Článek
Polentový koláč s hroznovým vínem lze velice snadno připravit jako bezlepkový: zvolte bezlepkovou mouku a vhodný kypřicí prášek. Jestli lepek neřešíte, pak použijte běžné suroviny. Mandlovou mouku snadno nahradíte mletými mandlemi, hroznové víno se hodí bílé i červené.
Postup
01.
Troubu předehřejte na 175 °C a formu vymažte olejem. Hroznové víno omyjte, otrhejte kuličky a nechte oschnout.
V míse smíchejte mouku, mandlovou mouku, polentu, prášek do pečiva a sůl.
V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem a citronovou kůrou do světlé pěny a postupně do ní zašlehejte olivový olej. Přilévejte ho po troškách, aby se s pěnou dobře spojil.
02.
Do našlehané vaječné směsi přisypávejte suchou směs a přilévejte mléko. I zde postupujte po částech: vždy vmíchejte jen trochu mouky, pak přilijte trochu mléka a jemně zapracujte. Opakujte tak dlouho, až využijete všechnu suchou směs i mléko.
03.
Polovinu těsta vlijte do připravené formy, přidejte kuličky vína a zalijte druhou polovinou těsta. Vložte do vyhřáté trouby, při 175 °C pečte 45–55 minut dozlatova a poté proveďte test špejlí. Není-li chlebíček dobře propečený, ještě ho v troubě pár minut nechte. Z formy ho vyklopte až po vychladnutí.