Hlavní obsah

8 potravin, které mají více bílkovin než vejce

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Bílkoviny fungují jako základní stavební materiál svalů a jejich cenným zdrojem jsou vejce. Existují ovšem potraviny, které jich obsahují ještě mnohem víc. A všechny jsou rostlinného původu! Víme o osmi takových.

Článek

Vejce známe jako ideální zdroj cenných bílkovin. Jsou poměrně levná, všestranná a jedí je i vegetariáni. Nicméně živočišných zdrojů bílkovin, kterými jsou kromě vajec také maso, sýry, jogurty a tvarohy, konzumují Češi až příliš. Vzhledem k tomu, že vyšší dávky červeného masa jsou spojovány s rizikem některých nádorů a masové i vaječné pokrmy bývají obecně hůře stravitelné, je dobré zařadit do jídelníčku i jiné zdroje proteinů (jsou důležité nejen pro hubnoucí). Ty dodají navíc i kupu dalších cenných látek, jako je vláknina, antioxidanty a vitaminy. A některé jsou na tom, co se bílkovin týče, ve srovnání s vejci mnohem lépe.

8 zdrojů bílkovin lepších než vejce

„Zdravý a vyvážený jídelníček by měl být hlavně pestrý. Proto je zapotřebí sáhnout i po bílkovinách rostlinného původu,“ potvrzuje Martina Jandová, výživová poradkyně z Nového Města u Chlumce nad Cidlinou. Chcete-li mít stravu zdravě rozmanitou, kombinujte různé zdroje proteinů a dopřejte tak organismu vše, co potřebuje. Následující potraviny jsou výhradně rostlinného původu, a přesto v jedné porci obsahují dokonce více proteinů než vejce!

Foto: Krasula, Shutterstock.com

V jednom vejci najdete asi šest gramů bílkovin. Existují ovšem potraviny rostlinného původu, které jich mají daleko vícFoto: Krasula, Shutterstock.com

1. Sušená spirulina

  • 8 gramů bílkovin na 2 lžíce -

Ryby nejsou jediným vodním zdrojem cenných proteinů. Stejně dobře na tom jsou i další organismy, mezi nimiž vede sladkovodní sinice spirulina. Nasypejte ji na salát, pečenou zeleninu nebo do smoothie a doplňte tak denní množství bílkovin snadno a rychle. Kromě lehce stravitelných proteinů do sebe dostanete i cenné minerály, antioxidanty, vitaminy skupiny B i vitamin E.

2. Dýňová semínka

  • 10 gramů bílkovin na čtvrt šálku (1 šálek = 236 ml) -

Dýňová semínka proslula vysokým obsahem hořčíku. Jsou však také bohatým zdrojem bílkovin. Posypte jimi salát, dýňovou polévku nebo je zobejte jen tak.

3. Tofu

  • 9 gramů bílkovin na 100 gramů (v závislosti na druhu a výrobci) -

Tofu (tradiční asijský sójový výrobek) kromě osmi esenciálních aminokyselin poskytne i dostatek hořčíku, mědi, zinku a vitaminu B1. Chcete-li si dopřát pořádnou dávku bílkovin v opravdu chutném bezmasém hávu, dejte si dýňovo-čočkové pyré s opečeným tofu.

4. Tempeh

  • 19 gramů bílkovin na 100 gramů (v závislosti na druhu a výrobci) -

Další druh rostlinné bílkoviny se vyrábí fermentací. „Tempeh je svým zpracováním výborně stravitelnou formou sójových produktů. Obsahuje až dvacet procent bílkovin,“ vysvětluje Iva Víravová, výživová poradkyně z Hradce Králové. Skvělé využití tempehu nabízí recept na bagety bánh mì.

Foto: Gekko Gallery, Shutterstock.com

Fermentované sójové boby tvoří zajímavou asijskou pochoutku tempehFoto: Gekko Gallery, Shutterstock.com

5. Mandle

  • 7,5 gramu bílkovin na čtvrt šálku (1 šálek = 236 ml) -

Kromě vitaminu E, mědi a hořčíku poskytnou mandle i poměrně dost bílkovin. Zobejte je jen tak, posypte jimi kaši nebo koláč. S ohledem na vysoké množství bílkovin lze vyrábět i vánoční cukroví: mandlové hvězdičky s medem vás potěší.

6. Sójové boby

  • 9 gramů bílkovin na čtvrt šálku (1 šálek = 236 ml) -

Bílkoviny, železo i vápník. To vše najdete v sójových bobech. Skvěle chutnají v salátu nebo jako příloha. Můžete z nich připravit i alternativu k oblíbené hrachové kaši.

7. Oves

  • 7 gramů bílkovin na půl šálku (1 šálek = 236 ml) -

Oves bývá běžně řazen k sacharidovým potravinám. To ale neznamená, že nemůže být bohatý na bílkoviny. Kromě nich poskytne i cennou vlákninu a spoustu vitaminů, minerálů a antioxidantů. Zajímá-li vás zdravotní přínos této obiloviny, přečtěte si, co se stane, když začnete jíst ovesné vločky denně.

Foto: margouillat photo, Shutterstock.com

V závislosti na věku, pohlaví a četnosti fyzické aktivity byste denně měli přijmout na každý kilogram váhy přibližně 1–1,5 gramu bílkovin. Čerpat je lze i z rostlinné stravyFoto: margouillat photo, Shutterstock.com

8. Seitan

  • 20 gramů bílkovin v 85 gramech -

Seitan se vyrábí z pšeničného lepku, a proto se nehodí pro celiaky ani osoby trpící lepkovou intolerancí. Napodobuje chuť masových jídel. Užít jej tedy můžete všude tam, kde byste běžně použili maso – a příprava je také podobná. Vyzkoušet můžete náš bezmasý segedín.

A jaké zdroje bílkovin máte nejraději vy?

Reklama

Načítám