Hlavní obsah

Znáte základní letopočty našeho národa? Otestujte se!

Foto: A StockStudio, Shutterstock.com

Foto: A StockStudio, Shutterstock.com

Reklama

Možná nebyl dějepis vaším oblíbeným školním předmětem, ale pár základních dat byste dohromady dali. Prověřte své znalosti české historie v krátkém kvízu. Zabere vám sotva pár minut...

Článek

Říká se, že z historie se člověk nejvíce naučí pro budoucnost. Jestli se český národ poučil z chyb, které dělal, není jasné, každopádně je dobré znát alespoň základní dějinné milníky. Většina z nich je každoročně zmiňována nejen v médiích v rámci státních svátků, takže by bylo celkem spodivem, kdybyste si za ta léta nezapamatovali třeba rok příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje nebo přesné datum upálení Mistra Jana Husa.

Nesnažili jsme se vás nějak extra nachytat, možná jen tři varianty odpovědí dovedou nejistého zmást. Tak se nalaďte vpravdě historicky (ne hystericky!), vezměte rozum i paměť do hrsti a vyplňte následující kvíz. Třeba sami sebe překvapíte, jak dobrý jste „historik“. Držíme vám palce!

1. Každoročně počátkem července si připomínáme jejich památku. Kdy přesně věrozvěstové Cyril a Metoděj přišli na naše území?
2. Zlatá bula sicilská potvrzovala Přemyslu Otakaru I. dědičnost českého království a byla mu v Basileji vydána v roce, který se docela dobře pamatuje.
3. Asi tušíte, kdy zhruba žil Karel IV., ale my jdeme trochu hlouběji do dějepisných vědomostí a ptáme se: Kdy byla založena první univerzita ve střední Evropě, Univerzita Karlova?
4. Kázal v pražské Betlémské kapli, ale jeho názory považovala tehdejší církev za příliš nebezpečné. Mistr Jan Hus se Vatikánu znelíbil natolik, že byl 6. července upálen. V kterém roce se tato událost v Kostnici stala?
5. Z dnešního hlediska je nevolnictví vnímáno skoro jako otrokářství. Kdo se zasadil o jeho zrušení, byl velmi osvícený panovník – byl jím Josef II. Pamatujete si, kdy spatřil světlo světa příslušný patent?
6. Zlatá kaplička, tak se přezdívá Národnímu divadlu dodnes. Jeho osudy byly pohnuté a není žádným tajemstvím, že se na něj složil celý český národ. V kterém roce byl položen základní kámen Národního divadla?
7. Mnichovskou dohodu podepsali zástupci Německa (Adolf Hitler), Itálie (Benito Mussolini), Velké Británie (Neville Chamberlain) a Francie (Édouard Daladier). Jejím obsahem bylo postoupení našeho pohraničí Německu. Kdy byla podepsána?
8. A ještě jeden historický okamžik spjatý s druhou světovou válkou: vzpomenete si na přesné datum atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha?
9. Možná si tento den, kdy vyvrcholil státní převrat vedený Klementem Gottwaldem a komunisté převzali moc, pamatujete coby Vítězný únor – dlouhá léta se jako takový slavíval. Kdy k tomu došlo?
10. Poslední otázka je z nedávné historie: vzpomenete si, kdy byl poprvé zvolen prezidentem Václav Havel?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Načítám