Hlavní obsah

Tvaroh tučný průměr

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie600 kJ
Bílkoviny10 g
Tuky10 g
Sacharidy4 g
Sůl0,1 g
SAFA6,75 g
Vláknina0,2 g
Cukry4 g

Tvaroh je nezrající sýr získaný kyselým srážením. Tvarohy jsou zdrojem dobře stravitelných bílkovin a mléčného tuku. Mléčného cukru (laktózy) obsahují menší množství, část je díky mikroorganismům přeměněna na kyselinu mléčnou. Dále jsou mléčné výrobky zdrojem vitaminů a minerálních látek, nejcennější je vysoký obsah dobře využitelného vápníku. Tento tvaroh obsahuje poměrně dost tuku, energetická hodnota je proto poměrně vysoká a není vhodné ho zařazovat při redukční dietě ve větším množství do jídelníčku.

Náhrada potraviny

Vhodnější alternativou je tvaroh nízkotučný nebo polotučný, které obsahují výrazně méně tuku a energie.