sestru, a to Kristinu Taberyovou (68, maminka Erika Taberyho, šéfredaktora Respektu, pozn. red.). A stejně jako v životě seriálové Pavly i u Jany Štěpánkové hráli muži důležitou roli. Kdo byli ti nejdůležitější?

Jaroslav Dudek (†68)

Jana Štěpánková byla vdaná pouze jednou, a to za televizního režiséra Jaroslava Dudka. Ten mezi léty 1954-1962 působil jako režisér v Divadle S. K. Neumanna, kde se seznámil s mladou herečkou a zamilovali se do sebe. Dudek byl předtím jednou ženatý s Janou Dudkovou (†85), dramaturgyní a scenáristkou a měli spolu dvě dcery. Jaroslav Dudek zemřel v roce 2000. Od té doby se Jana Štěpánková vedle jiného muže, vyjma bratra či syna, neukázala.

Jan Dudek (54)

A právě syn Jan jí byl velikou oporou, když její milovaný muž zemřel. V mnoha rozhovorech později řekla, že to těžké období překonala právě díky němu. Doprovázel ji na nejrůznější společenské akce a bylo vidno, že si spolu velice dobře rozumějí. Na rozdíl od svých rodičů se Jan vydal odlišnou cestou. Vystudoval matematicko-fyzikální fakultu a pracuje v oblasti informačních technologií.

Foto: Profimedia.cz

Podoba mezi maminkou a synem se rozhodně nezapře Foto: Profimedia.cz

Zdeněk Štěpánek (†71)

Bylo by překvapivé, kdyby se Jana Štěpánková vrhla na jinou profesi, než je herectví. Pochází totiž ze slavné dynastie. Její otec Zdeněk byl herec, dramatik, režisér a scenárista a za první republiky byl považován za jednoho z nejvýraznějších umělců. Po druhé světové válce ale čelil obvinění z kolaborace, později byl ale zproštěn. Jeho postava se objevila v novodobém seriálu „Bohéma“ (2017), který pojednával o životě prvorepublikových herců. Jana Štěpánková proti seriálu bojovala – podle ní tam byl nejen on, ale i její maminka Elena Hálková (†78) byli vyobrazeni lživě.

Martin Štěpánek (†63)

Jana byla prvorozeným dítětem Zdeňka Štěpánka a Eleny Hálkové. Když bylo herečce šest let, rodiče se rozvedli a otec si vzal Soňu Grossovou, se kterou měl dva syny Martina a Petra a dceru Kristinu. I nejstarší syn se vydal v otcových stopách a vystudoval DAMU. Hrál na předních českých divadelních scénách, ale v osmdesátých letech emigroval do Rakouska a posléze do Německa. V exilu pracoval v rádiu Svobodná Evropa a do své rodné země se vrátil až v roce 1994. Od života umělce nakonec sběhl k politice a necelý rok byl ministrem kultury za Topolánkovy vlády. Před osmi lety spáchal ve svém bytě sebevraždu. Martin Štěpánek si dal rád skleničku a pobýval kvůli tomu i protialkoholních léčebnách. Důvodem, proč si sáhl na život, byly zřejmě zdravotní problémy, se kterými bojoval.

Foto: Profimedia.cz

Bratr Martin v osmdesátých letech emigroval do Rakouska a posléze do Německa, kde pracoval v rádiu Svobodná Evropa Foto: Profimedia.cz

Petr Štěpánek (70)

Nejmladším synem Zdeňka Štěpánka je Petr, který letos oslavil 70. narozeniny. I on se vrhl na hereckou kariéru a dodnes je velice obsazovaný, a to jak v divadle, tak v televizi. Nezapomenutelná role z jeho raných let je bezesporu kuchař Jiřík v pohádce „Zlatovláska“ (1973), která pro něj navíc byla osudová. Při natáčení se seznámil se svojí životní láskou, Vlastou Janečkovou (†77) , která pohádku režírovala. Brzy po seznámení se vzali a byli spolu až do roku 2012, kdy jeho žena bohužel zemřela. O rok později si vzal kolegyni Zlatu Adamovskou (59), se kterou žije dodnes.

Foto: Profimedia.cz

Petr a Jana spolu velice dobře vycházeli Foto: Profimedia.cz

V jaké roli máte Janu Štěpánkovou nejraději? 

Reklama

Načítám