Hlavní obsah

5 mýtů o zdravém spánku aneb Kolik hodin denně máte spát?

Foto: Profimedia

Potřeba spánku je individuální záležitost a někomu stačí spát pouhé čtyři hodinyFoto: Profimedia

Reklama

Spát by se mělo osm hodin, sklenička vína před odchodem do postele pomůže k rychlejšímu usnutí a spací resty z pracovního týdne je dobré o víkendu dohnat. Jakým dalším mýtům o zdravém spánku věříte?

Článek

Během spánku se snižuje tělesná teplota i krevní tlak, zpomaluje se dýchání, uvolňuje se svalstvo a mozek vykazuje výrazně nižší citlivost k vnímání vnějších podnětů. Když spíte, dochází k regeneraci celého vašeho organismu, stejně tak ke zpracování a uložení podnětů, které jste mozku během dne dali.

Spánek je pro organismus jednoduše nezbytný, přestože se zatím nenašla přesná a jednoznačná odpověď, proč tomu tak je. Každopádně spánková deprivace vede k fyzickým i psychickým problémům, jako je nevolnost, podrážděnost, bolesti hlavy, ale i halucinace.

Proto potřebu spánku neignorujte, ale zároveň se nenechte mást mýty, které o správném spánku panují. Jaké to jsou?

1. Denně by se mělo spát osm hodin

Slýcháte ze všech stran, že byste měli dodržovat osmihodinovou délku spánku, ale zdá se vám, že tak dlouho spát prostě nevydržíte? Ne, není s vámi něco špatně. Je to naprosto normální.

Ve skutečnosti je potřeba spánku ryze individuální záležitost a údaj osm hodin pouze platí na průměrného jedince. Zdravá doba spánku se tak může pohybovat v rozmezí čtyř až devíti hodin. Kolik byste měli spát vy, si vaše tělo musí říct samo. Jen vy sami totiž dokážete nejlépe zpozorovat, zda vám k tomu, abyste přes den normálně fungovali, stačí spát čtyři hodiny, nebo potřebujete o několik hodin déle.

Foto: Profimedia

Dlouhé spaní přes víkendy může narušit váš spánkový biorytmusFoto: Profimedia

2. Co se nenaspí přes týden, o víkendu se dožene

Přesně tento postup obvykle vede k narušení spánkového rytmu a často k následné nespavosti a dalším poruchám spánku. Pro vaše tělo je tak nejvýhodnější chodit spát a vstávat přibližně ve stejnou dobu. Pokud uděláte jednou týdně výjimku, například při noci z pátku na sobotu, nemělo by to způsobit problémy, horší to však je při pravidelné spánkové nevyváženosti.

Z tohoto hlediska jsou ve velké nevýhodě lidé pracující na směny. Přizpůsobit se takovému režimu není jednoduché a jsou skupiny lidí, které by se mu rozhodně měly vyhnout – diabetici, lidé s poruchami spánku nebo jedinci trpící zažívacími potížemi.

Aby se váš organismus alespoň trochu přizpůsobil směnné pracovní době, doporučuje se rozdělit spánek na dobu před směnou a po směně. Při spaní ve dne, je pak dobré zatemnit okna a vytvořit ve vaší ložnici maximální tmu.

3. Před spaním se nesmí tři hodiny nic jíst

Pokud jste na toto pravidlo navyklí a nezpůsobuje vám žádné obtíže, klidně se ho držte dál. Ovšem v případě, že běžně usínáte hladoví, jen abyste neporušili tříhodinové pravidlo, určitě děláte špatně. Přes noc vám totiž klesne hladina cukru v krvi a probudíte se unavení, podráždění a často s bolestí hlavy.

Pokud vás večer přepadne hlad, nebojte si dát druhou večeři. „Ideální je zelenina – okurka, mrkev, ledový salát. Klidně si ale udělejte i malý talířek s kuřecím masem nakrájeným na tenké plátky, zeleninou, dipem z jogurtu či tvarohu,“ doporučuje dietoložka Karolína Hlavatá z programu Vím, co jím.

Foto: Profimedia

Sklenička vína těsně před spaním zvyšuje riziko probouzení během nociFoto: Profimedia

4. Sklenička vína pomůže ke kvalitnějšímu spánku

Zdá se vám, že trocha alkoholu vás příjemně unaví a jste pak přímo zralí k rychlému a bezproblémovému usnutí? „Alkohol sice může přispět k rychlejšímu usnutí, avšak narušuje kvalitu spánku a může za vyšší riziko probouzení, protože tělo odbourává etanol,“ vysvětluje Kristýna Báčová ze Světa zdraví. Mnohem lepší je tak dát si před spaním čaj z meduňky, máty nebo heřmánku, stejně tak spánek pozitivně ovlivňuje teplé mléko s medem.

5. Pro lepší spánek je dobré tělo unavit cvičením

Před spaním může pomoci krátká procházka, to ano. Náročnější fyzická aktivita však vhodná není. Při sportu se totiž zvyšuje tělesná teplota, která se dostává do normálu několik hodin, což naopak k rychlému usnutí určitě nevede.

Foto: Archiv firem

I večer doma se můžete obléknout do stylového prádla!Foto: Archiv firem

Jak jste dnes spali vy?

Reklama

Načítám