Hlavní obsah

3 úžasné rebarborové moučníky. Jdete do nich?

Foto: Greta Blumajerová

Rebarbora? Takhle si ji vychutnáte na maximumFoto: Greta Blumajerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rebarbora pořád ještě není v českých kuchyních vyloženou stálicí. Ale je to škoda! S dobrými recepty se z ní dají vykouzlit výtečné moučníky. Hledáte tipy? Tady jsou!

Článek

Nejdříve to základní: jak rebarboru připravit k vaření? Je nutné ji očistit a oloupat. Jak přesně na to? Foto návod se třemi dalšími recepty najdete v tomto článku. Jaké hity jsme pro vás přichystali na dnešek?

Voňavé muffiny se zázvorem

Na 12 muffinů potřebujete:350 g hladké mouky, 50 g hrubé mouky, 320 g tmavého třtinového cukru, 1 vejce, půl sáčku prášku do pečiva, špetku soli, 400 g stonků rebarbory (asi 3 až 4), 100 g másla + 2 lžíce na drobenku, šťávu z půlky citronu, 250 ml mléka, zázvor o velikosti palce, 1 pomeranč

Foto: Greta Blumajerová

Muffiny jsou uvnitř vláčné a voní po zázvoruFoto: Greta Blumajerová

Postup:V míse smíchejte hladkou mouku, 220 g cukru, sůl a prášek do pečiva. Citronovou šťávu rozmíchejte v mléce, zázvor nastrouhejte najemno a pomerančovou kůru také. Rebarboru očistěte a nakrájejte na kousky široké půl centimetru. 100 g másla rozpusťte. Teď už si jen připravte košíčky na muffiny a můžete kompletovat!

Do sypké směsi s moukou přidejte citronové mléko, půl dávky strouhaného zázvoru, pomerančovou kůru, vejce a rebarboru. Umíchejte soudržné těsto, kterým naplňte košíčky na muffiny až po okraj. Už zbývá jen drobenka! Jak na ni? Mezi prsty promněte zbytky strouhaného zázvoru, másla, cukru a hrubou mouku. Muffiny posypte a dejte péct do trouby při 180 stupních na 30–35 minut.

Nadýchaný kynutý koláč

Na formu o průměru 30 cm potřebujete:350 g polohrubé mouky, 125 g rozpuštěného másla, 50 g cukru krupice, 1 vejce + žloutek k tomu, 1 sáček vanilkového cukru, 125 ml mléka, špetku soli, 10 g čerstvých kvasnic, 1 bílek na potření. Na náplň:3 stonky rebarbory (asi 400 g), 50 g tmavého cukru, lžíci skořice. Na drobenku:60 g cukru moučka, 60 g změklého másla, 60 g hrubé mouky

Foto: Greta Blumajerová

Kynutý koláč strávníky nikdy nezklameFoto: Greta Blumajerová

Postup: V polovině vlažného mléka rozpusťte 2 lžíce cukru, přimíchejte 100 g polohrubé mouky, rozdrobte do kašičky kvasnice a nechte vzejít kvásek. Zbytek mouky dejte do mísy, přidejte zbytek cukru, rozpuštěné máslo, vanilkový cukr, sůl, zbytek mléka i vejce se žloutkem. Dodejte vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto, které nechte 30 minut kynout.

Rebarboru očistěte, nakrájejte na půlcentimetrové špalíčky a obalte ji tmavým cukrem a skořicí. Z uvedených surovin pak ještě vytvořte drobenku. Koláčovou formu vyloženou pečicím papírem vystelte vykynutým těstem, poklaďte rebarborou (můžete ji do koláče mírně zatlačit) a posypte drobenkou. Koláč pečte při 180 stupních asi 35 minut.

Tvarohová rebarborová bomba

Na 1 plech potřebujete:500 g polohrubé mouky, 250 g cukru krupice, 150 g tuku na pečení, 2 vejce, 1 sáček prášku do pečiva. Na náplň: 2 žloutky, 500 g měkkého tvarohu, 400 g rebarbory (3–4 stonky), 2 lžíce mléka, 2 vanilkové cukry. Na potření:2 bílky, 1 vanilkový cukr, špetka soli

Foto: Greta Blumajerová

Několik vrstev nadělá spoustu radosti!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Do mísy vložte mouku, cukr, změklý tuk, vejce i prášek do pečiva a rukama vypracujte pevné těsto. Rozdělte ho na dvě poloviny a každou zvlášť vyválejte. Prvním plátem vystelte plech s pečicím papírem.

Poté smíchejte tvaroh, žloutky, mléko a vanilkové cukry. Rebarboru očistěte, nakrájejte na menší kousky a přimíchejte je do náplně. Krém pak rozprostřete po plechu. Vrstvu překryjte druhým vyváleným plátem těsta. Teď už jen vyšlehejte bílky spolu s vanilkovým cukrem a špetkou soli. Sněhovou čepicí opatrně pokryjte horní vrstvu těsta a vše dejte péct při 180 stupních Celsia asi na 45 minut. Krájejte až zcela vystydlé!

A v jaké podobě milujete rebarboru vy? Jíte ji vůbec?

Načítám