Hlavní obsah

Barva, se kterou v módě neuděláte chybu? Černá!

Foto: Zara

Černá barva je u žen velmi oblíbenáFoto: Zara

Reklama

Barva ze všech nejklasičtější, barva šatníku většiny českých žen i mužů – černá. Proč je tak oblíbená a jak se stalo, že po ní ve skříni pokaždé sáhnete jako první? Této v mnoha ohledech fascinující barvě se podíváme na zoubek!

Článek

Je to barva noci, symbolizuje smutek, vše temné a tajemné: černá – barva tak častá, že ji téměř nevnímáte, ale jste k ní neustále přitahovány. Jak je možné, že se rozplýváte nad fotkami z jarních přehlídek a zamilováváte se do růžového topu nebo červeného saka, ale v obchodě vždy zamíříte k černému místu na stojanu? Přestože se vám líbí i ostatní barvy, stejně se v obchodě přistihnete, že kupujete další černý svetr, ačkoli máte doma takových už pět! Nebo takhle: kolik znáte žen, které chodí pouze v červené nebo žluté barvě? A kolik znáte těch, které chodí jen a jen v černé?

Černá barva má bezesporu mnoho výjimečných vlastností: z praktického hlediska – jen tak se neušpiní, a tak se v ní cítíte pohodlně, z estetického pohledu – opticky zeštíhluje, což je příčinou bezmezného uctívaní miliony žen po celém světě. Zároveň je neutrální a lze ji kombinovat se všemi barvami, na které si vzpomenete, a hodí se pro každou příležitost, takže je sázkou na jistotu. (Přečtěte si náš článek Mýty o barvách aneb černá nesluší všem!.) Po královské modré, petrolejové, fialové a červené jsme se rozhodli věnovat barvě ze všech nejoblíbenějších – podívejte se na kousky, které nás zaujaly!

Průsvitné halenky i sexy tílka

Nepatříte-li k zrovna k těm, které se do černé barvy zahalují od hlavy až k patě, právě top může být tím kouskem, kterým svůj model ozvláštníte. Nádherně vypadají lehounké šifonové halenky a topy, které na těle visí jako jemná pavučinka, pod něž se hodí jednoduché tílko či černá podprsenka, i tílka, ať už s krajkou, metalickými detaily nebo rafinovanými mini dírkami. Pokud černé topy opravdu odmítáte, pořiďte si alespoň super sáčko nebo bundičku – tyto kousky můžete nosit kdykoli a kdekoli!

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Zara 899 Kč, Topshop 435 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firmy

Na foto: vše Topshop 1160 Kč, 870 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Asos 870 Kč, Topshop 638 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Topshop 464 Kč, H&M 799 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firmy

Na foto: vše Mango 999 Kč, 549 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): H&M 999 Kč, Bershka 399 KčFoto: archiv firem

Malé černé i úžasné sukýnky

O černých šatech toho byla a ještě bude napsána spousta – pojem „malé černé“ si každá z vás spojí s představou šatů a polovina z vás má jedny takové ve skříni. Obchody nabízejí nepřeberné množství střihů a délek, přesto nebývá jejich výběr nikterak jednoduchý – musí to být totiž ONY! Musí vám perfektně padnout, musí odpovídat většině příležitostí, na které je hodláte „vytáhnout“, a samozřejmě vám musí strašně slušet! Chybu neuděláte s jednoduchými liniemi, ale zajímavé kousky s volánky, originálně řešenými ramínky či s řasením budou tou skutečnou trefou do černého! Na oblíbené kousky naší redakce se podívejte v článku Nadčasové „malé černé“. Na tyhle nedáme dopustit!.

Úžasné jsou černé sukně – pouzdrové i mini, ale pokud byste si měly pořídit jen jednu, určitě zvolte plisovanou – krátkou nebo dlouhou – pokaždé se vám bude úžasně vlnit kolem stehen. Toto vlnobití k sobě rozhodně přitáhne pohledy!

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Asos 464 Kč, Mango 799 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Promod 875 Kč, Topshop 986 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Zara 699 Kč, Topshop 1102 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Mango 799 Kč, Topshop 1102 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): H&M 999 Kč, Promod 875 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Topshop 841 Kč, Mango 999 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Zara 999 Kč, H&M 249 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Topshop 928 Kč, Mango 1199 KčFoto: archiv firem

Kalhoty a šortky – do práce i do klubu

Další klasikou mezi všemi jsou černé kalhoty. Volné modely většinou rovného střihu nosíte do práce – vypadají naprosto skvěle se světlou košilí zastrčenou dovnitř a úzkým páskem. V černé si ale pořiďte i džíny nebo úzké kalhoty cigaretového střihu – elasticita materiálu v kombinaci se zužující černou a podpatky udělá s vašima nohama opravdové divy! Dobře vypadají i šortky – ještě teď na konci zimy je doplňte černými nebo barevnými punčocháči a kozačkami. Že už máte černých kalhot doma několik? Zkuste zapátrat po jiném střihu či materiálu!

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): H&M 349 Kč, Zara 1499 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Lindex 799 Kč, Promod 750 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Zara 899 Kč, Lindex 799 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Zara 999 Kč, Topshop 580 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Zara 899 Kč, H&M 349 KčFoto: archiv firem

Kabelky, boty i šperky

Černé doplňky jsou neskutečně vděčnou součástí jakéhokoli šatníku – dají se nosit téměř se vším a využijí je i ty, které jinak černou moc nemusejí. Černé lodičky jsou absolutním základem a nutností, úžasné jsou i botky na klínku či páskové sandálky. S černou kabelkou vás také nemusíme seznamovat nijak dlouho, samy víte, jak krásné dokážou být. Určitě se poohlédněte i po černé bižuterii – náušnice, náramky, náhrdelníky i ozdoby do vlasů se ve vaší šperkovnici rozhodně neztratí!

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Topshop 580 Kč, Zara 899 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): H&M 899 Kč, Asos 696 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Lindex 249 Kč, H&M 349 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Zara 999Kč, Asos 812 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Lindex 249 Kč, H&M 799 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): H&M 129 Kč, Asos 1015 KčFoto: archiv firem

Jak jste na tom s černou vy? Patříte mezi její obdivovatelky, nebo máte jen pár kousků? Těšíme se na vaše komentáře!

Reklama

Související témata:

Načítám