Hlavní obsah

3 neodolatelné moučníky z rebarbory: S mandlemi, vločkami a jahodami!

Foto: Greta Blumajerová

Rebarbora je variabilnější, než se zdá: připravíte z ní snadný obrácený koláč, vláčné řezy i efektní mřížkuFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Jako každý rok se v tomto čase na pultech obchodů objevuje rebarbora. Také se již těšíte, jak si něco s touto šťavnatou zeleninou upečete? Máme pro vás variace s vločkami, mandlemi a jogurtem!

Článek

Zkuste letos rebarborové koláče trochu jinak: místo klasického drobenkového si upečte zdravější (a snadnější!) verzi z ovesných vloček, rebarboru zkombinujte s jogurtem a zázvorem nebo z ní na koláč upleťte parádní „přikrývku“, která vyrazí dech i té nejnáročnější sousedce (a tchyni, kamarádkám a dalším odbornicím na pečení).

Mandlový koláč s rebarborou

Na formu 35 x 11 cm potřebujete: 1 a ¼ hrnku hladké mouky, ½ hrnku moučkového cukru, ¼ lžičky soli, 125 g másla, 1 žloutek, lžíci ledové vody, lžičku vanilkového extraktu. Na náplň: 100 g loupaných mandlí, 1/3 hrnku cukru krupice, 1 vejce, 2 lžíce rumu, lžičku vanilkového extraktu, ½ citronu, ¼ lžičky soli. Na dokončení: 5 stonků rebarbory, hrnek vody, ½ hrnku cukru krupice

Foto: Greta Blumajerová

Rebarborová mřížka vyžaduje chvilku času, ale výsledný efekt za to rozhodně stojí!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Z mouky, cukru, soli, pokrájeného másla, žloutku, vody a vanilky vypracujte hladké těsto, které nechte alespoň 30 minut odpočinout v lednici. Mandle rozmixujte najemno a smíchejte (klidně přímo v mixéru) s cukrem, vejcem, rumem, vanilkou, citronovou kůrou (pouze její žlutou částí) a solí.

Rebarboru oloupejte a malým nožíkem nebo škrabkou ji nakrájejte na asi 1,5 mm tlusté plátky: nejprve si připravte asi 5 plátků stejně dlouhých, jako je forma, aby zaplnily celou její šířku. Poté se dejte do plátků o délce šířky formy, těch budete potřebovat více – tolik, aby vyskládané vedle sebe opět zaplnily celou formu. Vodu svařte s cukrem a po částech v ní chvilku povařte rebarboru, aby trochu změkla a šla ohýbat. Odkládejte na papírovou utěrku, a když máte hotovo, zbylou šťávu ještě chvíli povařte na hustý sirup.

Dlouhé plátky vyskládejte těsně vedle sebe, vpleťte mezi ně první krátký plátek a poté přes něj nahoru ohněte ty dlouhé plátky, které jsou nyní pod ním. Přes ty plátky, které jsou stále na podložce, položte nyní další krátký plátek a ty zvednuté přes něj vraťte do původní polohy. Nyní opět zvedněte ty plátky, které byly vespod, a pokračujte, až budete mít vypletený celý obdélník.

Těsto natlačte do formy, několikrát ho propíchněte vidličkou a pečte 12 minut při 180 °C. Poté ho překryjte mandlovou směsí a pečte ještě 20–25 minut, až náplň zpevní a okraje jsou lehce zlatavé. Na vychladlý koláč položte rebarborovou mřížku, potřete ji sirupem a už jen sklízejte bezmezný obdiv!

Tip: Další tři neotřelé recepty z rebarbory najdete v článku Svěží rebarbora 3x jinak: v pusinkách, sirupu i skvělých koláčích !

Ovesné rebarborovo-jahodové řezy

Na plech 20 x 30 cm potřebujete: 220 g másla, 220 g hnědého cukru, 2 vejce, 270 g mletých ovesných vloček, 150 g hladké mouky, lžičku prášku do pečiva, ¼ lžičky soli, ½ lžičky mletého zázvoru, lžičku skořice, ¼ lžičky muškátového oříšku. Na náplň: 250 g jahod, 300 g rebarbory, ½ hrnku cukru krupice, lžíci citronové šťávy, lžíci kukuřičného škrobu

Foto: Greta Blumajerová

Zkuste pro jednou vyměnit klasický drobenkový koláč za tento ovesný se skořicíFoto: Greta Blumajerová

Postup: Nejprve si připravte náplň – jahody omyjte a rozčtvrťte, rebarboru oloupejte a nakrájejte na plátky. Dejte spolu s cukrem vařit, a když ovoce pustí šťávu, přidejte citronovou šťávu a škrob a ještě asi 8 minut povařte, až je vše měkké.

Z rozehřátého másla, cukru, vajec, vloček, mouky, kypřicího prášku, soli a koření (zázvor, skořice a muškátový oříšek) vypracujte těsto a ¾ ho natlačte do formy vyložené alobalem. Překryjte ovocnou náplní a navrch rozdrobte zbylé těsto. Pečte asi 50 minut při 180 °C dozlatova. Nechte vychladnout ve formě, poté vyndejte a krájejte na čtverečky.

Špaldový jogurtový koláč s rebarborou

Na formu o průměru 24 cm potřebujete: 4 stonky rebarbory, 4 lžíce medu, ¾ hrnku vody, lžíci strouhaného zázvoru. Na těsto: 100 g másla, 110 g přírodního cukru, 3 vejce, 250 ml smetanového jogurtu, 1 citron, 250 g špaldové mouky (použít můžete i klasickou pšeničnou), lžičku kypřicího prášku, ¼ lžičky soli, 3 lžíce máku

Foto: Greta Blumajerová

Špaldovo-makové těsto zvláční jogurt a rebarborový sirupFoto: Greta Blumajerová

Postup: Rebarboru oloupejte a nakrájejte na asi 5centimetrové špalíčky. Spolu s medem, vodou a zázvorem je 5 až 10 minut povařte, aby trochu změkly, ale přitom stále držely tvar. Rebarboru vyndejte a šťávu ještě chvíli vařte, aby zhoustla.

Změklé máslo utřete s cukrem a žloutky, vmíchejte jogurt, citronovou kůru, mouku, kypřicí prášek, špetku soli a mák. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a po částech ho opatrně zapracujte do těsta. Na dno dortové formy vyložené pečicím papírem rozložte rebarboru, překryjte těstem a pečte asi hodinu při 180 °C, až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení téměř suchá. Nechte 15 minut vychladnout ve formě, poté vyklopte a studený koláč potřete sirupem.

Tip: Místo rebarbory použijte švestky, jablka nebo třeba ananas.

Který z moučníků byste si k dnešní kávě nechali líbit?

Reklama

Načítám