Hlavní obsah

8 nejlepších pokojovek pro vaši ložnici: Čistí vzduch a zlepšují spánek

Foto: Anna Vershynina, Shutterstock.com

Foto: Anna Vershynina, Shutterstock.com

Reklama

Květiny a rostliny si domů pořizujete především proto, aby nám zpříjemnily prostředí a vytvořily útulný domov. Věděli jste ale, že vám mohou i pomoci? Správná rostlina v ložnici může vylepšit váš spánek a tím jistě i kvalitu života.

Článek

Někdy stačí opravdu málo, aby se vám doma žilo lépe. Pokojové květiny a rostliny totiž nejsou jen krásné na pohled, ale umí i překvapivě účinně pročistit ovzduší. Tak proč nespojit hezké s užitečným? A nebojte se. Obecná teorie tvrdí, že rostliny v průběhu dne vyrábějí kyslík a v noci ho spotřebovávají, ale vaše zdraví správně vybrané rostliny rozhodně neohrozí. Naopak, některé druhy vzduch dokonce zlepšují. Podívejte se, jaké rostliny byste měli v ložnici mít.

Aloe vera

Aloe vera by vám v ložnici chybět rozhodně neměla. Jednak je nenáročná na pěstování a hlavně ji NASA označila jako jednoho z nejlepších a nejúčinnějších bojovníků proti špatnému vzduchu v domácnosti. Má totiž schopnost uvolňovat kyslík po celou noc.

Foto: Valeria Vechterova, Shutterstock.com

Zdravá aloeFoto: Valeria Vechterova, Shutterstock.com

Břečťan

Pokud patříte mezi alergiky, je břečťan přesně tím, co do své ložnice potřebujete. Podle studie provedené Americkou vysokou školou pro alergie, astma a imunologii umí totiž břečťan odstranit 94 % vzdušných nečistot během pouhých 12 hodin a může vám tak pomoci při nočním kýchání i proti nateklým sliznicím nosohltanu.

Foto: Daria Myronets, Shutterstock.com

Břečťan má v sobě něco romantickéhoFoto: Daria Myronets, Shutterstock.com

Tchýnin jazyk

Tchýnin jazyk nepatří mezi nejkrásnější rostliny, ale v ložnici své místo rozhodně má. Po celou noc vypouští kyslík, zatímco přijímá oxid uhličitý. Umí také ze vzduchu odfiltrovat běžné domácí toxiny, jako je formaldehyd, trichlorethylen a benzen a patří tak k nejlepším pokojovým rostlinám pro filtraci vzduchu.

Foto: Myimagine, Shutterstock.com

Tchýnin jazyk snese i méně světlaFoto: Myimagine, Shutterstock.com

Lopatkovec

Lopatkovec nevzbuzuje příliš pozornosti, ale je to velmi nenáročná rostlina, která snese i tmavší kouty bytu a nezkušenou péči. A ještě hezky kvete, ovšem bez výrazné vůně, která by vás ve spánku rušila. V ložnici mu určitě místo najděte: čistí vzduch, odstraňuje toxiny a zvyšuje vlhkost vzduchu, což ocení hlavně alergici.

Foto: BestPhotoPlus, Shutterstock.com

Nenápadný lopatkovec má krásné květyFoto: BestPhotoPlus, Shutterstock.com

Zelenec

I zelenec patří mezi skvělé přírodní čističe vzduchu se schopností odstranit z něj škodlivý formaldehyd a to až z 90 procent. Také je nenáročný na péči, dobře mu bude třeba na poličkách nad postelí, navíc trsy jeho dlouhých lesklých listů působí optimisticky a esteticky.

Foto: Bozhena Melnyk, Shutterstock.com

Zelenec je veselý nezmarFoto: Bozhena Melnyk, Shutterstock.com

Benjamin

Benjamin neboli fíkovník drobnolistý má podobné filtrační schopnosti jako zelenec, díky svým nárokům na světlo a poněkud většímu vzrůstu se však více hodí do větších světlých ložnic. Pokud takovou ložnici máte, neváhejte a benjamina si tam pořiďte, uvidíte, že zútulní prostředí a ještě vám bude čistit vzduch.

Foto: Tania_Wild, Shutterstock.com

Benjamin je něco jako baby fíkus...Foto: Tania_Wild, Shutterstock.com

Šplhavnice zlatá

Šplhavice je ve své domovině ohromnou dřevnatou liánou, ale u nás v interiéru je to nenáročná popínavka s malými lístky. I když je nenápadná, má schopnost ochránit před škodlivinami v podobě xylenu, benzenu a formaldehydu a pročistit vzduch v místnosti, kde spíte.

Foto: Ekkamai Chaikanta, Shutterstock.com

Tuto liánu měla jistě i vaše babičkaFoto: Ekkamai Chaikanta, Shutterstock.com

Jasmín

Jasmín je rostlina, na kterou se v českých domácnostech trochu zapomíná. Má přitom nádherné bílé květy a výraznou sladkou vůní, kterou pro své relaxační vlastnosti využívali už ve starověku. Podle studie z Wheeling Jesuit University bylo dokonce zjištěno, že uvolňování vůně jasmínu vede k vyšší kvalitě spánku a snížení pohybů ve spánku.

Foto: Amp301987, Shutterstock.com

Vůně kvetoucího jasmínu patří mezi ty nejkrásnějšíFoto: Amp301987, Shutterstock.com

Kterou si vyberete vy?

Reklama

Související témata:

Načítám