Hlavní obsah

Sardinky v oleji

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie950 kJ
Bílkoviny20 g
Tuky16 g
Sacharidy0 g
Sůl1 g
SAFA4,48 g
Vláknina0,6 g
Cukry0 g

Ryby a rybí výrobky je obecně vhodné zařazovat do jídelníčku, jsou zdrojem hodnotných lehce stravitelných bílkovin, zdraví prospěšných tuků, minerálních látek a vitaminů. Mořské ryby jsou významným zdrojem jodu a omega 3 mastných kyselin, které působí příznivě na kardiovaskulární systém. Sardinky obsahují samy o sobě poměrně velké množství tuku, jedná se o tuk s příznivým složením, tento výrobek však obsahuje velké množství dalšího přidaného tuku v podobě nálevu, u méně kvalitních výrobků se bude pravděpodobně jednat o olej s horším složením, vybírejte proto kvalitnější výrobky. Energetická hodnota tohoto výrobku je poměrně vysoká, proto ho zařazujte do jídelníčku pouze výjimečně a před konzumací nechte olejový nálev pořádně okapat.

Náhrada potraviny

Vhodnější jsou výrobky, které neobsahují přidaný tuk, například rybí výrobky ve vlastní šťávě nebo v octovém nálevu. Nejlepší volbou jsou však vhodně upravené čerstvé ryby.