Hlavní obsah
Foto: Maslova Valentina, Shutterstock.com

Foto: Maslova Valentina, Shutterstock.com

Hrníčkový recept z polenty a olivového oleje a jako ovoce hroznové víno přímo v těstě? Takový netradiční moučník stojí nejen za pozornost, ale i za ochutnání. Je jemný a vláčný zároveň, není s ním moc práce, a navíc lze snadno připravit bez lepku. Vyzkoušejte ho, nebudete litovat!

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 chlebíček
  • 1 hrnek bezlepkové mouky
  • 1/2 hrnku mandlové mouky
    8
  • 1/2 hrnku polenty
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku do pečiva
    1
  • 3/4 hrnku cukru krystal
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 ks vejce
    3
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje
  • 1/3 hrnku plnotučného mléka
    7
  • 1 lžíce oleje na vymazání
  • 100 g hroznového vína
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Polentový koláč s hroznovým vínem lze velice snadno připravit jako bezlepkový: zvolte bezlepkovou mouku a vhodný kypřicí prášek. Jestli lepek neřešíte, pak použijte běžné suroviny. Mandlovou mouku snadno nahradíte mletými mandlemi, hroznové víno se hodí bílé i červené.

Postup

01.

Troubu předehřejte na 175 °C a formu vymažte olejem. Hroznové víno omyjte, otrhejte kuličky a nechte oschnout.

V míse smíchejte mouku, mandlovou mouku, polentu, prášek do pečiva a sůl.

V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem a citronovou kůrou do světlé pěny a postupně do ní zašlehejte olivový olej. Přilévejte ho po troškách, aby se s pěnou dobře spojil.

02.

Do našlehané vaječné směsi přisypávejte suchou směs a přilévejte mléko. I zde postupujte po částech: vždy vmíchejte jen trochu mouky, pak přilijte trochu mléka a jemně zapracujte. Opakujte tak dlouho, až využijete všechnu suchou směs i mléko.

03.

Polovinu těsta vlijte do připravené formy, přidejte kuličky vína a zalijte druhou polovinou těsta. Vložte do vyhřáté trouby, při 175 °C pečte 45–55 minut dozlatova a poté proveďte test špejlí. Není-li chlebíček dobře propečený, ještě ho v troubě pár minut nechte. Z formy ho vyklopte až po vychladnutí.

Energetická hodnota celkem pro 1 chlebíček
Energie13 142,15 kJ
Bílkoviny53,12 g
Tuky170,89 g
Sacharidy342,19 g
Sůl3,72 g
SAFA31,68 g
Vláknina24,43 g
Cukry182,48 g

Načítám