Hlavní obsah
Bryndza
| Nutriční hodnoty na 100 g/ml | |
|---|---|
| Energie | 1 200 kJ |
| Bílkoviny | 20,5 g |
| Tuky | 22 g |
| Sacharidy | 1,7 g |
| Sůl | 2 g |
| SAFA | 14,85 g |
| Vláknina | 0 g |
| Cukry | 1,7 g |
Sýry jsou zdrojem řady důležitých látek. Obsahují plnohodnotné bílkoviny a velmi cenný je vysoký obsah dobře využitelného vápníku, sýry obsahují i další minerální látky (zinek, hořčík, jod) a vitaminy (A, D, E, B). Nevýhodou některých sýrů je vysoký obsah tuku a soli. Bryndza je tradiční slovenský plnotučný sýr vyrobený z ovčího mléka. Obsahuje velké množství bílkovin, vysoký je však také obsah tuku a energetická hodnota. Pokud si na pečivo namažete jen tenkou vrstvu, můžete tento sýr výjimečně zařazovat do jídelníčku.
Náhrada potraviny
Vhodnější jsou sýry s nižším obsahem tuku, například cottage, ricotta, Lučina linie, Philadelphia light apod. Ideální je také připravit si pomazánku z tvarohu, zeleniny a případně nějakého méně tučného sýra.
Postranní panel
Reklama
Reklama






