Článek
Když nevíte, co upéct, pak je bábovka vždy tutovka. No a tahle – s kakaem, čokoládou a jahodami – prostě nezklame. Kromě jahod, které jsou součástí těsta, ale i navrchu jako ozdoba, můžete bábovku dozdobit i kousky čokolády pro opravdové čokoholiky anebo třeba nahrubo nasekanými ořechy.
Postup
01.
V míse prošlehejte vejce, olej a smetanu. Očištěné jahody rozmixujte na pyré, smíchejte s vanilkovým extraktem a vmíchejte ke směsi.
02.
Prosátou mouku a kakao smíchejte se špetkou soli, práškem do pečiva, jedlou sodou a cukrem. Suché ingredience postupně přisypávejte k mokrým a vymíchejte dohladka.
03.
Těsto nalijte do olejem pečlivě vymazané formy. Bábovku pečte při 180 °C přibližně 40 až 45 minut a pro kontrolu proveďte na konci pečení test špejlí.
04.
Bábovku nechte ve formě chvilku zchladnout. Pak ji opatrně vyklopte na mřížku, kde vychladne úplně.
05.
Zatímco bábovka chladne, udělejte čokoládovou polevu. Čokoládu nalámejte na kousky a dejte do misky. V rendlíku zahřejte smetanu a nalijte ji na připravenou čokoládu. Chvilku počkejte, až se čokoláda rozpustí, a pak vymíchejte na hladkou polevu. K dochucení můžete použít i lžíci rumu, ale lze ho vynechat.
06.
Polevu nalijte na vychladlou bábovku. Jahody nakrájejte na kousky a jemně zatlačte na vrchní část polevy. Až poleva ztuhne, můžete moučník krájet a podávat.