Hlavní obsah

Péče o zuby: Na čem se nevyplatí šetřit a na čem ano?

Foto: Thinkstock

Prevence u zubaře je základ vašeho krásného úsměvuFoto: Thinkstock

Reklama

Zvolte dobrý kartáček i pastu, zaplaťte si kvalitní plomby, nešetřete na implantátech! Ze všech stran se na vás valí pokyny, jak se co nejlépe starat o své zuby. Ale na čem byste mohli ušetřit a do čeho se vám opravdu vyplatí investovat? Ptali jsme se za vás!

Článek

„Odpověď je zcela jednoduchá – určitě se vám nevyplatí šetřit na důkladné prevenci,“ uvádí MUDr. Dagmar Korelusová ze stomatologické kliniky EsthéDent. Neměli byste podle ní opomíjet pravidelné stomatologické prohlídky dvakrát ročně, které máte zdarma. Stejně tak ale ani placené pravidelné ošetření dentální hygienistkou – také dvakrát ročně. Logicky si tím později neuděláte velkou díru do peněženky.

„Pokud chodíte k zubaři pravidelně, včas podchytí vznikající problémy, a vy pak nebudete muset platit za nákladné úkony či procedury spojené se závažným problémem," potvrzuje dentální hygienistka Lucie Hronková z Dental office H33.

Zvažujte pro i proti

Jestliže už musíte řešit kaz, a je tedy potřeba vaše zuby sanovat, na většině pracovišť si můžete vybrat materiál, kterým vám zub zaplní. „I v tomto případě doporučuji si za výplň připlatit.Kvalitní bílávýplň je minimálné estetičtější,“ uvádí Lucie Hronková. S tím ale tak úplně nesouhlasí stomatolog Jan Hlusička: „Bílou výplň bych volil na přední zuby, kde je vše patrné. Tmavé do zadních míst, kde mi přijde zbytečné platit za bílé plomby."

Pokud tedy nejste zrovna herec, modelka či zkrátka někdo, kdo potřebuje být vážně esteticky dokonalý, i v případě plomb vzniká možnost, kde ušetřit. Více jsme o nich psali v článku: Bílé plomby: Kdy vám mohou zničit zuby?.

Foto: Thinkstock

Bílé plomby vypadají lépe, ale na zadních zubech nejsou nezbytnéFoto: Thinkstock

Máte strach? To se zvládne!

Určitě vás potěší, že dnes existuje možnost, jak se dostat do zubařského křesla, aniž byste museli probdít strachem celou noc. „V případě, že máte nepřekonatelné obavy z návštěvy stomatologa, rozhodně se vyplatí analgosedace, což je ale výkon, za který si budete muset připlatit,“ doplňuje dentální hygienistka. Zákrok stojí zhruba od 3000 Kč a provádějí ho specializovaná pracoviště.

O co jde? Díky kombinaci sedativ a analgetik jste uvedeni do stavu slabého spánku, při němž zmizí strach i stres. „Vůbec pak nevíte, jaký zákrok jste podstoupili, protože si jej nepamatujete," dodává lékař Hlusička. A co? Není právě tohle ta správná investice? Proč byste projednou nemohli jít díky tomu k zubaři s klidem?!

Nenechte se napálit reklamou

Zbytečné je podle odborníků utrácet peníze za předražené zubní pasty. Sledovat byste podle nich měli především obsah fluoridu, který zabraňuje tvorbě zubního kamene. Hlídejte si proto spíš než značku obsah, který by se měl v pastách pro dospělé pohybovat v rozmezí 1000–1500 ppm (což najdete i v pastě pod 30 korun). Více jsme psali v našem testu Zubní pasty: Neutrácejte zbytečně!.

Stejně tak se dá uspořit i na bělení zubů. „V současné době je na trhu několik domácích procedur, které rozzáří váš chrup. V tomto případě se přikláním k těm levnějším, i ty vykonají velmi dobrou práci,“ říká dentální hygienistka Lucie Hronková. Jaké jsou možnosti? Bělicí pasty, bělicí pásky, nosiče s bělicím gelem.

Aby vás zkrátka vaše zuby nestály zbytečné náklady, nejlépe uděláte, když se o ně budete dobře starat už doma. Více si přečtěte v našem článku 6 chyb, které děláte při čištění zubů. Tak co na to říkáte?

Reklama

Související témata:

Načítám