Hlavní obsah

Zlikvidujte odpadky. Bez jediného doteku!

Foto: Thinkstock

Odpadky se samy nevytřídíFoto: Thinkstock

Reklama

Jistě, jsou to jen obyčejné odpadky. Ale i taková maličkost, jako je koš, může vypadat dobře, a hlavně vám zjednodušit práci v kuchyni. Dejte vale vratkému a nevkusnému plastu a kupte si konečně pořádný koš, který bude odpovídat pravidlům hygieny, bude třídit odpad za vás, nepřevrhne se ani neušpiní, a zejména se bude hodit do vaší kuchyně!

Článek

I výběr koše by se měl řídit několika zásadami, pokud chcete, aby se snadno čistil a vydržel dlouho jako nový.

Chytrý koš se otevře sám

Nejdůležitější je způsob otevírání víka. „To je totiž plné bakterií, proto by měl mít koš pevné, dobře přiléhavé víko, které se dá otevřít nohou bez toho, abyste se ho museli jinak dotknout,“ radí Pavel Šimon ze společnosti Kimberly-Clark Professional, která vyrábí hygienická zařízení a pomůcky, a dodává: „Pokud koš otvíráte rukou, měli byste si pokaždé, když se ho dotknete, ruce umýt, stejně jako po vynesení odpadků.“

Ještě větší komfort nabízejí bezdotykové koše, v nichž je umístěn senzor, reagující na pohyb ruky, který koš sám otevře a zase zavře. Bezdotykové koše fungují většinou na obyčejné baterie, které při běžném používání vydrží zhruba šest až osm měsíců. Pokud máte koš na místě, kde je vidět, můžete vybírat i podle toho, jestli se vám hodí do kuchyně (bez ohledu na to, zda si myslíte, že Stará kuchyň je lepší než moderní?!, nebo ne) a barvou nebo materiálem ladí se spotřebiči a dalším vybavením kuchyně. Nelitujte v tomto případě několika stokorun navíc, protože levné plastové koše vám doma parádu skutečně neudělají.

Chytit, vyčistit, umýt. Všechno jednoduše!

Doplňky z nerezu vypadají velmi elegantně, ale jen když jsou čisté a nablýskané. „Jestliže si chcete ušetřit v kuchyni práci, vyberte si takový koš, který má povrchovou úpravu proti otiskům prstů,“ radí Miroslav Pašek z kuchyňského studia Moderníkuchyně.cz a dodává: „Dno by mělo mít protiskluzové výstupky, abyste nádobu při používání nemuseli honit po podlaze.“ Koš musí být také možné snadno vyprázdnit i čistit – lepší je v tomto případě práce s odnímatelným víkem, díky kterému můžete pohodlně vyměnit odpadkový pytel. Ten by po umístění neměl vytvářet nevzhledné záhyby přes okraj, ale měl by zůstat schován uvnitř. S nádobou se musí dát snadno manipulovat, i když je plná, což zajistí robustní zadní držadlo. Některé koše je možné uchytit na zeď, což usnadňuje vytírání podlahy.

Další možnost, jak si poradit s odpadky v kuchyni, nabízejí drtiče odpadu.

Inspirace do vaší kuchyně

I když jsou koše na odpadky považované za něco méněcenného, i ony mohou v kuchyni okouzlit svou krásou.

Reklama

Související témata:

Načítám