Hlavní obsah

7 tipů, jak vytvořit dokonalý dětský pokoj

Foto: Adéla Leinweberová pro in2

Pod zvýšenou postelí vznikl hrací koutekFoto: Adéla Leinweberová pro in2

Reklama

Krásný, barevný, dokonalý a bezpečný – to jsou čtyři základní kritéria, která by měl splňovat každý dětský pokoj. Že je občas pěkná dřina splnit všechny tyto požadavky a třeba vymyslet i něco navíc? Zkuste použít chytré detaily, jak je vymysleli profesionálové. Tato návštěva vám pomůže!

Článek

Byl to krásný dárek ke čtvrtým narozeninám – do té doby nezařízený prostor se proměnil v chytrý pokoj pro čtyřletou holčičku. Šlo o klasickou obdélníkovou místnost o velikosti čtrnáct metrů čtverečních s balkonovými dveřmi místo okna, podobné půdorysy mají desetitisíce dětských pokojů. Tento měl navíc dva výklenky. Podle původního projektu sem měly přijít šatní skříně. Ale oblečení má malá slečna uložené mimo svůj pokoj, proto je mohly designerky využít jinak.

Foto: Adéla Leinweberová pro in2

Před proměnou byla místnost poloprázdnáFoto: Adéla Leinweberová pro in2

Nábytek je z části vyrobený na míru, několik kousků pochází i z IKEA. Že nemůžete poznat, které to jsou? Není divu, šikovné ruce návrhářek je vylepšily a zdokonalily, takže nyní slouží ještě lépe. Přesvědčte se sami. Zde je sedm tipů, které vaši potomci ocení a s nimiž jim vytvoříte dokonalé bydlení.

Tip 1: Postel jako hrací koutek

Nevelká, ale dostatečně vysoká místnost dovolila designérkám zvolit lůžko ve výšce 130 centimetrů. Není to klasická palanda, která do dětského pokoje nepatří, ale na míru vyrobená postel, kde se nahoře spí a ve spodní části vznikl „domeček“ na hraní. Uvnitř je umístěná matrace, prostor lze zavřít látkovou oponou, po jejímž spuštění vznikne nedobytný zámek či tajná komnata, které děti přímo milují.

Foto: Adéla Leinweberová pro in2

Schody na patro slouží jako úložný prostorFoto: Adéla Leinweberová pro in2

Tip 2: Schody ukryjí všechny hračky

Vstup na horní lůžko je nejen pohodlný, aby se sem bez problému, a hlavně bezpečně dostala jak malá holčička, tak její rodiče. Nejde ale o hluché místo bez využití. Stupně jednotlivých schodů vedoucích k hornímu lůžku slouží jako bedny na hračky. Víka a zároveň nášlapné plochy jsou opatřené tlumiči, aby si dítě nepřibouchlo prsty při zavírání.

Tip 3: Úložné místo v domečku

Konstrukce schodů slouží i pod postelí. Při uklízení není třeba nosit hračky do skříněk jinde v pokoji, protože přímo v tomto království vznikla otevřená nika, která funguje právě jako úložný prostor na hračky, knížky a další poklady, které malé holky ke svému životu potřebují. Prostor je v této místnosti využitý do posledního centimetru.

Foto: Adéla Leinweberová pro in2

Místo nočního stolku má holčička k dispozici kapsářFoto: Adéla Leinweberová pro in2

Foto: Adéla Leinweberová pro in2

Pod postelí vznikla polička na uklízení knih a hračekFoto: Adéla Leinweberová pro in2

Tip 4: Mnohem lepší než noční stolek

Knížka, budík, pití, plyšák na spaní – to jsou věci, které potřebují ke spaní a usínání i děti. Jenže kam s nimi na vysoké posteli? Možností je spousta. „Nahoře, vedle matrace, slouží k odkládání deska, která se dá z části zvednout a pod ni lze ukrývat poklady. Z části je zde také bezpečně zakryt přívod elektřiny k lampičce pevně instalované na stěně,“ popisuje Lucie Barešová ze studia in2, které pokoj navrhovalo a zařizovalo. Místo nočního stolku slouží na stěně zavěšený kapsář, který současně zatepluje a chrání zeď.

Tip 5: Typová pohovka, kterou nepoznáte

V dětském pokoji nechybí ani pohovka, kterou využijí například rodiče při uspávání nebo dospělí, když přijdou na návštěvu. Jde o typový výrobek z IKEA, který byl obohacen výšivkou a z boku má našité kapsy. „Původně měla být v pokoji toaletka na hřebínky, čelenky, gumičky a podobné drobnosti, jenže do pokoje se nevešla. Proto jsme ji nahradily právě těmito kapsami,“ vysvětluje Halka Freidingerová ze stejného studia.

Foto: Adéla Leinweberová pro in2

Pohovka je z IKEAFoto: Adéla Leinweberová pro in2

Foto: Adéla Leinweberová pro in2

Zboku ji doplňuje praktický kapsářFoto: Adéla Leinweberová pro in2

Tip 6: Stůl, který nemá žádné rohy

Jeden z výklenků, původně určených na šatní skříně, vyplnil malý psací stolek. Díky tomu se zbavil nebezpečných rohů, které mohou způsobit nepříjemný úraz, navíc výklenek nabízí tu možnost nastavovat výšku pracovní plochy podle toho, jak jeho majitelka poroste. Toto řešení má však i jednu chybu, nejde sem z boku přirozené světlo. To však nahradila dobrá lampa.

Tip 7: Malování na stěny

I když holčičky milují růžovou barvu, zdejší pokoj je „nadčasově“ laděný do příjemných odstínů zelené kombinované s oranžovou. Každého určitě zaujmou stěny, část z nich tvoří veselé proužky, neboť proužkomanie přece ovládá i bydlení, zeď za postelí pak zdobí srdíčka a stylizované malby ptáčků a princezen. Pokud nemá být pokoj překvapením jako v tomto případě, zapojte do výzdoby i děti. Pokoj se jim bude více líbit a určitě si ho začnou i vážit, když se na jeho tvoření a výzdobě budou samy podílet.

Foto: Adéla Leinweberová pro in2

Pracovní stůl umístěný v nice je bez rohůFoto: Adéla Leinweberová pro in2

Foto: Adéla Leinweberová pro in2

Stěny zdobí originální malbyFoto: Adéla Leinweberová pro in2

Jak se líbí tento pokoj vám? Máte nějaké podobné tipy, které jste vyzkoušeli? Podělte se o ně s ostatními v diskusi pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám