Hlavní obsah

Znáte největší světové pamětihodnosti?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlův most, Pražský hrad, Karlštejn, Lednice... České a moravské památky máte jistě v malíku. A na fotografii určitě poznáte i pařížskou Eiffelovku, londýnský Big Ben či římské Koloseum. Ale co vzdálenější místa planety? Vyzkoušejte svoje znalosti světových pamětihodností v našem kvízu.

Článek

Každá země, každé větší město mají nějakou památku, která rozhodně stojí za vidění. Když se řekne Paříž, všichni si vybaví slavnou Eiffelovu věž. Barcelona? To je chrám Sagrada Família.

Znáte však pamětihodnosti z exotičtějších a vzdálenějších koutů světa? A poznáte je na obrázku? Máme pro vás kvíz, v němž své znalosti snadno otestujete.

1. Začneme zlehka. Nejspíš ani nepotřebujete nápovědu, ale jen tak pro formu. Tuhle krásu najdete v Indii, patří mezi novodobých sedm divů světa a ročně ji navštíví až osm milionů lidí. Jak se monumentální hrobka, kterou nechal na památku své předčasně zesnulé ženy postavit indický mogul Šáhdžahán, jmenuje?
Foto: Profimedia.cz
2. Přesuneme se do Jordánska. Toto skalní město vzniklo původně jako pohřebiště, a to někdy mezi 3. stoletím před naším letopočtem a 1. stoletím našeho letopočtu. Od roku 1985 je zapsáno na seznamu památek UNESCO. Jak se město jmenuje?
Foto: Profimedia.cz
3. Kamenné sochy, které vypadají jako placaté hlavy, jste už určitě viděli na mnoha fotkách. Jaký byl jejich účel, nikdo přesně neví, ale existuje řada teorií. Víte, kde je najdete?
Foto: Profimedia.cz
4. Že tuhle nejznámější a nejslavnější sochu sfingy najdete v Egyptě, určitě víte. Věděli byste ale i to, v kterém městě se úžasná památka nachází?
Foto: Profimedia.cz
5. O jednom z největších mauzoleí na světě, které se nachází v Číně, jste už určitě slyšeli. Hrobka patřila prvnímu císaři dynastie Čchin. Jde o obrovský komplex a je součástí seznamu památek UNESCO. Unikátem je osm tisíc soch válečníků z pálené hlíny z doby kolem roku 220 před naším letopočtem. Víte, jak se těmto vojákům říká?
Foto: Profimedia.cz
6. V Číně ještě zůstaneme, ale tady nápovědu určitě nepotřebujete. Jak se tahle slavná pamětihodnost a jeden z novodobých divů světa jmenuje?
Foto: Profimedia.cz
7. Železobetonového Ježíše Krista určitě znáte. Samotná socha měří 30 metrů, s podstavcem 37 metrů. Kristus má doširoka otevřené ruce – tímto gestem chrání a opatruje město, nad kterým ční. Víte, které to je?
Foto: Profimedia.cz
8. Asi vám nemusíme říkat, že tuhle památku najdete v Rusku. Nejspíš víte i to, že je v Moskvě, přímo na slavném Rudém náměstí. Víte ale, jak se tato unikátní pestrobarevná stavba jmenuje?
Foto: Profimedia.cz

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:

Načítám