Hlavní obsah
Sedlčanský romadůžek
Nutriční hodnoty na 100 g/ml | |
---|---|
Energie | 1 497 kJ |
Bílkoviny | 19 g |
Tuky | 31 g |
Sacharidy | 0,5 g |
Sůl | 2,1 g |
SAFA | 21 g |
Vláknina | 0 g |
Cukry | 0,5 g |
Sýry jsou zdrojem řady důležitých látek. Obsahují plnohodnotné bílkoviny a velmi cenný je vysoký obsah dobře využitelného vápníku, sýry obsahují i další minerální látky (zinek, hořčík, jod) a vitaminy (A, D, E, B). Nevýhodou některých sýrů je vysoký obsah tuku a soli. Romadůžek je zrající sýr s vysokým obsahem tuku. Energetická hodnota je také vysoká a není proto vhodné tento sýr při redukční dietě konzumovat ve větším množství.
Náhrada potraviny
Vhodnější jsou sýry s nižším obsahem tuku, o trochu méně tuku obsahuje romadur a plísňové sýry s 30 % tuku v sušině (hermelín 30%, camembert 30%, stříbrňák), z tvrdých a polotvrdých sýrů volte sýry s 20-30 % tuku v sušině, například eidam 20% nebo madeland fitness. Z měkkých sýrů je ideální cottage nebo ricotta. Nutričně nejvýhodnějším sýrem jsou olomoucké tvarůžky a syrečky, ne každému však vyhovují chuťově.
Postranní panel
Reklama
Reklama