Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Dodržujete tradici, že na víkend by se slušelo připravit něco sladkého k odpolední kávě nebo třeba na snídani? Není snad lepší kombinace než čokoláda a jahody, tak si ji dopřejte třeba v podobě výborné bábovky, která má jahody i v těstě.

10 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
Bábovka
  • 3 ks vejce
  • 150 ml oleje
  • 1 lžíce oleje na vymazání
  • 250 ml 33% smetany ke šlehání
  • 100 g jahod
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 280 g hladké mouky
  • 40 g holandského kakaa
  • 1 špetka soli
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 180 g krupicového cukru
Poleva
  • 100 ml 33% smetany ke šlehání
  • 100 g hořké čokolády o obsahu kakaa 50–60 %
  • 1 lžíce rumu
Článek

Když nevíte, co upéct, pak je bábovka vždy tutovka. No a tahle – s kakaem, čokoládou a jahodami – prostě nezklame. Kromě jahod, které jsou součástí těsta, ale i navrchu jako ozdoba, můžete bábovku dozdobit i kousky čokolády pro opravdové čokoholiky anebo třeba nahrubo nasekanými ořechy.

Postup

01.

V míse prošlehejte vejce, olej a smetanu. Očištěné jahody rozmixujte na pyré, smíchejte s vanilkovým extraktem a vmíchejte ke směsi.

02.

Prosátou mouku a kakao smíchejte se špetkou soli, práškem do pečiva, jedlou sodou a cukrem. Suché ingredience postupně přisypávejte k mokrým a vymíchejte dohladka.

03.

Těsto nalijte do olejem pečlivě vymazané formy. Bábovku pečte při 180 °C přibližně 40 až 45 minut a pro kontrolu proveďte na konci pečení test špejlí.

04.

Bábovku nechte ve formě chvilku zchladnout. Pak ji opatrně vyklopte na mřížku, kde vychladne úplně.

05.

Zatímco bábovka chladne, udělejte čokoládovou polevu. Čokoládu nalámejte na kousky a dejte do misky. V rendlíku zahřejte smetanu a nalijte ji na připravenou čokoládu. Chvilku počkejte, až se čokoláda rozpustí, a pak vymíchejte na hladkou polevu. K dochucení můžete použít i lžíci rumu, ale lze ho vynechat.

06.

Polevu nalijte na vychladlou bábovku. Jahody nakrájejte na kousky a jemně zatlačte na vrchní část polevy. Až poleva ztuhne, můžete moučník krájet a podávat.

Energetická hodnota celkem pro 1 bábovku
Energie22 020,19 kJ
Bílkoviny73,67 g
Tuky333,15 g
Sacharidy482,61 g
Sůl1,91 g
SAFA119,64 g
Vláknina30,4 g
Cukry248,21 g

Načítám