Hlavní obsah

10 tipů, jak dokonale vyprat prádlo

Foto: Philips

Prát košile tak, aby zůstaly dokonale bílé, je uměníFoto: Philips

Reklama

Hledáte ten správný recept na dokonale vyprané a čisté prádlo? Kvalitní pračka a drahý prášek ještě nejsou samy o sobě zárukou toho, že budete mít dokonale bílé košile, kalhoty bez chlupů vašeho čtyřnohého miláčka a ručníky nadýchané a hebké, že by se v nich usadil i králíček Azurit. S našimi radami se vám tohle všechno povede!

Článek

Nejen pračka a prášek jsou třeba k tomu, abyste prali snadno, rychle a hlavně perfektně. Tuto práci vám zjednoduší i další pomocníci, a zejména chytré triky, které vás opravdu nic nestojí. Znáte tyhle?

Tip 1: Naučte se barvy!

Bílé na jednu, barevné na druhou a tmavé na třetí hromádku – správné třídění je základ pro kvalitně a dobře vyprané prádlo. Že to přece každý zná? S čím tedy perete bílé triko zdobené několikacentimetrovým černým logem či obrázkem? Jakákoli jiná odpověď než s barevným je špatně! Do bílé várky nepatří, protože prací prášky a gely na ně určené obsahují zjasňovače a bělicí prostředky a kvůli nim nápisy a obrázky po čase blednou a oblečení ztratí na kráse. Barvy z nich navíc naopak často pouští na bílý základ, který se zapere. Do bílého tak patří jen čistě bílé věci, zbytek perte zvlášť!

Foto: Electrolux

Bílé triko s malým logem už patří mezi barevné prádloFoto: Electrolux

Tip 2: Všeho moc škodí, i prášku!

Ačkoli je na každé krabici či láhvi uvedeno správné dávkování pracího prostředku podle míry zašpinění a tvrdosti vody, jen málokdo ho dodržuje. Většina lidí dává přípravku více, což ale není dobře. Nejenže tak prádlo lépe nevyperete, stojí vás to víc peněz, ale pokud nemáte pračku se speciálním  programem (vyhodnocuje kvalitu vypouštěné vody, a pokud v ní objeví ještě špínu nebo prací prostředek, přidává další máchání), prášek či gel může zůstat v oblečení, a pak dráždit pokožku. Nyní je správné dávkování ještě jednodušší, neboť lze koupit prací prostředky ve formě polštářků a tablet. „Ty jsou koncentrovanější než klasický prášek, a skvěle tak odstraňují odolné skvrny a dokonale vyperou veškeré vaše prádlo,“ říká Natálie Lorencová z firmy Henkel a uklidňuje ty, kteří se bojí, že se tablety nerozpustí: „Nic takového zde nehrozí, tablety na praní začínají působit již při prvním kontaktu s vodou a rozpouštějí se během třiceti vteřin.“

Tip 3: Jak na měkké ručníky

Ať děláte, co děláte, nemáte ručníky měkké jako v televizní reklamě? A perete je správně? „Správná péče začíná ještě před prvním použitím, kdy je třeba ručník seprat spolu s jiným stejně barevným prádlem, a to nejlépe na čtyřicet stupňů, aby se vlákna zatáhla. Raději než prášek použijte gel,“ říká Lenka Kocourková z obchodu À la maison, který prodává ručníky německé značky Möve. A pokračuje: „Další chybou při následném praní je přidávání aviváže do máchání, tím se totiž vlákna ‚připlácnou' k sobě a ručník už nebude nikdy nadýchaný jako před tím.“ Ideální je sušení v sušičce, pokud ji nemáte, zvolte šňůru. Nikdy je nesušte na horkých radiátorech, vlákna se polámou a ručník se poničí.

Foto: alamaison.cz

Při máchání ručníků nepoužívejte avivážFoto: alamaison.cz

Tip 4: Kouř už záclony nezničí

Neuhlídali jste to a v obýváku, kde vám visí dlouhé sněhobílé záclony – ozdoba celé místnosti –, se kouřilo? Nebojte, záclony vám nemusejí ani páchnout, ani zažloutnout. Stačí je dát přes noc do vlažné vody se solí a druhý den nechat vyprat v pracím prostředku určeném na záclony. Získají zpět svou původní bílou barvu. Ještě vlhké je pak pověste, ony se krásně vyvěsí a vy si ušetříte práci se žehlením.

Tip 5: Péče o oblíbený len

Lněné oblečení je v horkých letních dnech k nezaplacení. Ale dovedete se mu odvděčit a umíte ho správně vyprat? Bílému či přírodnímu lnu lze dopřát lázeň horkou až šedesát stupňů, ale stačí i čtyřicet. Na ten barvený je někdy lepší zvolit vodu studenější, aby nepouštěl barvu, zároveň nebledl a nezničil ani další oblečení v pračce. Víte, jak si snadno ověříte jeho stálobarevnost? Položte malý kousek mezi dvě bílé látky a přežehlete napařovací žehličkou, samozřejmě se zapnutou párou. Pokud se barva obtiskne, víte, že barva pouští a musíte věci prát odděleně a raději na nižší teploty.

Foto: Henkel

Lněné věci neždímejte a s vodou je pověste na šňůruFoto: Henkel

Tip 6: Lněné oblečení snadno vyžehlíte, když…

Na lnu je mnohem těžší než jeho praní především žehlení. Ale i na to existuje trik. Do posledního máchání přidejte tekutý škrob, odstřeďujte jen na nízké otáčky nebo raději vůbec. Pak je vyžehlete naruby, aby se oblečení místy nelesklo, není to hezké.

Tip 7: Není ten svetr tak jemný, jako býval?

Pokud vás svetr „kouše“ nebo je drsný, zkuste ho dát do igelitového sáčku a na pár hodin ho odložte do mrazničky. Po vyndání bude měkký a příjemný na nošení.

Tip 8: Jak na zvířecí chlupy?

Tento problém řeší miliony majitelů domácích mazlíčků, kteří ze sebe ráno co ráno odstraňují psí či kočičí chlupy speciálními kartáči nebo odchlupovacími válečky. Přitom odstranit se dají už v pračce! Slouží k tomu prací kuličky, které mají povrch ze speciálního materiálu, na nějž se nachytají nejen chlupy. „Tyto prací kuličky odstraní z oblečení při praní i veškeré nitě, vlasy a podobně. Fungují bezpečně, proto se nemusíte bát vytahaných nití například ze svetrů,“ popisuje Hana Šináglová z firmy Pohodlnější život, která je nabízí. Používat je lze stále dokola, dokud jejich povrch není zcela „zachlupacený".

Foto: pohodlnejsizivot.cz

Speciální kuličky zbaví oblečení zvířecích chlupůFoto: pohodlnejsizivot.cz

Tip 9: Podprsenky i flitry patří do sáčku

Zbývá vám po roztřídění prádla hromádka věcí, které raději perete v ruce, a tvoří je podprsenka s kosticemi, oblečení se spoustou zipů nebo flitrů, u nichž se bojíte, že potrhají jiné věci nebo vypadnou a zničí pračku? Je to zbytečné, můžete je prát v pračce. Tedy pokud je uložíte do textilních sáčků na jemné prádlo, které zajistí, že se neroztrhají a neotlučou o buben pračky, a zvolíte nízké teploty. Protože když Perete v horké vodě, je to špatně!.

Tip 10: Po žehlení následuje pauza

Dělá vám větší problémy než praní žehlení? Využijte našich 10 fíglů pro pohodové žehlení, a hlavně si svůj výsledek hned nezkazte! Platí pravidlo, že nikdy na sebe neoblékejte čerstvě vyžehlené a ještě teplé věci. Pouze tehdy, když je necháte vychladnout, udrží si svůj tvar delší dobu.

Foto: Electrolux

Vyžehlené věci nechte nejprve vychladnout, pak je teprve oblečteFoto: Electrolux

Tip na závěr: Pokud se vám oblečení pomačká, někde zůstane nějaký ten flíček a to vše dozdobí chlupy vašeho čtyřnohého miláčka, svět se také nezboří! Můžete přece tvrdit, že jsou mačkané a vzorované věci stejně jako jisté typy „kožešin" in!

Reklama

Související témata:

Načítám