Článek
Možná si to ani neuvědomujete, ale v pěstování máku je naše republika bez nadsázky velmoc. Na tuzemských polích se mák objevuje jako tradiční plodina a není divu, že je velmi oblíbený i v české kuchyni. Vždyť i Honza z pohádek si většinou z domova na zkušenou nesl v uzlíčku makové buchty. Je tedy rozhodně dobrá volba vybrat si makové téma i na víkendové pečení. A pro inspiraci je zde hned několik variant makového závinu – jedna lepší než druhá!
Recepty na makový závin
Je jedno, jestli zvolíte variantu závinu z těsta listového, kynutého, nebo jogurtového, milovníky tradičních moučníků potěšíte vždy. A navíc je nadchnete i tím, jak zvládnete vyladit k dokonalosti makovou náplň.
Jak správně skladovat mák
Milujete mák a chcete ho mít stále po ruce? Dbejte na správné skladování. Vzhledem k tomu, že obsahuje až šedesát procent tuků, v nevhodných podmínkách často žlukne nebo zhořkne. Jak tedy tuto skvělou surovinu skladovat?
- Mák potřebuje sucho, tmu a chlad. Chladnička ale není vždy ideální, protože v ní bývá vlhko, a mák navíc může absorbovat okolní pachy, pokud není v nádobě, která tomu brání.
- Mletý mák je určen pro rychlou spotřebu. Jestliže ho namelete víc, než spotřebujete, uložte ho do mrazáku, kde vydrží až rok.
- Tradičně se mák uchovával v plátěných sáčcích pověšených v suché a chladnější místnosti, většinou ve špajzu. Takhle vydržel do příští sklizně.
- Mák má při skladování dva zásadní nepřátele: vlhko a moly. Právě proto je lepší ho přesypat do dobře uzavíratelné nádoby, kam se ani jedno z toho nedostane.
Proč jíst mák?
Kvalitní český „modrý“ mák obsahuje množství cenných látek: bílkoviny, velkou porci vápníku, zdravé tuky, hořčík, železo, vitamin E nebo vlákninu.